Докога така: Жената вкъщи да шета, шефът в офиса – мъж!

600 хил. българки в момента са икономически неактивни
123
Докога така: Жената вкъщи да шета, шефът в офиса – мъж!
Снимка: Reuters, архив

В България липсват достатъчно условия, които да насърчават жените да се включват активно на пазара на труда, смята Виолета Иванова от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

Около 600 хиляди жени в момента са икономически неактивни, те не желаят да се включат на пазара на труда, като 30% от тях - 230 хиляди жени, посочват като причина за това семейството и лични ангажименти, допълни Виолета Иванова.

Още по темата

Според нея това означава, че нямаме достатъчно добри условия да съчетаваме трудовия и семейния живот, да насърчаваме кариерното развитие на жените, за да се смали разликата в заплащането на двата пола.

В момента разликата във възнагражденията между жените и мъжете е 13,2 на сто, пресметна Иванова, като уточни, че това е с държавния сектор, а ако той се изключи от наблюдението, статистиката посочва, че разликата е 14,4%.

По думите на експерта тези данни са на средно ниво, но има много икономически отрасли, в които тези различия са огромни и достигат близо 30%.

Разликата е огромна най-вече в здравеопазването, но дори и в промишлеността има големи различия във възнагражденията - 24 на сто, а там около 70% са наетите жени, отбеляза изследователят.

Иванова допълни, цитирана от БТА, че жените са с по-висок дял на заетост в нископлатените отрасли - лека промишленост, шивашка промишленост, производство на мебели, на облекло, докато във високоплатените сектори като информационните технологии, създаване и разпространение на електроенергия, където заплатите са средно над 2000 лева, процентът на участието на жените е по-малък.

Разликата в заплащането на висшистите е около 15% в полза на мъжете, а в България с висше образование са близо 60 процента от жените, допълни още Иванова. Експертът отбеляза, че въпреки високия дял на завършващите висше образование жени, около 27 на сто са работодателите жени, а около 36 процента са на ръководни позиции и разликата във възнагражденията на управленски позиции също е голяма - около 20 процента между самите ръководители. Според Виолета Иванова има един стъклен таван - жените стигат до някакво ниво в ръководните позиции, но във висшите ръководни длъжности достигат много малко.

Според изпълнителния директор на "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов все повече на преден план излизат професии, които не са свързани с физическа сила и жените по естествен път ще имат възможността да бъдат равноправни.

Социологът отбеляза, че в България има успешни модели на жени лидери - най-харесваните български политици през последните години са жени, като това се дължи най-вече на техните лични качества. Според Симеонов дебатът за различните джендър идентичности, превратно или непревратно разбрана тема, е важен, защото обществото е получило импулс да си говори за това.

"Важно е да го върнем от тази леко истерична фаза, която достигна към основната тема -равноправието и ненасилието", заяви социологът.

Той цитира изводи от скорошно проучване на агенцията, според които има висока обществена оценка и неподобаваш обществен статус за жените. Тествахме колко са живи и жилави стереотипите , свързани с половата идентичност в българското общество, и достигнахме до извода, че обществото е склонно да дава предимство на жените в чисто човешките взаимоотношенията, в отношението им към парите, в лоялността, коректността, каза Симеонов. По думите му обществото е склонно да признае, че в редица сфери жените имат повече качества от мъжете, но при все това те остават подценени и живеят със знанието за подцененост. Другият извод е, че остава стереотипът мъжете да ръководят, а жените да обслужват, мъжете да произвеждат, а жените да разменят, едните да отговарят за постиженията, а другите за отношенията, допълни Симеонов.

Социологът допълни, че е важно, че българското общество не стига до крайности, като около Истанбулската конвенция социолозите са задали твърдения като " мъжът може да удря жена" и се е оказало, че дяловете на тези , които споделят подобно мнение са между 5 и 7 процента, което се равнява на 250 000 -300 000 души. Проблемът не е голям, но не и пренебрежимо малък, коментира социологът.

По думите му е важно да се защитават ценностите, но и да се отговори доколко патриархалните отговарят на съвременния начин на живот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кеф! Мъжа да взима кардинално решения. Да умее да лавира, когато финансовата част му е в позиция да претърпи катаклизъм. Жената маникюр, фитнес, спа нови дрешки. Приятелки кафета. Какъв ви е проблема жени?Ако вие трябва да правите всичко това и да плащате всички сметки ще издържи те ли?За това сте партньори в живота за да си помагате в решения с пари, ако се наложи да работите. Някак си става по- лесно за другия! Нали за това сте заедно.
92
0
 
