Развод, разруха и едно разбито детско сърце: Мама и тате са моят живот!

Разказ за болката и страданието, които раздялата носи в домовете
Обновена: 9 мар 2018 13:24 | 9 мар 2018 13:00, Анисия Иванова
66
Развод, разруха и едно разбито детско сърце: Мама и тате са моят живот!
Снимка: Flickr

Това е история за едно разбито детско сърце. Ударено вчера, когато всяко дете празнува деня на мама. Разказа я във Facebook моя приятелка, учител в столично училище. Разказ за болката, за травмите, които нанасяме на децата си, когато не искаме да обърнем гръб на егоизма си, за убиеца, който разрушава семействата ни.

Семействата ни стават все по-богати, материално обезпечени, децата привидно задоволени с всичко.... А дали е така? Живеем в тотален недоимък на любов, нежност, разбирателство, уважение, милост, вярност, себеобуздание, търпение, жертвоготовност... Кой е техният убиец?

Не е Истанбулската конвенцията, нея я победихме! Събудихме се, изправихме се и застанахме като един срещу заплахата за семействата ни. Тя се пръкна скоро, поразмята полите си, показа голотиите си и си замина, но той остана! Многоликият убиец на българските семейства!

Според статистиката всеки втори брак в България завършва с развод. Една трета от всички деца в България са деца на разведени родители. Няма човек в страната, който да не е засегнат лично или поне да няма близък или познат, който да е потърпевш от тях. И всяко трето дете у нас минава през ада, когато семействата се разпадат.

Ето историята, разказана в социалната мрежа от приятелката ми М.Б., която е начален учител. За болката в детското сърце, когато мама и тате се разделят:

"Цял следобед и вечерта съм плакала. Ходя си с тая тетрадка и я стискам, и се моля. Ето и сега ще ревна. Болката на майката, болката за детето ми е позната, много позната и изстрадана. Никого не обвинявам... Знам историята, още когато майката дойде да запише детето в училище и ми разказа. Тогава плаках с майката, вчера с детето.

Има дни, отбелязани с червено в календара, които трябва да отчетеш като празник. Има и дни, които се превръщат в празници тогава, когато създаваш нещо, когато твориш и успяваш, когато правиш някого щастлив, когато обичаш и от любовта ти се ражда нещо красиво. А когато това е дете... Няма такова щастие и по-голям празник.

Има дни, в които летиш и сякаш небесата няма да ти стигнат да поберат радостта ти, но има и дни, в които и земята е малка, за да понесе мъката...

Днес е празник... За да свържа работата по прилагателно име и празника на мама давам задача всяко дете да опише своята майка с колкото може повече прилагателни имена и по възможност да използва и похвата сравнение.

Децата се справят успешно, кипи оживление, валят похвали от моя страна, разбира се, аз съм щедра и на шестици, особено за успелите да направят и портрет на мама.

Радостта е всеобща, настроението приповдигнато, едва се удържат, аз се вълнувам заедно с тях. Направо в десятката с прилагателните!

Чете поредното дете и гласът му започва да трепери. Зная за семейната драма още преди 2 години, но то разбира днес, на празника на мама, от мама.....

Няма да ви описвам прегръдките, сълзите, думите, няма... Ще напиша само това, което детето написа за мама и тате:

"Моята мама е добра, мила, красива, грижовна, невероятна, фантастична, разсмиваща, обичлива. Успокоява те, когато си разстроен и обиден, усмихната, щастлива, радостна, хубава, засмяна, любезна, умна, закачлива, трудолюбива, стриктна.

Тя е толкова обичлива, че никой не може да я замени. Когато се засмее, в мен нещо огрява, сякаш, че отивам в рая. Когато съм много тъжен, тя ме пита какво е станало и ме успокоява и все едно нищо не е станало.

