Уикипедия под атака: Понякога лъжи, псувни! Дори за Левски и България

Администраторите се борят с недостоверни източници, махане на текстове и др.
12 мар 2018 18:48,
10
Уикипедия под атака: Понякога лъжи, псувни! Дори за Левски и България
Снимка: Reuters

Уикипедия – най-голямата свободна интернет енциклопедия, често е под прицел на злонамерени потребители. Въпреки механизмите за защита се случва псевдоавтори да атакуват публикациите в невярна, а често зловредна информация.

Онлайн енциклопедията е уникална с възможността, която дава, на абсолютно всеки, да пише и публикува, дори да не е регистриран. Това обаче не важи за всички статии. Ограничения има и за българското издание, пише "24 часа".

Някои от статиите са с ниво на протекция, което разрешава публикуване и редактиране от потребители, които са се регистрирали поне преди 4 дни и са направили минимум 10 промени. Някои от темите също са защитети, а други – направо заключени. Под ключ например са статиите за Левски на 19 февруари, когато зловредните атаки се увеличават значително.

На 3 март пък се заключват информациите за България – по същата причина.

"Обикновено покрай 3 март се защитава страницата за България или около 19 февруари - за Васил Левски, защото започва едно препускане на разни хора, които влизат и злонамерено променят някаква информация. Тогава това са най-посещаваните статии. Затова се налага да се защитят”, обяснява Спасимир Пилев, един от 26-те администратори в българската уикипедия.

Има и статии, в които вандализмът може да остане скрит по-дълго, ако е поместен по-надолу в статия, която не е популярна.

Има много причини един текст да получи защита, най-често заради т.нар. вандализъм. Според сайта това е "всяко добавяне, изтриване или променяне на съдържание от уикипедия, извършено умишлено с цел влошаване качеството на енциклопедията”.

Обикновено то е свързано с махане на текстове, добавяне на псувни, лични мнения и други зловредни намеси в текста.

Правят се и по-невидими нарушения на правилата – например лека промяна на дати за дадено събитие или цитиране на недостоверни източници. Двете могат и да се съчетаят.

Например, възможно е потребител да влезе в страницата за някой министър. Ако човекът е подал оставка след обществен натиск, то тази информация може да бъде прикрита с промяна на датата, в която политикът се е оттеглил. Така ще изглежда, че оставката е дадена, преди да е поискана.

Особено интересна е темата за надеждността на източниците. Най-заплетен е казусът с британския в. "Дейли мейл”. През февруари м.г. е взето безпрецедентното решение от редактори в англоезичната версия на сайта, която е и най-развитата, да се избягва цитиране на вестника и сайта му.

Причината - имали репутация на "лоша проверка на фактите, публикуване на сензации и дори измислици”. Така в английската версия на сайта по-опитните редактори следят за отправки от изданието, премахват информацията или търсят по-надеждни източници, с които да я заменят. Правилото важи само за английската уикипедия.

869 души са били активни в българската версия на свободната интернет енциклопедия - уикипедия, през последния месец. Те са направили поне една промяна в някоя от статиите в българското издание. Общо в сайта, който действа у нас от 15 години, са регистрирани 230 601 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** кво а тва уйкипедиа ? Да не е нещу кату за сбиране на геюве ?
7
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво ни баламосвате?Има си специални школи и обучение на млади хора,как да пишат там,да не споменавам името на държавата,но в Тубата го показаха на клип как ги обучават,млади,приятни хора и наистина вярват на това което им диктуват,забележете "диктуват"!Не ми пречи,но когато държат неверни текстове дразни.Или когато трият вярна информация или постват непълна информация,прикривайки част от фактите или други подобни.Така,че има добри,но и лоши страни контрола във Википедия.
6
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимно 3ХАХАХАХААААААА заради теб един шАфиор на линейка закъсня
5
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На тема история българската уикипедия изобщо не трябва да се чете. Пълно е с глупости и лъжи.
4
6
 
9
 
! Отговори
Потрес.бг преди 6 години
Точно както този убит сайт- dnes.bg Много сте. Самозакрийте се. Не ставате за нищо
3
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То пък чудо голямо, като я наругаяш тази *** гнила и прокаженият и народ.Сякаш друго заслужават.
2
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха-ха вие ли се борите с лъжи и псувни хеле пък срещу България та аз не съм виждал по-антибългарски сайт от вашия.
1
5
 
12
 
! Отговори
Бивш учител преди 6 години
За съжаление-това е основният идточник на информация на учениците днес. А тая информация може да я качва всеки, със съмнителни познания. Да не мислите, че всички статии ги проверяват и редактират академици? Или че се спазва принципа, че трябва да се предава"Стройна система от научни знания"??????