Радев за частната охрана: Държавата абдикира от хората!

Според президента общественият ред е ангажимент на МВР
85
Радев за частната охрана: Държавата абдикира от хората!
Снимка: архив, БТА

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за разпоредби от Закона за частната охранителна дейност, които регламентират охраната на урбанизирани територии като вид частна охранителна дейност.

В мотивите си президентът изтъква, че общественият ред е ценност, която крепи целостта на обществото и дейностите по опазването му трябва да съответстват на нормите на Конституцията и законите, а те поверяват опазването му върху определени органи на публичната власт.

Още по темата

"Държавата няма право да абдикира от грижата за сигурността и спокойствието на хората в населените места, включително в т.нар. урбанизирани територии. Възможността, която дава ЧЗОД на търговски дружества да извършват действия по охрана на урбанизирани територии, по същество е отказ от страна на държавата чрез нейните изпълнителни органи да осъществява възложените функции по охрана на обществения ред“, посочва Румен Радев в обръщението си към Конституционния съд.

Конституцията натоварва с функции за осигуряването на общественото спокойствие и обществената безопасност изрично Министерския съвет и областния управител, а осигуряването на обществения ред е част от ръководенето и осъществяването на вътрешната политика на страната, напомня държавният глава.

Президентът посочва още, че в обновения ЗЧОД не е поставено изискване служителите, които се грижат за опазването на обществения ред, независимо от длъжността, която заемат, да са политически неутрални и да се ръководят единствено от закона.

"Министерството на вътрешните работи е строго йерархична структура с присъщата й субординация, отчетност и контрол. Поверяването на функции по опазване на обществения ред на частноправни субекти, спрямо които са неприложими посочените принципи, поражда риск при осъществяване на тази дейност", посочва още държавният глава в мотивите си.

Между аргументите на президента за сезирането на Конституционния съд са и липсата на специфични изисквания и конкретика относно патрулирането и комплекса специфични дейности, които ще бъдат прилагани за защита на имуществото и населението в урбанизираните територии.

Посочва се и ограничаването на конституционната защита, която получават гражданите под формата на отговорност на държавата за вредите, причинени от собствените ѝ органи и лица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Затова на политиците,бизнесмените и индустриалците не им пука от гостите на Меркел те нали са с охрани и в затворени комплекси и имения другите да му мислят.
9
15
 
16
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 6 години
Е , кво да ти откраднеме по времето на бай ти Тошо...като освен дъщеря ти... и ВЕФ-а.....НЕМАШЕ НИЩО ЗА КРАДЕНЕ У ВАС...??!!!!!!Нали , съм бил същия....ха,ха,хааааааааааааааааааа
8
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нещо не виждам да има държава за това говори и случая с плъха по-скоро мафията си има държава под управлението на СИК ЕООД.
7
8
 
16
 
! Отговори
МВР--УМРЯ! преди 6 години
...А , УМРЯЛ КОН --НЕ РИТА ....НИТО ВОЗИ!!ЕДНА ПАРАЗИТНА, НЕЕФЕКТИВНА И НЕРЕФОРМИРАНА КОМУНИСТИЧЕСКА СТРУКТУРА!
6
9
 
18
 
! Отговори
до 1 преди 6 години
Аз пък искам да стане като при бай Тошо не си заключвах абсолютно никога къщата, апартамента и вилата златото стоеше винаги на открито. Идваха гости, но никой не е посегнат тогава нямаше заложни и кредитни къщи и да го вземат не можеха да го продадат.
5
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държавата няма право да абдикира от грижата за сигурността и спокойствието на хората в населените места, включително в т.нар. урбанизирани територии. Възможността, която дава ЧЗОД на търговски дружества да извършват действия по охрана на урбанизирани територии, по същество е отказ от страна на държавата чрез нейните изпълнителни органи да осъществява възложените функции по охрана на обществения ред, посочва Румен Радев в обръщението си към Конституционния съд.Дочаках се един голям Президент
4
3
 
25
 
! Отговори
Сп???нс преди 6 години
Стига с фантазиите, в Бг и полицията няма право да използва служебното си оръжие вие чакате на плебса да разрешат .
3
1
 
16
 
! Отговори
Bit преди 6 години
МВР и работа.....по-скоро да се прекръста на Петкан.
2
1
 
14
 
! Отговори
Народен Съд преди 6 години
Ами направи нещо,то тези констатации ги знаем!
1
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искам да стане като в САЩ либерални закони за притежание на оръжие и стъпи ли ми някой в имота неканен да имам право да се защитя със законното си оръжие.