Мъжественост, женственост… джендър ролите в България?

Полът е не просто нещо дадено, а нещо, което търпи промяна
12 мар 2018 07:40,
80
Мъжественост, женственост… джендър ролите в България?
Снимка: flickr

Популярната напоследък джендър тема се отнася, най-общо казано, до изграждането на идентичността на всеки индивид и изобщо на представите за "мъжественост" и "женственост", коментира пред "Дарик" д-р Ивелина Ефтимова, която е преподавател в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски".

По думите й полът е не просто нещо дадено, а нещо, което търпи промяна и бива оформено според културата на средата в различните социални ситуации в дадено време.

"В българската традиционна култура мъжкото и женското поведение са обвързани изцяло с биологичната принадлежност към единия от двата пола, допълва тя.

Ефтимова твърди, че промените в традиционно изградените джендър роли започват с индустриализацията и модернизацията на българското общество след Освобождението.

"Задължителното за двата пола образование дава възможност за професионална реализация извън обичайната. Макар, че жените започват да работят извън дома, като учителки, лекарки, шивачки, домашни помощнички, работнички във фабриките и т.н., те продължават да изпълняват и обичайните си функции на съпруги, майки и домакини", настоява тя.

Това продължава и след 1944 г., когато държавната политика целенасочено създава работни места и за двата пола. Постепенно се променя и семейният модел – младите предпочитат да създадат свое домакинство. Въпреки тези външни промени, много бавно се променят традиционно вкоренените разбирания за мъжка и женска работа и съответно за мъжко и женско.

"Постепенно, без да става дума за сливане, размяна или за някакво извънредно напрежение около джендър ролите, в днешно време са налице модели на поведение, различни от традиционните", заключава доктор Ивелина Ефтимова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
4
 
1
 
! Отговори
Ризван преди 6 години
Поповете и мюфтиите са джендърите наши, макър за момента скрити! Под расото е истината! То крие палавостта им! :)))))))))))))
70
0
 
3
 
! Отговори
SATANATA преди 6 години
DJENDYRA GO SYZDADE USA DA TORMOZI NORMALNITE LIUDE
69
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
SYZDADE BOG MYJYT I JENATA I VIDQ CHE E DOBRO. MI KYDE E DJENDYRA NEGO KOI SYZDADE?SATANATA USA
68
1
 
2
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
До ТаняТо примери поне два мога да дам на прима виста, но от звездички ще се загуби смисъла :-D
67
1
 
4
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
Традициите колкото и да се променят, биологичните особености и гените си остават!Ако беше по-добре да сме еднополови или херм.афродити като някой охлюви и бозайниците, в частност пр.иматите, щяха да бъдат такива в резултат на еволюцията!Фактът, че не сме, неоспоримо доказва,че ЛГБТ са ОТКЛОНЕНИЕ! Вместо да се опитват да ни убедят колко нормално е мъж да опитва да заплоди мъж и жена да заплоди жена, по-добре да се научат да се приемат каквито са !
66
4
 
2
 
! Отговори
дамбулова преди 6 години
обичам джендърите
65
0
 
7
 
! Отговори
Ала_Бала преди 6 години
След толкова много обсъждания, не станали ясно: *** идеологията е нарочно измислена от хора, които чакат да печелят пари от нищото. Това са префърцунени мадами и мазни адвокати. Даже за последните 50 години отношенията между половете в социалната сфера бавно и спокойно се променят. Всеки може да забележи, като прехвърли мислено живота си назад. Няма нужда от официализиране на неща, които са естествени. Гругото са пари, които ще даваме на тарикати и то извратени! ИК да се преработи.
64
0
 
8
 
! Отговори
Таня преди 6 години
ще им кажа - докато нямаш цикъл, не те боли корема, главата и кръста, не ти се скапва настроението за глупости -да не ми се правят на нещо, което не са. Истинските мъже могат да дадат подобен пример на жените дето се мислят за мъже
63
0
 
