С почит към будителите: Внукът на Стоян Омарчевски

Той въвежда честването на Деня на народните будители
11 мар 2018 08:01,
3

Александър Омарчевски е декан на Богословския факултет и внук на министъра на образованието в правителството на Александър Стамболийски (1920-1923) - Стоян Омарчевски.

Той подготвя книга за дядо си, в която ще събере оскъдната информация за неговата мащабна дейност и живот, изпълнен с обрати.

"Информацията е много оскъдна, защото домът ни е бил изцяло разрушен при бомбардировките през Втората световна война. Така е изгорял целият богат архив от кореспонденция на дядо ми с имена като Айнщайн, Рьорих и други, както и огромната му библиотека", разказа Александър Омарчевски.

"Дядо ми е въвел отбелязването на Деня на народните будители, както и задължителното безплатно основно образование, построил е над 1500 училища в България, провежда правописната реформа и полага основите на няколко нови факултета, между които и Богословския, чийто декан съм днес", допълва наследникът на рода Омарчевски.

Откриват се още медицинския, ветеринарния и агрономическия факултети на Софийския университет.

"През годините дядо ми беше забравен, но след връщането на традицията да се празнува на 1 ноември, медиите припомнят периодично кой е поставил началото", допълни Омарчевски.

Още истории за рода Омарчевски гледайте в неделя от 10:30 часа в предаването "Фамилно" по Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
0
 
! Отговори
Ризван преди 6 години
Родните будители се опитват зомбита да будят за да ги гризкат! :)))))))))) Га събудиш милиционер - га футажка от дъжд пази! :))))))))
2
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И МАСОНСКИТЕ ДОКУМЕНТИ ЛИ СА ИЗГОРЕЛИ?щото омарчевски е виден масон!
1
3
 
6
 
! Отговори
Защо го мрази елитът преди 6 години
Стоян Омарчевски въвежда задължителното основно образование;- строи 1115 нови училища в малките селища;- освобождава от данъци детската литература.Негов е и законопроектът за поставяне на бюстове на заслужили българи в централната алея на Борисовата градина. Откриват се медицинския, ветеринарния, агрономическия и богословския факултети на Софийския университет.През 1922 г. Стоян Омарчевски внася предложение в Министерския съвет за определянето на 1 ноември за Ден на народните будители.Арестуван е от режима на проф.Цанков Кръволока и пребит зверски 1923.