Синодът зад Радев, бил отстоявал позициите ни пред †Кирил

С такт и достойнство обяснил, че сме признателни на всеки воин
73
Синодът зад Радев, бил отстоявал позициите ни пред †Кирил
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

От Светия синод на Българската православна църква излязоха със становище за срещата на президента Румен Радев с руския патриарх Кирил на 4 март в София. На тази среща присъства и българският патриарх Неофит.

От Синода заявяват, че президентът Румен Радев е отстоял твърдо своите позиции по време на срещата.

До скандала се стигна, след като руската православна църква публикува на сайта си близо шестминутно видео от срещата на Всерусийския патриарх Кирил с Румен Радев.

Още по темата

От него става видна назидателната реч на Кирил към държавния ни глава, която предшества изявлението му на летището, когато пред журналисти, тръгвайки си заяви, че е огорчен...  "от официалната реторика на представители на държавата, като наравно с Русия същата роля почти да са изиграли Полша, Литва, Финландия" в освобождението на България от османското иго.

От прессекретариата на президента след това съобщиха, че разговорите на президента с патриарх Кирил и водената от него делегация не са били засекретявани, нито е водена стенограма.

От там подчертаха, че българските национални интереси се отстояват твърдо и отговорно на всяка международна среща на президента Румен Радев.

От Светия Синод също увериха, че родните интереси са били защитени.

На срещата патриарх Кирил изложил болката и разочарованието си от принизяването на ролята на Русия в Руско-турската освободителна война и отдаването на почит и на други, според него, държави.

Президентът, с такт и достойнство, уверил патриарха на Руската православна църква, че българският народ никога не е представил да отдава почит и заслужена благодарност на руския народ, на руската църква и на войните от армията освободителка на император Александър Втори.

В същото време, президентът Радев изрично подчертал, че както църквата се бори за душата на всеки човек, така и ние сме признателни към паметта на всеки войн, сражавал се в руската армия под знамената на император Александър Втори и загинал за българската свобода, независимо от неговата националност.


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
1
 
0
 
! Отговори
ПЕНКО преди 9 месеца
РЕЛИГИИТЕ СА ОПИУМ ЗА НАРОДА !!! СЛАВА НА ЕПИКУРЕЙЦИТЕ !!!
69
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Късно е вече за тези глупости.Откак изтече видеото, в което агент Гундяев набива канчето на президента те тръгнали да се оправдават!?Тия номера вървят само пред електората на БСП(русофилите) останалата част от народа вярва на очите и ушите си, не на партията.
68
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Разбира се че Светият ни Синод застава зад руските интереси против България.
Никой и секунда не се съмнява в противното.
67
4
 
3
 
! Отговори
Ризван преди 9 месеца
Айде от догодина поповете/владиките/патриарсите и пр с водни пистолети пълни със светена вода!
66
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Има си хас Светият Синод да не застане зад президдента на русофилите Радев. Освен зад русофилския президент Светият Синод застава и зад патриарх Кирил заради отстояването на позициите на Светия Синод пред президент Радев.
65
5
 
4
 
! Отговори
ГОСТ преди 9 месеца
ЗАЩО НЕ КАЖЕТЕ САМАТА ИСТИНА...ЧЕ БОРИСОВ СЪТВОРИ ГАФА, А ПОСЛЕ СЕ ПОКРИ... НАПРАЗНО МЕДИИ И САЙТОВЕ СЕ МЪЧАТ ДА ОБРАБОТВАТ НАРОДА, НО ТОЙ МОЖЕ ДА Е БЕДЕН, НО НЕ И ПРОСТ....
64
10
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 9 месеца
Червените русофилчета сега мълчат! Унизени сте!
63
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А всъщност, сериозно бих желал да чуя мнения по въпроса:
Кой написа речта на президента?
Благодаря за смислените коментари, и отделеното време.
62
8
 
7
 
! Отговори
ХА,ХА,ХААА...РЕЗИЛ ! преди 9 месеца
НЕ Е НУЖНО ДА РУГАЕТЕ ПРЕЗИДЕНТА /бившия комунист--делегата на 14-тия конгрес на БКП/.....И ДА ГО ИЗЛАГАТЕ ....
ОНАЯ СЕЛ.ЯН.КА "ВИЦЕТО"---ДОСТАТЪЧНО ГО ИЗЛОЖИ СЪС ...ВЪРГАРЯНЕТО СИ ПО ЗЕМЯТА ПРЕД ПОПА ОТ КГБ!!!

СЪЩАТА ТАЯ СКУ.БЛА ---КОЯТО НЕ ЗАЧИТА СОБСТВЕНИЯ СИ СИНОД ,ЦЪРКВА ,НАЦИЯ И ПАТРИАРХА БЪЛГАРСКИ!

