Докога така: Жената вкъщи да шета, шефът в офиса – мъж!

600 хил. българки в момента са икономически неактивни
123
Докога така: Жената вкъщи да шета, шефът в офиса – мъж!
Снимка: Reuters, архив

В България липсват достатъчно условия, които да насърчават жените да се включват активно на пазара на труда, смята Виолета Иванова от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

Около 600 хиляди жени в момента са икономически неактивни, те не желаят да се включат на пазара на труда, като 30% от тях - 230 хиляди жени, посочват като причина за това семейството и лични ангажименти, допълни Виолета Иванова.

Още по темата

Според нея това означава, че нямаме достатъчно добри условия да съчетаваме трудовия и семейния живот, да насърчаваме кариерното развитие на жените, за да се смали разликата в заплащането на двата пола.

В момента разликата във възнагражденията между жените и мъжете е 13,2 на сто, пресметна Иванова, като уточни, че това е с държавния сектор, а ако той се изключи от наблюдението, статистиката посочва, че разликата е 14,4%.

По думите на експерта тези данни са на средно ниво, но има много икономически отрасли, в които тези различия са огромни и достигат близо 30%.

Разликата е огромна най-вече в здравеопазването, но дори и в промишлеността има големи различия във възнагражденията - 24 на сто, а там около 70% са наетите жени, отбеляза изследователят.

Иванова допълни, цитирана от БТА, че жените са с по-висок дял на заетост в нископлатените отрасли - лека промишленост, шивашка промишленост, производство на мебели, на облекло, докато във високоплатените сектори като информационните технологии, създаване и разпространение на електроенергия, където заплатите са средно над 2000 лева, процентът на участието на жените е по-малък.

Разликата в заплащането на висшистите е около 15% в полза на мъжете, а в България с висше образование са близо 60 процента от жените, допълни още Иванова. Експертът отбеляза, че въпреки високия дял на завършващите висше образование жени, около 27 на сто са работодателите жени, а около 36 процента са на ръководни позиции и разликата във възнагражденията на управленски позиции също е голяма - около 20 процента между самите ръководители. Според Виолета Иванова има един стъклен таван - жените стигат до някакво ниво в ръководните позиции, но във висшите ръководни длъжности достигат много малко.

Според изпълнителния директор на "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов все повече на преден план излизат професии, които не са свързани с физическа сила и жените по естествен път ще имат възможността да бъдат равноправни.

Социологът отбеляза, че в България има успешни модели на жени лидери - най-харесваните български политици през последните години са жени, като това се дължи най-вече на техните лични качества. Според Симеонов дебатът за различните джендър идентичности, превратно или непревратно разбрана тема, е важен, защото обществото е получило импулс да си говори за това.

"Важно е да го върнем от тази леко истерична фаза, която достигна към основната тема -равноправието и ненасилието", заяви социологът.

Той цитира изводи от скорошно проучване на агенцията, според които има висока обществена оценка и неподобаваш обществен статус за жените. Тествахме колко са живи и жилави стереотипите , свързани с половата идентичност в българското общество, и достигнахме до извода, че обществото е склонно да дава предимство на жените в чисто човешките взаимоотношенията, в отношението им към парите, в лоялността, коректността, каза Симеонов. По думите му обществото е склонно да признае, че в редица сфери жените имат повече качества от мъжете, но при все това те остават подценени и живеят със знанието за подцененост. Другият извод е, че остава стереотипът мъжете да ръководят, а жените да обслужват, мъжете да произвеждат, а жените да разменят, едните да отговарят за постиженията, а другите за отношенията, допълни Симеонов.

Социологът допълни, че е важно, че българското общество не стига до крайности, като около Истанбулската конвенция социолозите са задали твърдения като " мъжът може да удря жена" и се е оказало, че дяловете на тези , които споделят подобно мнение са между 5 и 7 процента, което се равнява на 250 000 -300 000 души. Проблемът не е голям, но не и пренебрежимо малък, коментира социологът.

По думите му е важно да се защитават ценностите, но и да се отговори доколко патриархалните отговарят на съвременния начин на живот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докъто има офиси ще е така. Но още от сега някои печелят най-много от къщи.
72
1
 
3
 
! Отговори
ko преди 6 години
ot kak jenite reshiha che shte sa myje, veche niama deca.
71
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Той и Силвестър Сталоун има деца, но хич не се гордее с някои от тях..единия му син умря от свръх доза едната пък от дъщерите му тръгна да се съблича пред камерите за модни списания. Много е горд Силвестър децата си.
70
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аре стига глупости. Когато има работа, която да се върши - значи трябва да се свърши, независимо от кого.
69
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 74 Я си представи, че създаваш дете, а то вземе че умре след време преди да създаде поколение. Какво се предава от теб нататък? Дадох ти пример с Лили Иванова и Фреди Меркюри...песните им ще останат завинаги в човешката история и ще се помнят стотици години още, а твоето дете ако умре преди да е направило дете??? Кой ще ви помни вас/ И с кво ще ви запомнят е по-важното? Че сте раждали или създавали деца???
68
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 74 И Фреди Меркюри няма деца и той е неуспешен? Жалък си!
67
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Знете ли защо жените искат кариера. Защото един мъж не и стига
66
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
do 67 Онбашията, тя и Лили Иванова няма деца. И тя ли е неуспешна и не е направила нищо в този живот понеже според иддиотската ти логика, ако не си направил дете в този живот не си направил нищо? Знаеш ли какво попита великият Кеворк Кеворкян Азис когато му гостуваше във Всяка Неделя един път навремето? Попита го: За какво мечтаеш? Азис:""Да имам дете"Кеворк го изгледа изпод вежди продължително( както само той си го може) и му каза сериозно: " Че това е все едно да вдишаш и издишаш въздух"
65
0
 
