Плевнелиев с упрек: Политиците ни да не се кланят на Русия!

Президентът манипулира историята на Шипка, смята предшественикът му
1043
Плевнелиев с упрек: Политиците ни да не се кланят на Русия!
Снимка: архив, БТА

Президентът (2012-2017 г.) Росен Плевнелиев упрекна наследника си Румен Радев, че "манипулира историята", възвеличавайки в речта си на Шипка единствено подвига на руските войници.

Според Плевнелиев държавният глава е пропуснал да отбележи войниците от всички останали десетки други нации и държави, включително наши партньори днес в ЕС като Финландия, Румъния, Литва, Латвия, Естония и други като Сърбия, Черна гора, Молдова, Украйна и др., борили се, а много дали и живота си за свободата на България.

Още по темата

"Това е обида към нашите партньори и голям гаф на българския държавен глава", коментира той в своя позиция пред "24 часа".

"Не съм съгласен честването на Трети март, ден на освобождението на България и възстановяване на българската държавност, да мине под знака на посещението на руския патриарх Кирил, като че ли забравихме, че Руската православна църква почти винаги е стояла на антибългарски позиции, например - налагането на схизмата на Българската екзархия през 1872 г.  Не съм съгласен българският вицепрезидент да се покланя дълбоко на руския патриарх и да го посреща на летището, принизявайки и обиждайки българската държавност и не спазвайки държавния протокол", продължава Плевнелиев.

Той посочва още, че не е съгласен по време на честванията да се веят само българското и руското знаме, както и "руският патриарх да разделя българския народ, като приема за истински българи само тези, които гръмко му ръкопляскаха на Шипка, много от тях организирани под флага на българското русофилство, загърбвайки милионите българи, които не забравят "ни меда, ни жилото" на руската имперска политика".

Според Плевнелиев руската православна църква днес е изцяло подчинена на руската държава и е неразделна част от амбициите на президента Путин за преразпределяне на сфери на влияние.

По думите му ние никога не направихме коректен и обективен прочит на истината за действията на Русия, нейните управници и представители по отношение на съдбата на България.

"Изразяваме благодарност на Русия за освобождението от турско робство, отнасяме се с респект и уважение към постиженията на руския народ и култура, споделяме общите ценности на православното християнство, но вървим по своя собствен път и съдба за европейското и демократично развитие на България, който не се споделя и подкрепя от руската държавност днес. Затова е добре българските политици да благодарят, но да не се кланят на Русия, да отстояват идеите на Левски, а не на граф Игнатиев за българската държавност", смята Росен Плевнелиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1043
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
706
10
 
18
 
! Отговори
ЕВРОПЕЕЦ преди 6 години
Всички се собразяват с Русия. По цял ден говорят за нея. Икономиката и има голям потенциал, защото се развива положително въпреки санкциите. Ако нямаше санкции щеше да се развива с двуцифрен процент.
705
9
 
17
 
! Отговори
Азис преди 6 години
Прав си плевньо . Трябва да правим орална любов с американците.
704
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
***, как е новия cтpaпон? Влиза ли, влиза ли? Напиши си ссср на него и давай по-надълбоко.
703
27
 
14
 
! Отговори
Русия в изолация преди 6 години
Никой не се съобразява с Русия, защото тя е военен колос на глинени крака, тъй като е икономическо джудже.
702
20
 
9
 
! Отговори
... преди 6 години
Bravo Rosko! :-) Gourage! :-)
701
25
 
13
 
! Отговори
Различни светове ... преди 6 години
Хората в нормалния свят мислят и говорят за полети до Марс...В Русия Путин се опитва да ограничи пиенето на лосион и антифриз със закони ...Различни светове ...
700
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Плевмодии, земи се Удави у външния нужник дет си се пръкнАл.
699
3
 
