България не се подчини на хитлерова Германия – спаси евреите си

Три са факторите – Народното събрание, Църквата и Царят
12 мар 2018 20:40, Елка Василева
116
България не се подчини на хитлерова Германия – спаси евреите си
Снимка: архив, Reuters

През 1943 г. Царство България отказва да се подчини на хитлерова Германия и да експулсира евреите с българско гражданство към лагерите на смъртта. Тези изключително драматични събития се разиграват преди точно 75 години.

"Господа народни представители! Аз съм един от тези, които подпиcаxа писмото на г-н Пешев, заpади което той така жестоко днес пострада. И аз съм длъжен да се мотивирам защо подписах това писмо. Аз подписах това пиcмо, г-да народни представители, защото никога не съм бил антисемит. Не само никога не съм бил антисемит, но и никога не съм влизал в разбирателство с мотивите, поради които германският народ се е обявил за враг на семитите. Германският народ може да си определя отношението по този въпрос както си ще. Обаче всеки от нас, като гражданин или народен представител, може да има свое становище по този въпрос".

Съдбата на Димитър Пешев и останалите защитници

Тези думи са изречени в Народното събрание на 26 март 1943 г. от Тодор Кожухаров, когото по-късно БКП обявява за фашист. Заедно с проф. Александър Цанков, лидер на близкия до Мусолини Демократически сговор, десният парламентарист Кожухаров най-енергично подкрепя подписката на подпредседателя на Народното събрание Димитър Пешев да бъде спряна и отменена депортацията на евреите-български граждани, припомня Дойче веле.

Заради декларацията на 43-мата народни представители Пешев се разделя с подпредседателския пост. Кожухаров и още 19 от подписалите я политици след по-малко от две години са екзекутирани от просъветското правителство по решение на т.нар. Народен съд. Пешев пък е осъден на 15 години затвор, но по-късно Израел го обявява за един от 20-те български "праведници", помогнали на 51 хил. български евреи да оцелеят по време на Холокоста.

Още по темата

Така България се оказва единствената държава в лагера на Хитлер в Европа, където евреите не само не изчезват, но и увеличават броя си по време на войната с над 3 хиляди новородени.

Шефът на Държавна агенция "Архиви" Михаил Груев казва, че въпреки изминалите 75 години интензивната дискусия за фактите продължава както сред българската общественост, така и сред диаспорите на българските евреи в България и Израел.

"Трите фактора за спасяването на евреите – мнозинството в Народното събрание, Църквата и Царят - трябва да се разглеждат поотделно. Защото всеки един от тези фактори е изхождал от своя собствена позиция. За "профашистко" парламентарно мнозинство изобщо не можем да говорим, защото в България никога не е имало управляваща фашистка партия, още по-малко пък фашистка партия, която да се е сляла с държавата. Според мен проправителственото мнозинство е било доста безлично и доста инертно. В този смисъл остава неизяснен въпросът защо именно това безлично мнозинство оставя една от най-светлите дири в историята на България и света – спасяването от на евреите с българско гражданство", казва Груев.

Не всички са спасени

Независимо от това ролята на българските власти не е еднозначна. Вярно, че с подкрепата на обществото и на Църквата държавният глава на два пъти отменя изпълнението на наложената от Берлин спогодба "Белев–Данекер" за депортация на всички български евреи. Но редом с този хуманен акт световно известният израелски историк и политик проф. Михаел Бар-Зоар изтъква, че намиращата се под германски контрол българската администрация в окупираните от Вермахта части на Гърция и Югославия е била "инструмент" при събирането и предаването на неполучилите българско гражданско местни евреи в ръцете на германците.

По един въпрос историците все още спорят: поне 38 известни прависти от еврейски произход се включват много активно в скалъпените от така наречения Народен съд процеси срещу най-активните радетели на каузата за спасяването на българските евреи. Защо са го направили?

"И тук фактите са много противоречиви. Някои от участващите в съдебния фарс прависти с еврейско потекло успяват да облекчат съдбата на Димитър Пешев и да допринесат за оправдаването на служителката на Комисариата по еврейските въпроси Лиляна Паница, която с огромен риск за себе си уведомява навреме еврейската консистория за готвените под натиска на Берлин депортации. Паница обаче е така жестоко изтезавана и осакатена, че умира от раните си, ненавършила 30 години", казва  шефът на държавните архиви Михаил Груев.

Лиляна Паница е пребита до смърт в мазетата на Дирекцията на народната милиция само два дни след окончателното ѝ оправдаване от Народния съд. Към онзи момент шеф на тази дирекция е Тодор Живков. Михаил Груев не премълчава обаче, че сред юристите от еврейски произход, участвали в така напречния Народен съд, е имало и зловещи фигури.

Кой всъщност е спасителят на българските евреи?