0
 
! Отговори
Това е нормално! преди 6 години
Феминистките искат да е наобратно - мъжът вкъщи да шета, а шефа в офиса да е жена! Еми няма да стане, кой за каквото е правен това му се отдава най-добре!
91
0
 
4
 
! Отговори
И.Б. преди 6 години
Трудът на домакинята влкючва всички неприятни и мръсни работи по почистването и поддържането на дома, готвене и др. Всъщност това са няколко професии. Ако е и майка с образование, работата се увеличава прогресивно. Обществото се е отучило да уважава този ценен труд. Затова жените раждат късно или никак. Те получават уважение и заплата извън дома. Роенето на деца с цел издръжка е долна степен на съществуване, защото никое от децата не получава добро образование, а оттам и бъдеще.
90
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 90Като баща на две дъщери предпочитам да ми народят по три внучета,вместо да гонят кариера.
89
1
 
4
 
! Отговори
do 84 преди 6 години
Като мъж на неработеща жена, която се грижи за деццата ще ти кажа, че това не е от грижа а от мързел. Водил съм спорове с нея по тоя въпрос. Не и се работи и това е.
88
1
 
3
 
! Отговори
Киро преди 6 години
Американците внушиха на жените че е недостойно да са жени. За 2 долара повече ще затрият света тези кухи янки.
87
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като бивша учителка мога да заявя, че работещите жени са твърде по-заинтересовани майки от домакините. Не се сещам за изявено дете, но което майка му да си стои в кухнята или пред телевизора. Мързелът, безразличието към външния свят се прехвърлят върху детето.
86
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Dimo, жените, които не искат да работят, както и МЪЖЕТЕ, които не искат да работят, някой ги издържа. В статистиката не прочетох какъв процент от икономически неактивните всъщност работят собственото си селско стопанство. Те биха могли да се регистрират като селскостоп. производители и да си плащат осигуровки на тази база. Тогава няма да се водят икономически неактивни. Който е над 18 трябва да работи, ако не иска да го възприемат като търтей, мамино синче и от сорта. Дом преди и сега е различно
85
7
 
5
 
! Отговори
До 84 преди 6 години
Ами успешна е.Нейните потомци ще пребъдат в бъдещето. А тия дето нямат деца родът им умира с тях.Ако ще и милиардери да са.Или изпели десетки хитове.Сега съм в един парк и навсякъде е пълно с майки с деца.От това по-хубава гледка няма на света.
84
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хайде пак американски феминистки глупости.
83
5
 
8
 
! Отговори
Едно уточнение, преди 6 години
жените били икономически неактивни!?Защо?Защото търсят служба,а не работа!Работата предполага работно място и време, норма,като не можеш да отидеш до тоалетна,камо ли цигари или кафета!Бай частник няма да държи или търпи,някой да му се размотава или разкатава?!?Службата е бюро,на което да дремеш,да си чоплиш носа или ноктите,взаимно да си оглеждат задниците,на кафе или цигара да клюкарстват,мислят за шопинг през работно време и други такива!При бай Тошо можеше,сега при бат Бойко не може!Казах!
82
8
 
14
 
! Отговори
Dimo преди 6 години
А вие докога ще продължавате да стигматизирате жените, които НЕ ИСКАТ да работят и предпочитат семейството пред кариерата. За мен тези жени са много по-достойни за уважение, защото се отказват от егоизма и егото си в името на някой друг, в случая децата. Натискът, който се упражнява от ляволибералните елити и заклеймяването на домакините вече граничи с диктат над личността. Гнусно е
81
1
 
8
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
До Анонимен(77)По троя акъл ...... дето цвъкна 12-етото на улицата преди 2-3 дена е най-успешна!?успех или неуспех в природата няма, това са хорски понятия на които хората слагат значение както им харесва.
80
1
 
18
 
! Отговори
саки преди 6 години
В държавните и общински служби, в банките, училищата ,почти 80% са жени. В съдебната система, здравеопазването са точно колкото мъжете,ако не и повече. Какъв е проблема ?
79
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако всеки прави това, в което е най-добър, и получава признателност, светът и животът ще са прекрасни!
78
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жените ги мързи да бачкат и затова им дебелеят гъзовете.
77
0
 
8
 
! Отговори
маларт преди 6 години
Моята шефка е жена. За вас не знам.
76
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има и 700 хил. ромчета неактивни.
75
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Китайците не харесват ни Лили Иванова, ни Фреди Мъркюри.
74
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 76 И какво значение има кой ще ме помни и кой не?Аз не живея заради хорското мнение.Голяма работа,че някой певец е забавлявал хората.Щом не е предал гените си от гледна точка на природата е неуспешен.Природата си знае работата.Усмивките и смехът на децата са ми най -важни на света.