Докога така: Жената вкъщи да шета, шефът в офиса – мъж!

600 хил. българки в момента са икономически неактивни
123
Докога така: Жената вкъщи да шета, шефът в офиса – мъж!
Снимка: Reuters, архив

В България липсват достатъчно условия, които да насърчават жените да се включват активно на пазара на труда, смята Виолета Иванова от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

Около 600 хиляди жени в момента са икономически неактивни, те не желаят да се включат на пазара на труда, като 30% от тях - 230 хиляди жени, посочват като причина за това семейството и лични ангажименти, допълни Виолета Иванова.

Още по темата

Според нея това означава, че нямаме достатъчно добри условия да съчетаваме трудовия и семейния живот, да насърчаваме кариерното развитие на жените, за да се смали разликата в заплащането на двата пола.

В момента разликата във възнагражденията между жените и мъжете е 13,2 на сто, пресметна Иванова, като уточни, че това е с държавния сектор, а ако той се изключи от наблюдението, статистиката посочва, че разликата е 14,4%.

По думите на експерта тези данни са на средно ниво, но има много икономически отрасли, в които тези различия са огромни и достигат близо 30%.

Разликата е огромна най-вече в здравеопазването, но дори и в промишлеността има големи различия във възнагражденията - 24 на сто, а там около 70% са наетите жени, отбеляза изследователят.

Иванова допълни, цитирана от БТА, че жените са с по-висок дял на заетост в нископлатените отрасли - лека промишленост, шивашка промишленост, производство на мебели, на облекло, докато във високоплатените сектори като информационните технологии, създаване и разпространение на електроенергия, където заплатите са средно над 2000 лева, процентът на участието на жените е по-малък.

Разликата в заплащането на висшистите е около 15% в полза на мъжете, а в България с висше образование са близо 60 процента от жените, допълни още Иванова. Експертът отбеляза, че въпреки високия дял на завършващите висше образование жени, около 27 на сто са работодателите жени, а около 36 процента са на ръководни позиции и разликата във възнагражденията на управленски позиции също е голяма - около 20 процента между самите ръководители. Според Виолета Иванова има един стъклен таван - жените стигат до някакво ниво в ръководните позиции, но във висшите ръководни длъжности достигат много малко.

Според изпълнителния директор на "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов все повече на преден план излизат професии, които не са свързани с физическа сила и жените по естествен път ще имат възможността да бъдат равноправни.

Социологът отбеляза, че в България има успешни модели на жени лидери - най-харесваните български политици през последните години са жени, като това се дължи най-вече на техните лични качества. Според Симеонов дебатът за различните джендър идентичности, превратно или непревратно разбрана тема, е важен, защото обществото е получило импулс да си говори за това.

"Важно е да го върнем от тази леко истерична фаза, която достигна към основната тема -равноправието и ненасилието", заяви социологът.

Той цитира изводи от скорошно проучване на агенцията, според които има висока обществена оценка и неподобаваш обществен статус за жените. Тествахме колко са живи и жилави стереотипите , свързани с половата идентичност в българското общество, и достигнахме до извода, че обществото е склонно да дава предимство на жените в чисто човешките взаимоотношенията, в отношението им към парите, в лоялността, коректността, каза Симеонов. По думите му обществото е склонно да признае, че в редица сфери жените имат повече качества от мъжете, но при все това те остават подценени и живеят със знанието за подцененост. Другият извод е, че остава стереотипът мъжете да ръководят, а жените да обслужват, мъжете да произвеждат, а жените да разменят, едните да отговарят за постиженията, а другите за отношенията, допълни Симеонов.

Социологът допълни, че е важно, че българското общество не стига до крайности, като около Истанбулската конвенция социолозите са задали твърдения като " мъжът може да удря жена" и се е оказало, че дяловете на тези , които споделят подобно мнение са между 5 и 7 процента, което се равнява на 250 000 -300 000 души. Проблемът не е голям, но не и пренебрежимо малък, коментира социологът.

По думите му е важно да се защитават ценностите, но и да се отговори доколко патриархалните отговарят на съвременния начин на живот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
7
 
5
 
! Отговори
КОМУНИСТ преди 6 години
Жените ще ни поведат ! Испания 8ми март 2018 ! Началото на края на шиб... капитализъм
32
15
 
10
 
! Отговори
. преди 6 години
жените да си стоят в кухните!
31
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Моята от 12 години не ходи на работа. Грижи се само за едно бебче - АЗ. Чувствам се като котарака Гарфилд. Правил съм си устата да и намеря работа ама се муси. Пък о няма смисъл с моята заплата.
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който и да е, да си стои вкъщи и да не се занимава с производствена или творческа дейност, е 90% затъпяване, деградация. Даже при попълване на декларация при ТЕЛК към психични здраве има графа за социални контакти.
29
8
 