9
 
! Отговори
БОБИ преди 6 години
До по-далече от Русия Я ПОГЛЕДНИ ПО СЕРИОЗНО НА НЕШАТА ИВЗЕМИ СИ ИЗПИИ ХАПЧЕТАТА МИРИЗЛИВ ***
698
11
 
9
 
! Отговори
А ЦАР ОСВОБОДИТЕЛ? преди 6 години
Юдо-хазарските болшевики през 1917 г. убиха Царят Освободител и всичките му наследници, избиха и прогониха царските офицери, много от които бяха герои от Руско-турската освободителна война, а сага кремълските юдо-хазари искат от нас българите да им се кланяме, като ни внушават, че не руският цар и руския народ, че те са нашите освободители. Аре чупката бе!
697
24
 
12
 
! Отговори
по-далече от Русия преди 6 години
Колкото по-близо до Русия, толкова по-близо до просия.
696
10
 
27
 
! Отговори
да преди 6 години
ка'пута Плевнелиев "не бил съгласен": )))))никой не те пита, ска'пан л'акей
695
1
 
1
 
! Отговори
Стоедин преди 6 години
До АнонименИ що с лошо?
694
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
да и синоптичката ще му бие шута. три жени немогат да збъркат.Въпросът е дал третата ще извърши т.н. обряд "Три до дупка" или ще покани активни партийци от разградската ППО "Велик Манафиот" да разорът запека в мозъка на Рогакатко
693
6
 
24
 
! Отговори
Омега преди 6 години
До 1Да ти пикая на европейското демократично джендърско педофилско крадливо и унизително антибългарско и антихристиянско развитие на Бйлгария, и на рожденния ти ден, и на рожденния ден на това малоумно говедца Плевнелиев!
692
34
 
14
 
! Отговори
Стоедин преди 6 години
Браво, правилно е коментирал Плевнелиев! Подкрепям!
691
13
 
8
 
! Отговори
1 преди 6 години
изповядаме ценностите на православното християнство,но вървим по своя собствен път и съдба за европейското и демократично развитие на България, който не се споделяи подкрепя от руската държавност днес. Затова е добре българските политици да благодарят,но да не се кланят на Русия, да отстояват идеите на Левски,а не на граф Игнатиев за българската държавност"Така де,някои са патриоти на България,а други на Русия и за благодарност руснаците ги бият по тиквите.Така де,кой уважава предателите?
690
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До733: Нито патриархът им представлява Русия, нито всеки поп е патриарх. Да си е мерил приказките. По дрехите посрещат, по акъла (приказките) изпращат.
689
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Eй, ***, марш у Деси Бананово ....
688
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво бе! 20:27 и вече 733 поста! Ricordate! Леле, някой по-семпличък ще помисли, че народът български страстно мрази Русия! Само каня свободолюбивите патриотични драскачи да излезнат от плъшите си дупки и да кажат, каквото има да казват на улицата, на площада, в супермаркета, в пълния трамвай! Ама отде кураж у безгръбначни!Слушал съм проповеди на Патриарх Кирилл и твърдя, че той струва повече от хиляди русомразци, взети заедно. Интелигентен и речовит, завладяващ вярващите! Да е жив и здрав!
687
11
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АЛООООООООООООООООО РЕДАКЦИЯТА НА ДНЕС. ДО КОГА ЩЕ НИ НАТРАПВАТЕ ТОЯ ПОЛИТИЧЕСКИ БОООКЛУК????? НЕ ЧЕТЕТЕ ЛИ КОМЕНТАРИТЕ ТУК? НАД 05 ПРОЦЕНТА ОТ БЪЛГАРИТЕ ИЗЛИВАТ ВЪРХУ ТОВА ВЛЕЕЧУГО ЛАВИНИ ОТ ПОМИИ ПРЕЗРЕНИЕ И ОТВРАТ!!!! КОЙ ИЗОБЩО СЕ ВЪЛНУВА ЧЕ ТОЯ ИЗОБЩО СЪЩЕСТВУВА?