Плевнелиев с упрек: Политиците ни да не се кланят на Русия!

Президентът манипулира историята на Шипка, смята предшественикът му
1043
Плевнелиев с упрек: Политиците ни да не се кланят на Русия!
Снимка: архив, БТА

Президентът (2012-2017 г.) Росен Плевнелиев упрекна наследника си Румен Радев, че "манипулира историята", възвеличавайки в речта си на Шипка единствено подвига на руските войници.

Според Плевнелиев държавният глава е пропуснал да отбележи войниците от всички останали десетки други нации и държави, включително наши партньори днес в ЕС като Финландия, Румъния, Литва, Латвия, Естония и други като Сърбия, Черна гора, Молдова, Украйна и др., борили се, а много дали и живота си за свободата на България.

Още по темата

"Това е обида към нашите партньори и голям гаф на българския държавен глава", коментира той в своя позиция пред "24 часа".

"Не съм съгласен честването на Трети март, ден на освобождението на България и възстановяване на българската държавност, да мине под знака на посещението на руския патриарх Кирил, като че ли забравихме, че Руската православна църква почти винаги е стояла на антибългарски позиции, например - налагането на схизмата на Българската екзархия през 1872 г.  Не съм съгласен българският вицепрезидент да се покланя дълбоко на руския патриарх и да го посреща на летището, принизявайки и обиждайки българската държавност и не спазвайки държавния протокол", продължава Плевнелиев.

Той посочва още, че не е съгласен по време на честванията да се веят само българското и руското знаме, както и "руският патриарх да разделя българския народ, като приема за истински българи само тези, които гръмко му ръкопляскаха на Шипка, много от тях организирани под флага на българското русофилство, загърбвайки милионите българи, които не забравят "ни меда, ни жилото" на руската имперска политика".

Според Плевнелиев руската православна църква днес е изцяло подчинена на руската държава и е неразделна част от амбициите на президента Путин за преразпределяне на сфери на влияние.

По думите му ние никога не направихме коректен и обективен прочит на истината за действията на Русия, нейните управници и представители по отношение на съдбата на България.

"Изразяваме благодарност на Русия за освобождението от турско робство, отнасяме се с респект и уважение към постиженията на руския народ и култура, споделяме общите ценности на православното християнство, но вървим по своя собствен път и съдба за европейското и демократично развитие на България, който не се споделя и подкрепя от руската държавност днес. Затова е добре българските политици да благодарят, но да не се кланят на Русия, да отстояват идеите на Левски, а не на граф Игнатиев за българската държавност", смята Росен Плевнелиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1043
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
786
2
 
4
 
! Отговори
Егберто преди 5 години
Плевналиев ни го каза в прав текст и цифри : Заради рекетьорската цена на газа, руснаците са ни източили 16 милиарда за 25 години...
785
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според Роската П. политиците ни трябва да се кланят само на САЩ и на Брюксел!!!
784
5
 
4
 
! Отговори
Горд че съм Българин преди 6 години
Наистина Президент! Кой каза че в България имало само слуги?Докато има политици като Плевнелиев, България ще бъде.!Аз бих направил и стъпка напред и ще кажа че сега България преживява второ възраждане отърсвайки се от отровната плесен на руските интриги.
783
3
 
4
 
! Отговори
a преди 6 години
До ЕмигрантЗаради липсата на мозък, винаги ще си останеш емигрант. Не става само с ядене!
782
7
 
7
 
! Отговори
Емигрант преди 6 години
Единствения достоен президент и БЪЛГАРИН с главно Б!!
781
7
 
2
 
! Отговори
Тошибиян преди 6 години
Този трябва да последва съдбата на отровения предател агент н лондон заедно с родата си
780
7
 
8
 
! Отговори
ало,Роско преди 6 години
Помним твоето изказване на 3 март като беше президент.Ти пък изреди всички други без да споменеш Русия.Ти беше най-недостойния президент който сме имали.По-добре от Деси Банова усещаш откъде духа вятъра и пак добре,че не каза-американците ни освободиха от турско.Подлизурко-дори женати не можеше да те понася
779
10
 