И само ако ми дадат да избирам между парите и мама и тате, ще избера мама и тате, дори предпочитам да съм на улицата, но да съм с мама и тате. Само искам да съм с тях. Ако мама и тате умрат, и аз ще умра. Аз без тях съм нищо, ще бъда никой, ще съм едно нищо. Ще съм сирак, сираче.

Те са моят живот, те са моето сърце, моят дух. Нищо, че се развеждат, те пак са ми семейство и ако, мамо, го четеш, да знаеш, че те обичам много..."

Не знам за вас, но аз продължавам да плача... Днес един мъничък детски свят се разби на парчета!..."

Редакцията на Dnes.bg публикува разказа с  позволение на автора, подписано с инициали по негова молба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 10 Манипулативна е, зещото е СЪЧИНЕНА! От началото до края. Авторът е искал да се изкаже /некомпетентно/ да въпроса за разводите, да го беше написал от свое име
59
1
 
1
 
! Отговори
Даскал преди 6 години
Пълни глупости...Това не е написано от дете, някой пак е съчинителствал, за да се прави на интересен.
58
0
 
0
 
! Отговори
Ани преди 6 години
Винаги търсим причините извън себе си. Другия е виновен, следващия партньор ще е по добър и тн. Препускането през препятствията на егоизма не спира, а травмите и за нас и за децата са големи. И един ден ще се уморим, ще поспрем и ще разберем, че единствената пречка за щастието ни се крие вътре в нас и само поправяйки се ще променим живота си ❤
57
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да не се разведеш заради детето и да му дадеш семейство където животът е Ад?По-добре ли е, от това да му дадеш пример, че проблемите в живота трябва да се решават?
56
1
 
10
 
! Отговори
nina преди 6 години
Гадно е и тежко да си дете на разведени родители,особено когато те враждуват и няма уважение и разбирателство.Няма да влизам в подробности,едно дете на разведени родители знае за какво става дума..Но когато пораснах достатъчно и опознах и двамата си родителя,осъзнах че ако бяха останали заедно,живота ни щеше да бъде още по-голям кошмар.Жалкото е,че когато 2ма възрастни се разделят,в 99 % от случаите си избиват комплексите ,воюват и не ги е грижа за децата им.реално единствените жертви са именно децата.
55
7
 
6
 
! Отговори
дядомраз преди 6 години
След 10 г. брак:-Аз вече не те обичам,не мога да спя с теб,омръзна ми вече.Реално тя/той отдавна изневерява но се е уморил/а да се крие и за да не я помислят за к.... решава да се разведе. Скандали ,сцени ,да лошо е,но причините много често са мераците на големите за друг партньор или партньори,а не пиянство,хазарт или др. непоправими пороци на другия.Така,че не приемам скандалите в къщи за оправдание защото в повечето случаи нечисти амбиции стоят зад тях.
54
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едно дете не може да разбере какво е семейство и кое решение е правилно. Правилното е то да расте в спокойна среда. Отраснах в семейство със скандали, напрежение. Ужас. Но семейството трябваше да се запази, защото така е редно, за пред хората, заради нас децата. Баба ми и дядо ми бутаха "системата". Последствията са за цял живот. Няма такав народ с толкова криви ценности и разбирания.
53
6
 
17
 
! Отговори
дядомраз преди 6 години
Децата искат мама и тати да са заедно,но тях никой не ги пита.Те са малки и нямат думата. След развода изпадат в дълбока депресия,безвъзвратно изпускат учението,бягат от къщи,животът им се преобръща ,а майката веднага си донася друг и за тях е още по-тежко.Но разбира се те нямат думата.Те са малки и нищо не разбират от "любов". А реално са много по-умни ,чисти и светли душици от нас.
52
1
 