9
 
! Отговори
!!!!!!!! преди 6 години
Това, което се случи в Испания на Международния ден на женaтa, беше забележително. Коментатор във вестника Ел Периодико в Барселона го описа, като нещо повече от стачка, почти революция. Повече от 6 милиона работници, главно жени, но също и мъже напуснаха работните си места и излязоха на стачка това е първият път, когато за отбелязването на 8 Март е свикана генерална стачка в страната. Стотици хиляди се включиха в огромни демонстрации в над 120 града в Испания едно масово движение, което може да бъдат сравнено само със социалния бунт на Индигнадос (Недоволните) по време на икономичес
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 29 Кое не ти хареса на писането ми? Болната истина за теб ли? Знам!
27
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВИЖТЕ В ИСПАНИЯ НА 8ми МАРТ ! ТУК ВИ ЗАЛЪГВАТ С ИДИОТЩИНИ. ШИБ... РОБОВЛАДЕЛЦИ СА СТРЕСНАТИ КАКТО НИКОГА
26
6
 
5
 
! Отговори
void преди 6 години
Е нали точно това означават тези толкова спорни и опасни "социални роли" (gender roles). Общоприетият стереотип налага представата, че жените си стоят в къщи, перат, готвят и се грижат за децата, докато мъжете ходят на работа после пият в кръчката или гледат футбол пред телевизора. Колкото и да са способни жените у нас, малка доза опозиция е достатъчна да превърне конвенция за превенция на насилието в опасност децата ни да минат под дъгата и всички да обърнат резбата. И после се оплакваме...
25
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 21 А коя жена на милионер не иска да ходи на работа за да плаща на прислуга да чисти домът й ?И нали се сещаш каква ще й е работата на на тази жена на милионер?
24
1
 
15
 
! Отговори
измишльотини преди 6 години
Кога българката е била в роля на майка и домакиня? Ако е била ***, е раждала и гледал децата между другото, по-големите се включват в грижите за по-малките. Раждали са и на нивата. Ако е била гражданка, е работила по два пъти повече от сега, децата пак са между другото. Освен богаташите, които са имали прислуга и гувернантки, т. е. майката пак не се е грижила за дома и децата основно.
23
2
 
19
 
! Отговори
!!!!!!!! преди 6 години
Хора нашите ви залъгват с тукашните простотии, вижте в Испания какво става ! 9 000 000 стачка на жените във всички градове против експлоатацията на труда в ши...я капитализъм. Това нашите продажници няма да го споменат
22
5
 
25
 
! Отговори
Дедо ви преди 6 години
Абе вие влизали ли сте в офис само с жени и шефка жена? То са едни клюки, едни интриги ... същи индийски сериал. Мерси!
21
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докога така? Докато ДНК спиралите са 2, докато електрическите полюси са 2, докато черното и бялото са 2 и т.н. Това е заложено в законите на мирозданието.
20
2
 
3
 
! Отговори
До победата преди 6 години
Истамбулската конвенцийка... подсписчето... тормоз... така ще е тя...
19
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че коя жена би предпочела да ходи на работа и да върши домашната работа вместо да върши само домашната работа и вместо да ходи на работа да ходи с приятелки на кафе.
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
от 19 до 15 Сетих се за лафа " Ти в кой век живееш, бе"...от Под Прикритие, където Косъма при една бъдеща сделка с турци казва: "Не знам, ама тия рязззаните мноо ме дразнят"И Иво Андонов го поглежда и му вика" Косъм, ти в кой век живееш, бе? Не ни интересува дали са шиптъри, китайци араби...разбра ли Войводо?"
17
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 15 Ти в кой век живееш, бе? Жените на милионерите да не би да са домакини или се занимават с частен бизнес? Къде си видял на известен милионер жена която да е домакиня само? Ти у ред ли си бе? Егати закостенялото мислене. Тоест ако ти имаш достатъчно пари да изхранваш и децата си и жена си безпроблем ще кажеш на жена си да не работи а да се грижи за къщата???Няма такова ориенталско мислене! Муахахаахаахах..вместо жена ти да се развива в професионален план след като е родила?
16
6
 
3
 
! Отговори
Серсемин преди 6 години
Требва да си има ред. Жена и мачка дом.
15
4
 
17
 
! Отговори
42 преди 6 години
ТО ОТ ВПРЯГАНЕ НА ЖЕНИТЕ, СЛЕД ВОЙНАТА, НЯМА ДЕЦА, А МЪЖЕТЕ СЕ ИЗПЕДЕРАСТИХА. ЛОШОТО ОБАЧЕ Е, ЧЕ И ЖЕНИТЕ СИ МИСЛЯТ, ЧЕ РАБОТАТА ИЗВЪН ДОМА Е ПО- ПРИВЛЕКАТЕЛНА И СУЕТАТА ЗА КАРИЕРА ГИ ПРИВЛИЧА НЕУДЪРЖИМО, КОЕТО ПОГУБВА В КРАЙНА СМЕТКА САМИТЕ ТЯХ. ПЪЛНО Е У НАС ВЕЧЕ, ЗА РАЗЛИКА ОТ ЕДНО ВРЕМЕ СЪС САМОТНИ МЪЖЕ И ЖЕНИ И НАД 30-35Г.
14
4
 
13
 
! Отговори
Бай онзи преди 6 години
Бла, Бла, че бля. Социолози, институти. Проучвания, Статистики, проценти и други такива тъкмо подобни. Ако цялата тази администрация, социология и статистика се впрегне на работа и тогава да даде пример на всички всички кой е по- социалния пол. И накрая дайте жените да бачкат, да бачкат и да раждат на 50. И до кога така жената да бачка до 50 после да ражда в офиса докато е шеф и незнайно колко мъже да правят отчаяни опити да зачеват. Е гаси тъпата статия.