10
 
! Отговори
Иванов преди 6 години
Този *** колко е жалък.
778
7
 
14
 
! Отговори
Плевен преди 6 години
Росене, ела да видиш ПАНОРАМАТА в Плевен и после дрънкай глупости, ако ти държи !
777
6
 
3
 
! Отговори
обтухването фучи преди 6 години
баба неможе да откъсне поглед от снимката на РП.тя казва тва е един съсредоточен мъж по време на засуджукаването му със съджукАБАР, комуто ризата е влезнала при аналгинения Каньон та горното копче на ризлето го е задушило, завалията. защо му требе да се крие при терцата Дъскова? ругетките тека и тека с кво да ги омотею никой немое да кае че под Одрин пищоли и пушкалетки прекарва за новата атака.Баба го кълне на Райна Княгиня, че ако Госпожа Княгиня била жива, че щела да се изнужди лицевия каньон
776
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кога ще бъде на таен ифтар с Бекир Боздаг? Щото там се кланя той.
775
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АМЕРИКАНСКИЯ ПЕЙЗАЖ Чеълов като реклама на родния туризъм след като блесна по география вече и по история е светило.
774
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТУРСКО РОБСТВО. РУСИЯ НИ ОСВОБОЖДАВА С 200 ХИЛЯДИ ЖЕРТВИ. СЛЕД ТОВА НЕМЦИТЕ НИ ПОРОБВАТ КАТО НИ ПОСТАВЯТ НЕМСКИТЕ ШПИОНИ БАТЕНБЕРГ И КОБУРГИТЕ ЗА КНЯЗЕ И ЦАРЕ. В РЕЗУЛТАТ НИЕ СТИГАМЕ ЗА ПЕРИОДА 1878 - 1944 ГОДИНА ДО ПЕТ НАЦИОНАЛНИ КАТАСТРОФИ!!!!!!!!! ПОСЛЕ НИ ПОРОБВАТ КОМУНИСТИТЕ А ДНЕС ДЕМОКРАДИТЕ. И ТОЯ КОМСОМОЛЕЦ СЪЩО Е СЛУГА НА ПОРОБИТЕЛЯ.
773
3
 
2
 
! Отговори
Херкулес нетрае преди 6 години
Херкулесът на за.пеците в най-мъжествен напън да бъде забелязън разбран и помирисън се из.кен.за в джендърното си облекло. после се наведе и с пръсти натъпка сприцнатиъ фе.кал обратно в цървулите си. Дъската усили вятъра и населението с *** венци завика в екстаз "РозарМан.гус АкПар" вееки раздадените им гласоподавателни бюлетини
772
7
 
20
 
! Отговори
Петър преди 6 години
Речта на президента е вярна! Няма други националности,които са участвали за освобождението ни,всички са били към състава на руската армия!Росен Плевнелиев е толкова президент,колкото една кокошка на село е кмет! Всички гербаджий и хора ,които не сте успели в живота си трябва да имате виновник - естествено това е Русия и генерал Радев! Истината е накъде там,но съм сигурен в едно ...България е признателна на Русия вовеки!България има достоен президент и това е Румен Радев!
771
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това Недоразумение пак се показа ....
770
3
 
8
 
! Отговори
Бай Х преди 6 години
Държава която се управлява от посолствата за каква суверена държава става дума
769
15
 
14
 
! Отговори
юсуф преди 6 години
Плевналиев е една протекция от запада и голяма наша грешка. Нито го бяхме чували, нито повече ще го чуем.Лае угоднически, та белким някой русофоб го предложи някъде. И Пловдивския Фернандел и той е същия.....Хубаво му го казаха на Радев- какви поляци,латвийци, финанци- просто доброволци в състава на Руската армия. Само Русия обявява война. Защо в учебниците по история в никоя от тези държави няма и ред за участието им във войната. Простаци ни управляват.
768
38
 
24
 
! Отговори
патриот преди 6 години
Г-н Плевнелие е един достоен българин. Всеки политик трябва да взима пример от него. Браво.
767
21
 
21
 
! Отговори
SpaceX преди 6 години
Видяхте ли видеото от Москва от срещата между червения поп и Президента . Гавра . Срам и позор . КОга ще имаме смелост да се изправим срещу тези дзифтари от азия