29
 
! Отговори
Петкова преди 6 години
Като дете на разведени родители мога да ви кажа, че преживях много тежко тяхната раздяла. Никое дете не трябва да бъде принуждавано да избира между двамата си родители, а аз трябваше да го направя пред съда. Трябваше да реша с кого ще остана. Станах християнка и реших, че ще живея порядъчно и ще търся мъж, който да е добър. Е, намерих такъв и вече почти двадесет години имаме хубав брак. Защото и за двамата любовта ни не е само емоция, а ежедневно посвещение - един на друг, и двамата за децата.
51
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съвременния феминизъм е зло. Те не се борят за права - вече имат повече от всеки друг, дори и от децата. Те се борят за още власт.
50
2
 
39
 
! Отговори
Зиг преди 6 години
Най-хубавото нещо е едно щастливо семейство - щастливи и обичащи се родители, отглеждащи щастливи и обичани деца. Уви, в живота нещата не винаги се получават така, както ни се иска. Тогава въпросът е - кое е по-добре - дете, отглеждано от 1 щастлив родител или от двама нещастни?
49
2
 
8
 
! Отговори
Хмм преди 6 години
до 50,Жена, това ти ли си???? :)
48
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Хммбраво и ние така с моя мъж
47
3
 
3
 
! Отговори
123 преди 6 години
До 48brawo така и трябва да бъде , БЛАГОРОДНА ЗАВИС но с добро сърце
46
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Животът е твърде кратък за да го изживеем в кошмар! Така, че хора не живейте за мнението на другите, а живейте за себе си и ако нещо ви прави истински нещастни-променете го! Децата щели да страдат, това е вярно, но ще страдат много по-малко когато се разведете, отколкото ако цялото си детство го прекарат в страх. Да не говорим, че децата копират това, което виждат и ако не сте щастливи, има голям шанс и децата ви да не са щастливи някой ден.
45
1
 
32
 
! Отговори
Хмм преди 6 години
Аз пък напук на всички ви съм страшно доволен от жена ми :) и 2 деца си имам и партито е на макс :) Грижа се за жената така както когато се срещнахме, както и тя така. А за децата се грижиме заедно и гледаме почти винаги да имаме една и съща позиция, защото няма как винаги да се случва да сме на едно мнение :)
44
8
 
14
 
! Отговори
До 44 преди 6 години
Пат.ко заспала.Кой ти е казал, че съм недоволен от жената? Казвам го пример, че не всички жени искат да ходят на работа.А заем съм взел щото нямаше къде да живеем и си купихме жилище.Лесно се дава акъл отстрани.И няма как да изкарвам повече пари, щото живеем в град, в който заплатите са ниски.Даже изкарвам много висока заплата за този град 1500 лв, ама 500 отиват за заема.И с 1000 лв на месец четири човека трудно живеят.Та като й свърши майчинството и жената ще се върне на работа.
43
7
 
9
 
! Отговори
чеп преди 6 години
До "Ами да не съм била баба Ванга,"Еми, като си овц@. Преди да се ожениш, защо не го покани на маса с едно скъпа ракия и да му гледаш сеира? Не ми казвай, че в началото не е лизвал алкохол. Я, му виж снимките. Все на маса с чаша в ръка. Питай приятелите му. Пита ли ги? Тръгнала да се еб'е с потенциален алкохолик после се оплаква.Дори за шофьорска книжка се държи изпит. Що не го изпита?
42
25
 
10
 
! Отговори
тоз пък преди 6 години
къв мъж си ти бе? Пульо?Мрънка, че жене му не ходила на работа? Ти по-велик от Бог ли си, че да казваш на жена ти да ходи на работа? Бог казва жената да не работи, че ти ли бе? Дори в библията го пише. Жената ражда. Мъжа работи! Точка!По-велик си от библията ли бе? Мъж като л***йно на дъжд!Като не можеш да изкараш пари за да си платиш заема, защо взимаш заем?Тръгнал барабар Петко с мъжете. Заеми взимат доктори, банкери, одитори и т.н. Ти къв си? Бригадир? Ходи на село и си вземи една крава
41
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 42Ами да не съм била баба Ванга, че да знам, че 10 години по-късно мъжът ми ще се алкохолизираи ще почне да тероризира цялото семейство?