Синодът зад Радев, бил отстоявал позициите ни пред †Кирил

С такт и достойнство обяснил, че сме признателни на всеки воин
73
Синодът зад Радев, бил отстоявал позициите ни пред †Кирил
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

От Светия синод на Българската православна църква излязоха със становище за срещата на президента Румен Радев с руския патриарх Кирил на 4 март в София. На тази среща присъства и българският патриарх Неофит.

От Синода заявяват, че президентът Румен Радев е отстоял твърдо своите позиции по време на срещата.

До скандала се стигна, след като руската православна църква публикува на сайта си близо шестминутно видео от срещата на Всерусийския патриарх Кирил с Румен Радев.

Още по темата

От него става видна назидателната реч на Кирил към държавния ни глава, която предшества изявлението му на летището, когато пред журналисти, тръгвайки си заяви, че е огорчен...  "от официалната реторика на представители на държавата, като наравно с Русия същата роля почти да са изиграли Полша, Литва, Финландия" в освобождението на България от османското иго.

От прессекретариата на президента след това съобщиха, че разговорите на президента с патриарх Кирил и водената от него делегация не са били засекретявани, нито е водена стенограма.

От там подчертаха, че българските национални интереси се отстояват твърдо и отговорно на всяка международна среща на президента Румен Радев.

От Светия Синод също увериха, че родните интереси са били защитени.

На срещата патриарх Кирил изложил болката и разочарованието си от принизяването на ролята на Русия в Руско-турската освободителна война и отдаването на почит и на други, според него, държави.

Президентът, с такт и достойнство, уверил патриарха на Руската православна църква, че българският народ никога не е представил да отдава почит и заслужена благодарност на руския народ, на руската църква и на войните от армията освободителка на император Александър Втори.

В същото време, президентът Радев изрично подчертал, че както църквата се бори за душата на всеки човек, така и ние сме признателни към паметта на всеки войн, сражавал се в руската армия под знамената на император Александър Втори и загинал за българската свобода, независимо от неговата националност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
8
 
8
 
! Отговори
Тралала преди 6 години
Османската империя беше разбита и поробена от Литва и Финландия. Cлед освобождението Литва и Финландия се скараха кой пръв ни е осовободил и така запона втората световна война. Хитлер искаше да възстанови баланса на силите и да отнеме Финландия от литовска и руска окупация за да може да открадне улова на рибарите и да нахрани прегладнелите до смърт немци със финландска хамсия
48
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руската Империя от онези години не е национална империя. Благороднически родове, от всякакви националности, са изпращали децата си да служат на Императора, и ако днес някой ги назовава различно от офицери на негово величество, служещи в Имперската Руска армия, не говори истината.
47
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всъщност какво...хубаво!!! Сега, като стане въпрос за някакви "достижения" на краварите, няма вече да ги определяме като хамериканци, а по народностите им - португалци, ирландци, англиканци.....че и индианци, нищо, че ония са се постарали съвсем ДЕМОКРАТИЧНО да ги изтребят!!! Тоест, благодарим на испанците и португалците за дънките и кока-колата.....
46
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този е католик.
45
8
 