9
 
! Отговори
Таня преди 6 години
Някой да вземе да ми обясни какво значи да се чувстваш мъж или жена. Да си жена - да готвиш , да се гримираш, да носиш поли и рокли ли? Имам приятелки, които никога не са се гримирали и не носят поли и рокли, значи ли, че не са жени ?Ами не - раждаш се жена или мъж, ей това е. Както други писаха няма значение какво правиш, дали е смятано за женска или мъжка работа - полът е даден по рождение. И когато някой мъж, каже че се чувства жена
62
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На госпожата и на Дискавъри пожелава синът им да им доведе мъжа си или дъщерята- жена си и да чакат внуче
61
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не само в българската национална култура,г-жо преподавател,от както свят светува половете са два-мъжки и женски.Ако някой иска да промени своята принадлежност към даден пол,си е негова лична работа,но не ни го натрапвайте като нормално и обичайно явление,което трябва да приемем.Нашата нация и без това е на изчезване и само джендърско обучение ни липсваше.Престанете да се кланяте на извратените мозъци на някои хора на високи позиции в ЕС и у нас.
60
0
 
6
 
! Отговори
haha преди 6 години
До 60знаем ви бе - всички фенчета на *** сте от меките**************************************************Кой защитава европейските ценостти ??? Аз мислех че е ГЕРБ е поне според ЦвЦв и Боко.
59
2
 
9
 
! Отговори
haha преди 6 години
полът е не просто нещо дадено, а нещо, което търпи промяна и бива оформено според културата на средата в различните социални ситуации в дадено време.**************************************************************************С две думи джендърката казва че няма нищо лошо да си гей такава била обстановката. Моме тогава осиновяването на деца от тези дето са в еднополова връзка предопределя какво ще е бъдещето на децата ... Това е според твойте пустолати.
58
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До PO GERBAZ SYM DJENDYRCHE I OBICHAMзнаем ви бе - всички фенчета на *** сте от меките
57
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Polyt tyrpi promqna kaza djendyrkata doktor Ivelina Evtimova
56
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
GOSPOD E REKYL I RODI SE OTROCHE OT MUJKI ILI JENSKI POL DRUGO NEEE OPREDELIL MOLQ
55
3
 
4
 
! Отговори
PO GERB преди 6 години
AZ SYM DJENDYRCHE I OBICHAMVASCHINGTONCKITE ULICI OSVETENIDJENDYRCHE DA SE NARICHAM PYRVA RADOST E ZA MENEAZ SYM DJENDYRCHE I AMERIKA AZ MILEQNASCHTE PLANINI REKI MORETAISKAM OT SYRCE AZ NAAMERIKA DA DARQTA ZA DOLARITE KNIJNI AZDA I SE OTBLAGODARQMERSI POKOLN
54
0
 
7
 
! Отговори
МЪЖ преди 6 години
Вчера поработих на двора, направих гъбена супа, омесих хляб, за десерт шоколадово суфле и сладолет, отпочинах доволно, а вечерта прекарахме чудесно с жената. Синът ми се подготви за училище, позабавлява се с приятели, разходиха кучето с братовчет си, а вечерта заспа спокойно.
53
3
 
10
 
! Отговори
до Discovery преди 6 години
***, я прочети какво са написали хората! Гей лобито иска да наложи възгледите си на ВСИЧКИ ХОРА!
52
15
 
7
 
! Отговори
Discovery преди 6 години
Честно казано, тва с джендърството ми е през... Не ми пречи, проблемите ни като народ са далеч, далеч, далеч от тоя казус с джендърството, геййовете и т.н..., че точно па тея неща да ми пречат. Щом им харесва на хората хубаво. Как па тука целата пасмина писна за нещо дето го има от скоро и по никакъв начин не ги засяга. А и човешкия разум в най-сложното нещо на Земята, че е нормално да се получават такива номалии и т.н... За тва сме хора, а не животни... На *** кво ли не му пречи...