Синодът зад Радев, бил отстоявал позициите ни пред †Кирил

С такт и достойнство обяснил, че сме признателни на всеки воин
73
Синодът зад Радев, бил отстоявал позициите ни пред †Кирил
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

От Светия синод на Българската православна църква излязоха със становище за срещата на президента Румен Радев с руския патриарх Кирил на 4 март в София. На тази среща присъства и българският патриарх Неофит.

От Синода заявяват, че президентът Румен Радев е отстоял твърдо своите позиции по време на срещата.

До скандала се стигна, след като руската православна църква публикува на сайта си близо шестминутно видео от срещата на Всерусийския патриарх Кирил с Румен Радев.

Още по темата

От него става видна назидателната реч на Кирил към държавния ни глава, която предшества изявлението му на летището, когато пред журналисти, тръгвайки си заяви, че е огорчен...  "от официалната реторика на представители на държавата, като наравно с Русия същата роля почти да са изиграли Полша, Литва, Финландия" в освобождението на България от османското иго.

От прессекретариата на президента след това съобщиха, че разговорите на президента с патриарх Кирил и водената от него делегация не са били засекретявани, нито е водена стенограма.

От там подчертаха, че българските национални интереси се отстояват твърдо и отговорно на всяка международна среща на президента Румен Радев.

От Светия Синод също увериха, че родните интереси са били защитени.

На срещата патриарх Кирил изложил болката и разочарованието си от принизяването на ролята на Русия в Руско-турската освободителна война и отдаването на почит и на други, според него, държави.

Президентът, с такт и достойнство, уверил патриарха на Руската православна църква, че българският народ никога не е представил да отдава почит и заслужена благодарност на руския народ, на руската църква и на войните от армията освободителка на император Александър Втори.

В същото време, президентът Радев изрично подчертал, че както църквата се бори за душата на всеки човек, така и ние сме признателни към паметта на всеки войн, сражавал се в руската армия под знамената на император Александър Втори и загинал за българската свобода, независимо от неговата националност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Синода да говори от свое име аз съм признателен само на Русия и на никой друг. Литва Финландия и който да е не са можели да победят Турция без Русия са щели и те да гушнат букета всеки който плюе против Русия е турчин и поробител Русия спаси цяла Европа от ислямските заплаха и днес го стори отново унищожавайки ИД. Колко литовци и Финландци воювапа против терористите днес никоко къде са финландците маршируват на гей-парад.
28
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вижте го то поп на снимката с какво превъзходство гледа пред себе си, смес между насмешка, презрение и леко доловима досада. Та значи все едно казва: Ей крепостни низши, вече сме ви прекарли за кой ли път.
27
4
 
1
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До Анонимен 24: Откъде пък го вкара тук този газов център и какво общо има президента Радев с него. Ако имаш предвид т.н. газов хъб на Бойко, то е нещо, което е за неопределено бъдеще. А Южен поток вече е в историята. Да се молим Путин да се съгласи за отклонение от Турски поток за България, иначе наистина ще останем зсамо на кефа на анадоллиите.
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много странно е духовниците да се карат за войни и за светска суета
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Провал е, че руската църква не призна македонската и българската за нейна майка. Това беше по-важно, за да се отбият номерата на сръбската и гръцката..
24
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако не беше Радев сега щяхме да сме газов център на Балканите и да взимаме стотици млн. от транзитни такси всяка година, но той се продаде на Турция в замяна получихме токсички ваксини за деца.
23
1
 
1
 
! Отговори
681 преди 6 години
Стига празни приказки! Стига писахте есета! Покажете цялото видео и замълчете!Ама някои ще се като попарени, ако РПЦ пусне целия клип...
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз очаквах от Светия синод да каже, че пред Бог всички сме равни
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако не си знаем историята е много лесно да бъде подменена
20
3
 
8
 
! Отговори
:):) преди 6 години
Принципно отчето е прав да се сърди, щото нашите от мазнене пресолиха манджата. Никой нямаше да каже и гък ако бяха казали, загиналите ,руски , финландски и румънски войни. С това вкарване на поляци литовци се уляха. Има три армии реално, руска в нея са и нашите опълченци и какви ли не народности от цяла Русия. Финландска на Финското княжество което е под шапката на руския император и румънска войска на румънския крал съюзна на руския император. Какви сеймове полски литовски сънувсте.
19
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия за пореден път доказа, че ненавижда България. То не бяха азбуки писани по македонските земи, червена армия спасителка на българските евреи, а сега и тоя доносник на КГБ и крупен мутробизнесмен...
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най добре е да се питат турците, като трета страна "кой освободи българите". Така както сме я подхванали няма да стане...
17
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оставиха да се ги унижава един цигарен контрабандист.
16
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Една жена на пазара ми каза, че на срещата с кирил, румбата се държал много героично, дори геройски е изпуснал газове
15
5
 
12
 
! Отговори
Факт преди 6 години
До Анонимен"Вярата в Бойко ще ви спаси!Не се поддавайте Радев заговорничи с турците."Не съм видял Радев да прави конушмак с Ердоган,обаче Борисов редовно носи иб*ри*ци на патрона си...
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-наведени и снишени от форумните мишки няма. Те така са свикнали да си заработват парите.
13
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
на мен никой нищо не ми е дал даром, обаче за г-н президента не съм сигурен, от кого какво е получавал, за светия синод също не съм сигурен от кого какво е получавал
12
11
 
3
 
! Отговори
А бе преди 6 години
Радев е трябвало да обясни на руският патриарх,че сега сме в евроатлантически цикъл и докато не излезем, историята малко ще се попренапише.Разбираемо е да са изнервени руснаците,все пак са във война,ама не могат да ни се сърдят,че сме се снишили!Нищо,ще мине и тая вълна....Впрочем,през Първата световна война храма св. Александър Невски е преименуван по същите причини,но след края на войната си връща старото име.Сега става пак така.
11
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вярата в Бойко ще Ви спаси! Не се поддавайте Радев заговорничи с турците.
10
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радев може да се репчи само тогава когато се бори за интересите на руските олигарси