6
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До Анонимен 40: Ако разсъждаваме "по държави", Русия е единственната държава, която е обявила война на Турция, за да се освободи България. А ако говорим за националности, разбира се е имало някой и друг финландец (с малки или главни букви), някой и друг поляк, и най-много румънци. Трябва да сме им благодарни, но не можем да ги сравняваме с приноса и жертвите, които е дала Русия. Това каза патриархът на Русия, и е прав, разбира се. Но даде повод за поредната русофобска истерия, както се очакваше
44
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А ако дадените фини и полски, просто са се напъвали да се изкатерят по воинската стълбичката на Руската империя? И защо само тези националности, от всички в империята.Не уважаеми, няма оправдание за овъртането на истината под нова полит коректност.
43
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руският патрирах защо нищо не каза за желанието на МПЦ, да й станем църква-майка? както и да имат автокефалия? СТрах ги е да не навредят на СПЦ?
42
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой говори за 40 финландци? няколко ХИЛЯДИ финланци участват. Само румънците са 2000, има към 600 чехи, включителон много доброволци, които прекъсват снабдяването на ОСман паша в критичните часове. И какво значение има колко са се били. Колкото - толкова. А колко души се вдигат в Старозагорското въстание - 200 човека. нима това означава че не нямат принос, че не са си дали всичко - имота, живота - за Освобождението?
41
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чак когато Борисов стане Президент и Москва ще разбере - кой кум, кой сват, кой брат, както и кой поробил, кой освободил и кой помагал !
40
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
генерал Казимир Ернрот, който е герой от войната участва в най-кръвопролитните сражения и има цял полк е ФИНЛАНДЕЦ. Княз Батенберг, който също се е бил е племенник на полската императрица. Трябва да сме благодарни на всеки който е проливал кръвтта си, без значение от неговата националност. Ако разсъждаваме по нации някой може да каже че България не е участва, защото няма такава държава, но ако не са били опълченците, Столетов е щял да загуби Шипка - и войната.
39
0
 
5
 
! Отговори
Стоедин преди 6 години
Готово, замазано е положението....
38
8
 
8
 
! Отговори
Ехо преди 6 години
40 загинали финландци ли са ни освободили или хилядите руски войници? Глупаво и непочтенно е да се преиначава историята. Това всъщност каза руския патриарх.
37
9
 
4
 
! Отговори
Евро ром преди 6 години
Докато руснаците се биеха храбро и ни освобождаваха и нас от туpчолята, след освобождението дядовците на българите откраднаха копчетата от мундирите на руските генерали и офицери. Като бълтарина няма друг тъй крадлив и от соственото си племе крадат в наши дни. ***.
36
2
 
4
 
! Отговори
историк преди 6 години
глупости говориш моето семейство е репресирано, ама истинско репресирано, баба ми е изеслвана, и не са й давали да работи, нито да си завърши ученето. Срещу нас е имало доноси. никога не съм викал "слава на Кремъл" обаче някои хора тука много знаят
35
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
25 - ти наред ли си с главата? как Русия ще се съгласи за нещо, за което Сърбия не е съгласна? Русия винаги поддържа Сърбия за всичко, още от балканската война застава зад тях, дори и при Съединението има заплашителна нота от руския император, че той не дава гаранции за нашата цялост ако Австро-Унгария се намеси - нарушени са интересите на Сърбия. Позицията на Сръбската църква отразява позицията на Кремъл.
34
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Против Русия плюят само най-големите предатели, тия дето навремето викаха слава на КПСС изведнъж се боядисаха и сега викат слава на ЕС, някои хора поне има принципи и не са вечни предатели на всичко и всеки срещу пари.
33
3
 
11
 
! Отговори
До :):) преди 6 години
Имало е един полски полк, както и финландски. Освен че, Полша е единствената страна която ВЕДНАГА се е притекла, не е чакала векове (Владислав Варненчек). Колкото до литовците, те са били там заедно с украинците и останалите в руските полкове. Благодарността е към всички воини - те са героите, не кгбто. Кгб-то няма какво да размахва пръст, то няма заслуги, точно обратното - днешните са наследници на старото кгб, което е ИЗБИЛО Императорското семейство!!!
32
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
29 литва и Финладия по това време са ПОРОБЕНИ от Русия, имат частична автономия. въпреки това техни представители са дошли тук да се бият за чужда свобода, чест им прави.
31
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Планираната кремълска провокация с екшъна на КГБ ченгето в расо, връхлетяло в Президентството с Макаров и намерила отражение в най-редакционното ток-шоу на казионната руска тв, иска да ми каже, че Президента на русофилите трябва вече да е и мой Президент, защото го нарекоха предател !Неведоми са пътищата на кремълската пропаганда !Бог да пази България от Рускотурската империя ! Амин !
30
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз съм признателен на моите деди и на никой друг. Чудя ви се на русофилите, англофилите и вафлофилите. Нещо не сте наред, семката ви е ялова