Шефът на Организацията на евреите в България "Шалом" д-р Александър Оскар също признава, че мненията сред българските евреи за събитията отпреди 75 години понякога се разминават. Според д-р Оскар около 90% от евреите, които продължават да живеят в България или са емигрирали в Израел, подкрепят позицията на "Шалом", че основна роля за оцеляването на българските евреи има нефашистката българска общественост. В същото време учени и общественици, като живеещите в Израел проф. Михаел Бар-Зоар и Самуил Ардити, подчертават изключителната роля на цар Борис Трети, на т.нар. "профашистко" парламентарно мнозинство и на Българската православна църква.

Шефът на "Шалом" намира тези различия за напълно нормални, защото евреите в цял свят продължават да спорят по много въпроси, свързани с Холокоста и съпротивата срещу този геноцид. Д-р Оскар напомня и за претърпените от евреите унижения, свързани с въведеното в България през войната антиеврейско законодателство.

А също и за унизителното разселване на евреите в провинцията по време на войната. Трябва да се отбележи все пак, че тогавашната царска администрация ги разселва, вместо да изпълни искането на нацистките емисари и да концентрира еврейското население с цел по-бързата му  депортация. Д-р Оскар не забравя да изтъкне, че неговите баба и дядо, лекари по професия, са срещнали истинско и дълбоко човешко съчувствие, помощ и закрила по време на интернирането им в село край Шумен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
5
 
5
 
! Отговори
Шаран-БГ преди 6 години
Вярно бе..... Никакво подчинение не е имало към Германия..... А защо Б.Филов и тайфата обявиха война на Англия ,САЩ и косвено на СССР. Защото са били коалиция - нали така !?Иначе как ще ни бомбардират нашите" приятели", ще избият по-вече от 4000 човека и ще разрушат София ? И после - олеле , руснаците ни окупираха.........
73
1
 
9
 
! Отговори
Osmanli Deliorman преди 6 години
А нас кой ще ни спаси от тях,не само нас а целият свят !!!!!!!
72
4
 
8
 
! Отговори
Ала_Бала преди 6 години
Преди малко показаха, парламента в Брюксел. Какво лицемерие, колко са уверени, че ИК ще спаси жените от насилие. Всяка минута се убивали жени, както са убивани евреите през онези тъмни времена, от водещата сила в Европа. И тогава са казвали, искали и плашили - давайте си евреите и ние не сме се съгласили. Тези добре облечени *** днеска искат да си дадем децата, за да се гаврят с тях, да унищожат всяка воля за съпротива. Лъжат, че е грешка в превода. ИК = Крайното решение. Не ги слушайте!
71
1
 
3
 
! Отговори
Протокол на Светия с преди 6 години
Ще се спра, преди всичко, да кажа няколко думи по първия в това писмо въпрос за евреитеИ започна Негово величество с тия няколко думи, които продължиха повече от половин час. Царят очевидно добре познава еврейството и неговия спекулативен дух. Подчерта се в речта му големите пакости, които тоя спекулативен дух на еврейството от векове прави на човечеството изобщо. Тоя дух всъде е създавал омраза сред хората, безверие, морално разложение и родоизмяна сред народите.
70
1
 
11
 
! Отговори
до 43 преди 6 години
Нямаме вина за чуждите евреи у съседите. Да се приеме закон (като поляците) от герберасткото НС, да се криминализира който ни вменява чужда вина за евреите в югославия и да отива в затвора. Та в този смисъл мястото ти е до живот в затвора. Как имало ЗЗД , антисемитизъм и какво ли не а пък сме спасили всичките си евреи, обикновени хора са лягали на релсите пред влака. Как за спасените в европа евреи има 25000 дадени награди за праведник а нашите 50000 са спасени от 20 праведници, другите са получили праведник за транзитна виза, а ние сме дали 10000 такива и никой не е награден. Няма никакво зна
69
1
 
8
 
! Отговори
do 43 преди 6 години
Нямаме вина за чуждите евреи у съседите. Да се приеме закон (като поляците) от герберасткото НС, да се криминализира който ни вменява чужда вина за евреите в югославия и да отива в затвора. Та в този смисъл мястото ти е до живот в затвора. Как имало ЗЗД , антисемитизъм и какво ли не а пък сме спасили всичките си евреи, обикновени хора са лягали на релсите пред влака. Как за спасените в европа евреи има 25000 дадени награди за праведник а нашите 50000 са спасени от 20 праведници, другите са получили праведник за транзитна виза, а ние сме дали 10000 такива и никой не е награден. Няма никакво зна
68
1
 
6
 
! Отговори
отговор преди 6 години
До Анонимен 61 "А на Меркелова Германия що се подчини? Кой ще ни спасява сега назе?"симеонов+ердоган
67
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"България не се подчини на хитлерова Германия спаси евреите си"ЛЪЖА!
66
1
 
5
 
! Отговори
хахаахаххааа..... преди 6 години
В България искат да пренапише историята..
65
4
 