8
 
! Отговори
да преди 6 години
Жената е като котката, прави каквото пожелае.Ако има създаден хубав и приятен дом, добра среда не и пречи да си го пази.Мъжът може да прави всичко което и жената може, но в някой неща не му идва от вътре.
64
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
e кво да работи - женятките в бг в общия случай са избутали някое проформа - висшо - икономика или друг тъпизъм - по - добре да не работят, да не товарят бюджета да им създава работни места. ако работят, да ги питат що работят, след като с това само могат да навредят. те са развъдници на простотията , завистта и еснафщината в обществото и могат само да послужат за хранителна среда на боковизма и цецовщината. а, и никой няма нужда от плебните им дечункери - долен ген на отвърстия за еднокр. употр
63
0
 
2
 
! Отговори
радев преди 6 години
природа, Господ това е създал
62
2
 
21
 
! Отговори
Ейй преди 6 години
Всяка жена, която работи по принуда, а не за удоволствие е робиня.Същото важи и за мъжете.Докато едни богати владеят продуктите за производство, техника и т.н. и разпределят благата, както пожелаят - налице си е чисто робовладелство в съвременен вариант.Работната седмица дрябва да е 4 дни, и да не се работи повече от 4-ри часа плюс 2 отиване и връщане до работа стават 6 ч.Човек има нужда да чете, спортува,учи, да е с близките си, да ходи по планини, риболов, опера, театър.Не съм роб!
61
7
 
5
 
! Отговори
онбашията преди 6 години
До До 45Женския труд се зачита, например когато моята жена направи сутрин милинки зазакуска получава благодарност и похвала. А Меркел ще получи ли похвала за работата си "ау, колко добре управлява Германия"? Ще получи другия път. Освен това похвалите и признанието за труда са глупава суета, единственото което остава след тебе са децата, а не трудът ти, особено ако си жена, но важи и за мъжете дето си мислят че са "успели" и са постигнали "нещо" с някакви там глупости.
60
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жената трябва да работи, защото всичко се случва - мъжът може да я зареже, да почине..И тогава без пари накъде? Имам такива случаи - на 40 жената остава с детето и се чудеха хляба как да си купят..Но определено може да се помисли за намалено работно време на жените - например до 14,00-15,00 часа - да не стоят децата по цял ден в училище и да се изморяват, това със сигурност ги стресира и изнервя
59
1
 
8
 
! Отговори
До 45 преди 6 години
Не зная дали е комунизъм в брака, но предпочитам да се зачита женският труд. Сега за жената, която готви, пере, гледа децата, чисти, пазарува, от по-голямата мъжка половина се казва "тя не работи". Затова апелирам мъжете да се включат активно в ежедневната не много приятна домашна работа, жената също да внася своята лепта в семейния бюджет и да няма разговори кой повече работи и кой повече получава. Обратното е наследство от турското иго. Въпросът е не за равенство, а за култура и уважение.
58
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жена ми мрънкаше че взимам много повече от нея и не било честно при положение че се занимавам с програмиране от 12 годишен. Контрирам ям я с репликата "ще говоря да ми намалят заплатата" до кога ще минава не знам. Истината е че жените не обичат мъже които изкарват колкото тях или по-малко как иначе ще харчат по нея повече отколкото тя е готова да похарчи. Жената иска да чувства жертвата която прави мъжа за нея,да го боли като трябва да вади пари за някоя глупост.
57
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Далеч не е съвсем сигурно, че след човека остават единствено децата му. Левски има няколко братя, никой от тях няма деца. Примери много.
56
2
 
9
 
! Отговори
до 57 преди 6 години
Айде, айде, семейството Ви било на първо място! Страхът Ви е на първо място ! Страхът!!! Да не Ви засенчва. Обратно - да се чувствате пълен господар. Птичка в клетка не пее.
55
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разбрали сте се, докато си на тоя свят. Като се споминеш, как сте се разбрали? Според Библията трябва да я вземе брат ти.
54
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С мойта жена сме се разбрали, тя да си стои в къщи да гледа децата, а аз да изкарвам парите. Ако тя може да изкара колкото мен, или повече, с удоволствие ще напусна работата си за да гледам децата ни. СЕМЕЙСТВОТО е на първо място. Не ми пука за тъпoто повишение или за просперитета на компанията ми. Опитват се да ни внушат едва ли не да припадаме на работните си места...и за какво!!! След нас остават само децата ни.