ЖАЛЪК РУСКИ ПАР.ЦАЛ!
61
2
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 52 преди 9 месеца
Съжалявам, поставих ти +, преди да съм дочел тъпнята ти! Ако Президентът имаше акъл колкото твоя и беше постъпил така, с какъв истеричен фалцет щеше да го ругаеш!
Нито "попът" е безобразничил, нито е размахвал пръст!
Предлагам г-н Президентът, г-жа Таратанчева и г-н Боуисоу да изпратят нота или както там се казва, до мистър Трумп, да изразят своята загриженост по повод ежедневните стрелби в неговата страна, при които загиват и деца, както и по повод търговската война, която обяви на нашия ЕС!
60
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Правилна забележка ВИДИНЧАНИН,
Единствения държава която подписва съюзен договор с Руската Империя е Румъния. И освен че пропуска Руската Имперска армия, и участва с войска в Освободителната война.
59
1
 
12
 
! Отговори
ВИДИНЧАНИН преди 9 месеца
ЗАБРАВЯТЕ 50-ХИЛ . РУМЪНСКИ ВОЙНИЦИ ---ДАЛИ ЖИВОТА СИ ЗА БЪЛГАРИЯ!
СЕВЕРНИТЕ НИ КОМШИИ---ВЕЧНИТЕ НИ СЪЮЗНИЦИ В БОРБИТЕ И СИГУРНОТО НИ УБЕЖИЩЕ!

ПОКЛОН , КОМШУ !!!
СЪ ТРЯСКА РУМЪНЕЩИ...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
58
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А за тези които не знаят за Самарското знаме, от едната страна е Богородица, а от другата ликовете на св. св. Кирил и Методи.
Към онези години, е било ясно на Империята за приноса на втората Българска държава, в основите на Руската Империя.
И Патриарха, не си изкриви душата и го каза.
Само нашия хитър елит, се опитва да служи на много господари, а в същност, само Истината трябва да служи, за да го следват и Хората.
Забравиха завета: Чиста и Свята демократска република.
57
7
 
5
 
! Отговори
Ще се пукна от смех преди 9 месеца
.."Синода отстоявал позиции"....ДОКАТО "ВИЦЕТО"-- СЕ ВЛАЧЕШЕ НА КОЛЕНЕ ПРЕД ОФИЦЕРА ОТ КГБ...ХА,ХА,ХАААААААААААААА.....

Гоооолема дипломация ,бе....НАПРАВО СТЕ ШАШНАЛИ ПОПА....!!!
СРААААМММ.....СРАМ ЗА БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ!!
56
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Президентът ни действа като всички останали Президенти - по указанията на ул. "Козяк". Гледах едно интервю на сегашния ни Президент, който говореше умно, спокойно и сериозно, докато не го попитаха за НАТО и ЕС и взе да пелтечи и каканиже глупости.
55
3
 
9
 
! Отговори
№53 продължение преди 9 месеца
..български опълченци, част от Руската императорска армия, повечето от Бесарабия, въоръжени и облечени от русите, под Самарското знаме! Командвани от руски офицери.
Руските полкове са Брянския и Орловския, а това са етнически руснаци!
Питам, защо Италия не ни благодари, че 13-14 българи са се били в редовете на 1000-те гарибалдийци? Даже Капитан Петко Воевода е идеолог, заедно с Гарибалди на
движението! Нито Сърбия ни обсипва с благодарности, че хиляди българи от СЗ България са се били за тях!
54
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Подмяната на истината не е в това, че има загинали всякакви хора от многонационалната Руска империя, а в това, че им приписваме националност в днешен политически контекст. Не знаем, колко осъзнати националисти са били към този момент, но знаем със сигурност, че са последвали призива за Освободителна война на Балканските славяни, отправен от техния император Александър II, който последва вълненията на общественици и интелигенция.
53
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Поклон пред паметта на всеки, дал живота си за Свободата на Отечеството, независимо от националността му! Искам да въведа понятие, което не се използва, не знам защо. Количеството! Вие ще решите, дали има смисъл! Финландците (фински шведи) са се били храбро при Дъбниците и са дали 23 убити. На Докторския паметник има 531 имена на загинали руски медицински чинове. Поляци е имало и в Императорската армия, и в османската. Имало е и един японец, който е всявал ужас сред турците! А на Шипка са се ...
52
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Според мен поведението на пРезидента беше напълно достойно и мъжествено изтърпя чемберите на разбесувалия се руски поп-ченге, който со кротце ,со благо и со малце кютек направи така ,че ушите на пРезидента клепнаха....Вместо да хване за брадата дъртото прокиснало ченге и да го дотътри до вратата, да я отвори и да тегли един як шут на тоя пройдоха нашия седи и мига на парцали. Та въпросът ми е Кога българският президент ще се извини за това ,че ни унизи всички с поведението си!? Достойно е да по
51
1
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 9 месеца
До Тралала

За съжаление си прав,дано не го четем това един ден в учебниците.