България не се подчини на хитлерова Германия – спаси евреите си

Три са факторите – Народното събрание, Църквата и Царят
12 мар 2018 20:40, Елка Василева
116
България не се подчини на хитлерова Германия – спаси евреите си
Снимка: архив, Reuters

През 1943 г. Царство България отказва да се подчини на хитлерова Германия и да експулсира евреите с българско гражданство към лагерите на смъртта. Тези изключително драматични събития се разиграват преди точно 75 години.

"Господа народни представители! Аз съм един от тези, които подпиcаxа писмото на г-н Пешев, заpади което той така жестоко днес пострада. И аз съм длъжен да се мотивирам защо подписах това писмо. Аз подписах това пиcмо, г-да народни представители, защото никога не съм бил антисемит. Не само никога не съм бил антисемит, но и никога не съм влизал в разбирателство с мотивите, поради които германският народ се е обявил за враг на семитите. Германският народ може да си определя отношението по този въпрос както си ще. Обаче всеки от нас, като гражданин или народен представител, може да има свое становище по този въпрос".

Съдбата на Димитър Пешев и останалите защитници

Тези думи са изречени в Народното събрание на 26 март 1943 г. от Тодор Кожухаров, когото по-късно БКП обявява за фашист. Заедно с проф. Александър Цанков, лидер на близкия до Мусолини Демократически сговор, десният парламентарист Кожухаров най-енергично подкрепя подписката на подпредседателя на Народното събрание Димитър Пешев да бъде спряна и отменена депортацията на евреите-български граждани, припомня Дойче веле.

Заради декларацията на 43-мата народни представители Пешев се разделя с подпредседателския пост. Кожухаров и още 19 от подписалите я политици след по-малко от две години са екзекутирани от просъветското правителство по решение на т.нар. Народен съд. Пешев пък е осъден на 15 години затвор, но по-късно Израел го обявява за един от 20-те български "праведници", помогнали на 51 хил. български евреи да оцелеят по време на Холокоста.

Още по темата

Така България се оказва единствената държава в лагера на Хитлер в Европа, където евреите не само не изчезват, но и увеличават броя си по време на войната с над 3 хиляди новородени.

Шефът на Държавна агенция "Архиви" Михаил Груев казва, че въпреки изминалите 75 години интензивната дискусия за фактите продължава както сред българската общественост, така и сред диаспорите на българските евреи в България и Израел.

"Трите фактора за спасяването на евреите – мнозинството в Народното събрание, Църквата и Царят - трябва да се разглеждат поотделно. Защото всеки един от тези фактори е изхождал от своя собствена позиция. За "профашистко" парламентарно мнозинство изобщо не можем да говорим, защото в България никога не е имало управляваща фашистка партия, още по-малко пък фашистка партия, която да се е сляла с държавата. Според мен проправителственото мнозинство е било доста безлично и доста инертно. В този смисъл остава неизяснен въпросът защо именно това безлично мнозинство оставя една от най-светлите дири в историята на България и света – спасяването от на евреите с българско гражданство", казва Груев.

Не всички са спасени

Независимо от това ролята на българските власти не е еднозначна. Вярно, че с подкрепата на обществото и на Църквата държавният глава на два пъти отменя изпълнението на наложената от Берлин спогодба "Белев–Данекер" за депортация на всички български евреи. Но редом с този хуманен акт световно известният израелски историк и политик проф. Михаел Бар-Зоар изтъква, че намиращата се под германски контрол българската администрация в окупираните от Вермахта части на Гърция и Югославия е била "инструмент" при събирането и предаването на неполучилите българско гражданско местни евреи в ръцете на германците.

По един въпрос историците все още спорят: поне 38 известни прависти от еврейски произход се включват много активно в скалъпените от така наречения Народен съд процеси срещу най-активните радетели на каузата за спасяването на българските евреи. Защо са го направили?

"И тук фактите са много противоречиви. Някои от участващите в съдебния фарс прависти с еврейско потекло успяват да облекчат съдбата на Димитър Пешев и да допринесат за оправдаването на служителката на Комисариата по еврейските въпроси Лиляна Паница, която с огромен риск за себе си уведомява навреме еврейската консистория за готвените под натиска на Берлин депортации. Паница обаче е така жестоко изтезавана и осакатена, че умира от раните си, ненавършила 30 години", казва  шефът на държавните архиви Михаил Груев.