6
 
! Отговори
Ала_Бала преди 6 години
Днес сме изправени по същия начин да се съгласим с *** идеологията, която разклаща архитиповете на обществото и ни казват - така искат от Брюксел. И тогава са им казвали: "Така искат от Берлин". Ще намерили сили днешна България да се опази от тази напаст? Истамбулската конвеция по разрушителната си сила може да се измери само с Холокоста.
64
3
 
1
 
! Отговори
Ала_Бала преди 6 години
България спасява евреите живеещи в старите граници. Не е могла да спаси всичките. Тези от новите земи, като че ли са откуп за другите. Спасила е това, което е могли при тогавашната ситуация. Унгарците са ги дали срещу пшеница, за да изхранят останалото население. Много мръсни времена и всичко се корени в Първата Световна Война и последвалия несправедлив Ньойски договор довел до унижението на Германия. Холокостът е реалност и този грах днес тежи на германците, както грехът за робството в САЩ.
63
5
 
1
 
! Отговори
евр007 преди 6 години
4. Избираме 10 000 човека. Правим им ДНК изследване. Сравняваме го с някой костите на мъртъв БГ ЦАР. Този, който има най-много прилики го провъзгласяваме за ЦАР НА БЪЛГАРИ, МАКЕДОНЦИ, СЪРБИ, РУМЪНЦИ И ГЪРЦИ!5. 80% от населението - войници6. 10% учени7. 10% работнициХАЙДЕ ДА ВИДИМ, ДАЛИ ДО 100 ГОДИНИ НЯМА ДА СМЕ СВЕТОВНА СИЛА?
62
4
 
1
 
! Отговори
евр007 преди 6 години
АКО ВСИЧКИ СЕ РЪКОВОДИМ ОТ ТЕЗИ ПРОСТИ ПРИНЦИПИ НЯМАШЕ ДА СМЕ В ТОВА ОКАЯНО ПОЛОЖЕНИЕ: 1. С евреи да нямама нищо общо. Нито бизнес, нито приятелство, нито да са ни врагове. Все едно несъществуват. 2. България затваря границите с ГЕРМАНИЯ и не допуска германец в БГ. НИКОГА!3. Отваряме границата за всички освен за германците(това е много глупав народ,но ще го разберете по-нататък).4. Избираме 10 000 човека. Правим им ДНК изследване. Сравняваме го с някой костите на мъртъв БГ ЦАР. Този, който и
61
2
 
8
 
! Отговори
евр007 преди 6 години
Защо не убиха Хенри? Защото цялата идея беше малко на брой богати евреи да убият бедните, да съберат няколко тона зкато,диаманти и др. После отидоха и взеха събраното богатство. Чиста работа.Къде е сега златото на Германия? В Америка!Защо не убихте Хенри? Нали той даде парите на Хитлер? Кой даде пари на Хитлер? Защо в Германия преди Хитлер хората гладуваха?КОЙ Е ВИНОВЕН? Я, първо ИСКАЙТЕ РЕШЕНИЯТА НА СИНЕДРИОНА И МАСОН-ЕВРЕИТЕ по повод спонсорирането на Хитлер и после отнемането на БГ земя
60
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хитлер е една от най-великите личности в историята. Шапка му свалям!
59
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Богдан Филов реч 194 И докъде стигна ?Да фирка еврейти със Допълнение на ЗЗД и жълтите звезди . Върнаха му го тъпкано
58
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А на Меркелова Германия що се подчини? Кой ще ни спасява сега назе?
57
5
 
14
 
! Отговори
АНОНИМНА преди 6 години
Знаете ли защо пишат толкоз статии за евреите? Не е,за да дадат кредит на България, според мен премиерът-слънце се чуди как да върне тия милиарди заеми и да ви кажа честно мисля, че иска да продаде София на евреите в буквалния смисъл. Който живее в София знае,че голяма част от кол центровете и моловете са еврейски. В тяхната държава се води война, тук климатът е хубав и земята плодородна. След 10 г. Черноморието ще е част от Русия, другата част Турция, а София ще е еврейска. Ние българите-роби.
56
7
 
5
 
! Отговори
Богдан Филов реч 194 преди 6 години
Ето защо ние се борим и ще се борим с комунизма и с всички комунистически прояви у нас. (Продължителни ръкопляскания) Особено днес, когато цяла Европа, под ръководството на силите от Оста, се е надигнала в борба срещу комунизма,ние не можем да останем настрана от тази борба.КОМУНИЗМЪТ НЯМА ПОЧВА У НАС.Ние сме убедени, че унищожаването на комунизма, който винаги е представлявал една заплаха за европейската цивилизация, е една от най-важните предпоставки за създаването на новия ред в Европа. (Ръкопляскания)Обаче,Г-да народни представители,
55
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Така беше 56Не е само това! Отмъкнал е релсите за да не може да тръгне влака! После ги е занесъл на вторични!