Плевнелиев с упрек: Политиците ни да не се кланят на Русия!

Президентът манипулира историята на Шипка, смята предшественикът му
1043
Плевнелиев с упрек: Политиците ни да не се кланят на Русия!
Снимка: архив, БТА

Президентът (2012-2017 г.) Росен Плевнелиев упрекна наследника си Румен Радев, че "манипулира историята", възвеличавайки в речта си на Шипка единствено подвига на руските войници.

Според Плевнелиев държавният глава е пропуснал да отбележи войниците от всички останали десетки други нации и държави, включително наши партньори днес в ЕС като Финландия, Румъния, Литва, Латвия, Естония и други като Сърбия, Черна гора, Молдова, Украйна и др., борили се, а много дали и живота си за свободата на България.

Още по темата

"Това е обида към нашите партньори и голям гаф на българския държавен глава", коментира той в своя позиция пред "24 часа".

"Не съм съгласен честването на Трети март, ден на освобождението на България и възстановяване на българската държавност, да мине под знака на посещението на руския патриарх Кирил, като че ли забравихме, че Руската православна църква почти винаги е стояла на антибългарски позиции, например - налагането на схизмата на Българската екзархия през 1872 г.  Не съм съгласен българският вицепрезидент да се покланя дълбоко на руския патриарх и да го посреща на летището, принизявайки и обиждайки българската държавност и не спазвайки държавния протокол", продължава Плевнелиев.

Той посочва още, че не е съгласен по време на честванията да се веят само българското и руското знаме, както и "руският патриарх да разделя българския народ, като приема за истински българи само тези, които гръмко му ръкопляскаха на Шипка, много от тях организирани под флага на българското русофилство, загърбвайки милионите българи, които не забравят "ни меда, ни жилото" на руската имперска политика".

Според Плевнелиев руската православна църква днес е изцяло подчинена на руската държава и е неразделна част от амбициите на президента Путин за преразпределяне на сфери на влияние.

По думите му ние никога не направихме коректен и обективен прочит на истината за действията на Русия, нейните управници и представители по отношение на съдбата на България.

"Изразяваме благодарност на Русия за освобождението от турско робство, отнасяме се с респект и уважение към постиженията на руския народ и култура, споделяме общите ценности на православното християнство, но вървим по своя собствен път и съдба за европейското и демократично развитие на България, който не се споделя и подкрепя от руската държавност днес. Затова е добре българските политици да благодарят, но да не се кланят на Русия, да отстояват идеите на Левски, а не на граф Игнатиев за българската държавност", смята Росен Плевнелиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1043
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
746
15
 
6
 
! Отговори
Горчивата истина преди 6 години
Само десет до петнайсет години и Османската империя сама се срутваше и България щеше да е двойно по голяма , но уви.
745
16
 
9
 
! Отговори
А иначе преди 6 години
Защо англичаните не прославят холандците или италианците да се кланят на австрийците-защото никой не им натрапва вина.Само ние сме вечно виновни пред руските лицемери.Защо не спасиха Левски тези братушки , защо.Имали са възможност и правото да го сторят , но те го качват на въжето с обвинение в криминално престъпление вместо в заговор.
744
16
 
10
 
! Отговори
Трак преди 6 години
Дори Дядо Благоев се отрича от руснаците , няма по нагъл и високомерен народ от руския.Колко още години искат да им благодариме за свободата си , а 45 годишната им окупация не им ли стига.
743
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кои са най-бедните народи? България и Русия.Руските олигарси не мислят за народа.Нашата мафия взима пример от тях.Двата елита много си приличат! Затова българи и руснаци има в цял свят!!!
742
2
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
До Анонимен 792До сега щеше да чакаш западни войски да се възползват от ситуацията,за да завземат проливите.
741
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 809Не съм ти другар. А *** си ти. Стихотворенията на Вазов остават, твоите обидни и безсмислени думи отлитат. Бъди здрав!
740
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Патриарх Кирил от КГБ-няма право да пуска команди от Русия.Фактите са си факти, няма право да унижава България!!! Крайно време е да кажат истината,за избитите Велики Българи от самите тях!!!!
739
23
 
14
 
! Отговори
Роско преди 6 години
Браво на Росен,добре им го каза! Русофилите с изпилени мозъци да спрат да го плюят,той е един от най-интелигентните ни политици,затова рософилските прос-таци не могат да схванат какво им говори,а по задължение си го плюят!
738
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой е сложил минус на откъса от стихотворението на Иван Вазов. Явно мисли, че Вазов лъже или че е получавал пари от руския цар, за да го възхвалява. Боже, ела си събери вересиите!
737
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Иван Вазов 1877г: Нам Русия е надежда,руский цар е наший спас никой друг не ни поглежда,не помисля зарад нас.Немци, френци, англичанинаши са враждебници,дружни с нашите тирани,с нашите изедници.Спекуланти са омразни интерес им покажи,че да виж дела проказнии *** в тях лъжи.
736
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Моля, спестете ни платените изказвания на това карикатурно човече :) !
735
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
преди 26 минутиНякой да обясни защо е нарушено правото ми на избор искам или не да бъда член на ЕС----Правото ти не е нарушено. Можеш веднага да заминеш за русия и няма да си в ЕС.
734
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Моля Ви, не показвайте това мекотело повече, не давайте гласност на елементарните му мисли. Отдавна е ясно кой му плаща, да се изказва. Това същество все още се има за някакъв фактор, за някаква много важна особа и смята, че сме длъжни да слушаме глупостите, които говори. А мен ме е срам от себе си ,като го гледам, защото и аз гласувах за него!
733
27
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един истински мъж се намери в България да им го каже направо. Не ви искаме !
732
34
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Плевнелиев е единственият български политик заслужаващ уважение. Всички други са русофилски бoклyци.
731
20
 
5
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
Абе, ако ще ГЗО на майка си да са заложили зарад нас руснацитата, не ми дреме.Това е било преди шест поколения и няма никакво отношение към сегашния момент.Абсолютно нищо не ме задължава да имам взимане-даване с тях.Путин дори не знае името на прадядо си, седнал да ми обяснява как ме е освободил...Айде бе, олан!
730
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен793 Комунистите от БСП винаги забравят,кой даде на Сърбия Южна Морава,Македовия и Западните покрайнини.Кой създаде"македонската нация и език".Понеже ,руските *** никой не ви взема на сериозно,сменете сайта,в който пишете.Добре,че сте малко,та от вас нищо не зависи.Това си личи най-много на избори,които столетницата традиционно,губи.
729
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен790Би ли писал глупавите си научни фантастика другаде?
728
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Щирлиц 783 И какво от това?Това не променя нещото,тръгнали с войска от чужди народи,за да завземат проливите,възползвайки се от ситуацията.
727
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен782 Ако не бяхме в ЕС,Русия като нищо щеше да ни хариза на любимата си Сърбия.Сърбите само това и чакат,на тях никога доста чужди земи.Така,пак Русия им подари Южна Сърбия,което е било много векове част от България.Благодарение на"субсидиите",изградихме много неща,защото имаше нужда,бг-комунисти и руснаци грабиха България,както и турци не са я грабили.Българските комунисти са ***.