Лиляна Паница е пребита до смърт в мазетата на Дирекцията на народната милиция само два дни след окончателното ѝ оправдаване от Народния съд. Към онзи момент шеф на тази дирекция е Тодор Живков. Михаил Груев не премълчава обаче, че сред юристите от еврейски произход, участвали в така напречния Народен съд, е имало и зловещи фигури.

Кой всъщност е спасителят на българските евреи?

Шефът на Организацията на евреите в България "Шалом" д-р Александър Оскар също признава, че мненията сред българските евреи за събитията отпреди 75 години понякога се разминават. Според д-р Оскар около 90% от евреите, които продължават да живеят в България или са емигрирали в Израел, подкрепят позицията на "Шалом", че основна роля за оцеляването на българските евреи има нефашистката българска общественост. В същото време учени и общественици, като живеещите в Израел проф. Михаел Бар-Зоар и Самуил Ардити, подчертават изключителната роля на цар Борис Трети, на т.нар. "профашистко" парламентарно мнозинство и на Българската православна църква.

Шефът на "Шалом" намира тези различия за напълно нормални, защото евреите в цял свят продължават да спорят по много въпроси, свързани с Холокоста и съпротивата срещу този геноцид. Д-р Оскар напомня и за претърпените от евреите унижения, свързани с въведеното в България през войната антиеврейско законодателство.

А също и за унизителното разселване на евреите в провинцията по време на войната. Трябва да се отбележи все пак, че тогавашната царска администрация ги разселва, вместо да изпълни искането на нацистките емисари и да концентрира еврейското население с цел по-бързата му  депортация. Д-р Оскар не забравя да изтъкне, че неговите баба и дядо, лекари по професия, са срещнали истинско и дълбоко човешко съчувствие, помощ и закрила по време на интернирането им в село край Шумен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
5
 
5
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
До Еврейски номераА след 9-ти септември, еврейчето Сакскобурготски е изпратено зад граница, като червен агент, за да може да дойде в подходящия момент, в помощ на евреите тук.
53
2
 
15
 
! Отговори
Така беше преди 6 години
Евреите са спасени от Бойко Борисов. В кръчмата в Банкя, той научава за депортацията им. Облича коженото сако, нахлузва черната качулка, грабва бухалката и тича към гарата да спре композициите/други разправят, че отишъл да ги застрахова-данък сигурност от Хитлер/. Шефът на Държавна агенция "Архиви" Михаил Груев пази документи от това светло демократично време.
52
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 53Пушечното месо си го направихме ние като обявихме "война" на Америка ако някой помни този смешен факт от преди 9ти! :)))) Просто сме искали да се покажем пред германците колко сме "смели" като съюзници! *** постъпка като цяло ама рода на "милиционерите" не е само от "днеска"! Националната катастрофа почна преди 9ти, премина през "умно"оправление 45 години Макаренко и в момента сме номер едно в света! Още сме национално осъкатени! :)))))
51
5
 
6
 
! Отговори
Еврейски номера преди 6 години
Цар Борис , който не бил фашист, създал с указ концентрационните лагери, със ЗЗН обрал имотите не евреите и ги разпратил по Белене и пр. Оттам идва изразът "Гледа като обран евреин" Бая ядосани евреите впоследствие организирали кофти номер на монархо-фашистката върхушка/или цвета на нацията, елитарите/На свой ред им обрали имотите, спретнали им Народен съд, малце ги поизбили, а живите цветя на нацията набутали в техните лагерите на своето място. Еврейски номера значи.
50
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Берлинският договор разпокъсва България. Берлин е в Германия. Германия налага Кобургите и те превръщат българския народ в пушечно месо за германските интереси и стигаме до 3 национални катастрофи.А Хитлер ни "върнал" Южна Добруджа!?!
49
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
24 февруари 1943 г. министър-председателят проф. Богдан Филов одобрява доклад, саморъчно подписан от министъра на вътрешните работи и народното здраве П. Габровски, в който е записано следното: Съгласно постигнатото споразумение с германските власти ще бъдат предадени на Райха 20 000 души евреи, живущи в Македония и Беломорието, а също така и нежелателните евреи от старите предели
48
2
 
7
 
! Отговори
до 40 преди 6 години
Ти бавно развиваш ли си бе слабоумник тия земи винаги са си били наши Хитлер се самоуби в един нужник. Ако не бяха ония царе и слабоумни фашисти като тебе щяхме да си върнем много повече от Сталин. Къде ти е днес Беломорска Тракия да виждаш останали фашисти някъде да ти подаряват нещо
47
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 48.И защо са ни взели териториите след Ньойския договор? Да си чувал да сме водили война срещу тях, която сме загубили.
46
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ти бавноразвиващ ли си, бе клоун?! Съседите ни взимат всичките територии след Ньойския договор. Хитлер ни ги връща, заедно с Македония, Беломорска Тракия и Западните покрайнини.....Ами Бисмарк какъв е,бе?Да не е патагонец?
45
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами точно англичаните обявяват война на Германия по заповед на еврейските си господари!
44
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От Dnes.bg не прекалявате с тази тема?
43
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Историк 41. Да не би Англия, САЩ и Русия да са нападнали Германия и да са избили 9 млн. германци?
42
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И изпрати евреите от окупираните от български войски територии в немски концлагери, за да бъдат избити там. Кажете цялата истина, половината истина е равна на лъжа. Може да имаме заслуги, но имаме и тежки грехове, които трябва да признаем. Заедно с перченето за спасяването на българските евреи може би трябва да наведем глави от срам за избиването на другите, в което България е съучастник.
41
8
 
17
 
! Отговори
1 преди 6 години
Най-отвратителният, сатанински, антихристиянски, извратен народ. Педофили, корумпирани до мозъка на костите си... Холокостът е една пълна измислица (тъй наречените лагери са пълни с болни със заразни болести, имали са басейни и са хранени добре). Но искрено се надявам да има истински такъв. Престъпленията на тия хора са безкрайни. Не заслужават нищо друго. Интересно как никой не споменава преди Хитлер да дойде на власт Германия как е докарана до канибализъм едва ли не. С една торба пари един хля
40
6
 
8
 
! Отговори
Историк преди 6 години
Германия губи 9 милиона в тая война ,много повече от евреите !За това Англия и САЩ и РУсия ще се извинят ли ?Риторичен въпрос разбира се ,няма защото победители не се извиняват ,а само победените !Тъй че ....
39
3
 
7
 
! Отговори
До 39 преди 6 години
Ти бавноразвиващ ли си, бе клоун?! Съседите ни взимат всичките територии след Ньойския договор. Хитлер ни ги връща, заедно с Македония, Беломорска Тракия и Западните покрайнини.
38
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Впрочем богатите евреи са се откупили и са оценили още 33 г!Останали са бедните и над тях е станало клането !Но има и нещо друго ,пъевоначално Хитлер е смятал да им справи държава в Мадагаскар,за това рядко се говори ,но Хитлер е смятал че имат нужда от държава и е смятал да ги засели в Африка за да нямат врагове както сега с арабите !После нещата се обръщат и войната се затяга ,чак тогаз Хитлер вече си го изкарва на тях,но то затова и Германия !Просто ги е взел със себе си в ада !
37
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Винаги съм съжалявал, че Хитлер не е спечелил ВСВ. Светът би бил по-хубаво място...
36
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименТъпото е че днес гетата са в т нар демокрации?А в Израел палестинците са в една ивицаюГаза в едно гето ! АмаюХитлер та Хитлер ,а ако беше спечелил !Друго щяхме да говорим всички нали !А нямаше и да се ядосваме с македонците щото щяха да са си е Бг !Хитлер е дал много на България ,та Добруджа е още жив пример !...Кел файда,че дал Добруджа,като сме загубили южна България и излаза си на Беломорието и Средиземноморието и други неща
35
6
 
3
 
! Отговори
123 преди 6 години
Светът ще стане по-добро място за живеене, ако се редуцират 50 000 000 евреи.