Фондът за деца – мащеха! "Финансира" лечението на Ники с пари от дарители

Майката на момичето: С чужда пита помен правят!
29
Фондът за деца – мащеха! "Финансира" лечението на Ники с пари от дарители
Никол Георгиева. Снимка: Facebook

Операция във Франция на 14-годишната Никол Георгиева от Велико Търново, която страда от Сарком на Юинг, ще се "финансира" от Фонда за лечение на деца в чужбина с парите от нейната дарителска сметка. Това сподели разочарована майката на болното момиче Надя Костадинова пред "Труд".

Още по темата

Жената научила втрещена тази информация в понеделник, когато за пореден път отишла в управлението на фонда, за да занесе последната епикриза, изследване от ядрено-магнитен резонанс и становище от ортопед за предстоящата операция на ставата.

"Подадохме документите си във фонда през ноември миналата година, а отговор получихме през януари 2018 г. Имаме оферта от Института по онкологични заболявания “Гюстав Руси” във Франция, където дават шансове да преборим болестта - трансплантация със стволови клетки, курсове лъчетерапия и различни други процедури. Преди да започне тази терапия обаче, се налага операция на ставата, където е туморът, който вече е локализиран, но ставата е разрушена", обясни Костадинова.

Тя не крие, че семейството на болното момиче се е надявало от фонда да ги подпомогнат поне за операцията, а те да заплатят трансплантацията със стволови клетки, която им е отказал фондът, както и останалите процедури.

"Какво бе учудването ми обаче, когато ми заявиха, че ще "финансират" операцията на ставата, която струва около 100 000 евро от нашата дарителска сметка!", не скри възмущението си майката на момиченцето.

Надя Костадинова публикува гневен пост във Фейсбук-групата “Да помогнем на Ники” по повод абсурдната и нелепа ситуация.

"Скъпи приятели, за съжаление Фондът за лечение на деца в чужбина отново се оказа мащеха за нашите деца. Трудно ми е да си събера мислите и да напиша този пост. Изпълнена съм с гняв и болка. Отново сме в задънена улица, отново се въртим в лабиринт, от който към момента няма изход. От Фонда ще финансират само операцията на Никол във Франция, като за целта ще вземат парите за финансиране от дарителската й сметка. Тоест те няма да дадат една стотинка, те няма да помогнат с нищо. Мили хора, те искат да вземат Вашите пари, които сте отделили от залъка си, за да ни подкрепите. Само ще си препишат актив, че са финансирали лечението на още едно дете в чужбина. Това е пълно безумие. Живеем не в България, а в Абсурдистан! За това което се случва, има една прекрасна българска поговорка: "С чужда пита помен прави", е написала Костадинова.

В обръщението си към всички благодетели, които дариха средства за лечението на Никол, търновката казва още:
"Казаха, че ще организират пътуването и билетите. Можело и да не се наложи да ми търсят квартира, където да бъда настанена, защото детето веднага щяло да бъде хоспитализирано". За сметка на семейството на болното момиче били превеждани на френски и епикризите и цялата медицинска документация, тъй като фондът не можел да си позволи този разход.

Лечението в института "Гюстав Руси" ще струва приблизително около 290 000 евро.

Надя Костадинова съвсем е загубила надежда, че от Фонда за лечение за деца в чужбина ще могат да им съдействат с нещо, тъй като тепърва щели да правят запитване за лечението до френския институт, а семейството трябва да отпътува около 20 март за Франция.

"Докато чакахме становището на ортопеда, изкарахме у нас химиотерапията, но не се оплаквам, защото туморът е стопиран. Образуванието е локализирано и няма разсейки в други органи. Костта на бедрото обаче е разрушена и трябва да се подмени. Операцията обаче трябва да се осъществи възможно най-скоро", добави майката на Никол.

Костадинова отрече от фонда да са й предлагали да възстановят дори част от парите за операцията след бавните административни процедури или да ги компенсират финансово, макар и след време.

Редакцията на Dnes.bg вече публикува дарителската сметка на Ники за всеки, който иска да й помогне. Припомняме я отново:

Никол Йорданова Георгиева

IBAN: BG46UNCR70001523096734

BIC: UNCRBGSF

Paypal адрес: nadq_2009@abv.bg

 


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
3
 
! Отговори
Социалист от БСП преди 8 месеца
Много сте се разглезили напоследък.
Едно време при соца нямаше "Фонд за лечение в чужбина", не пускаха деца да се лекуват в чужбина
всички деца се лекуваха в България, колкото може и което оживее, толкова
24
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Киро кофражиста

Има хора, изпитващи наслада от собствената си глупост, Кире. Жената ясно казва: трябват две операции смяна на става и трансплантация. Дарените пари са за втората. Фондът трябва да плати първата. Но той взема тарите за трансплантация и да не дава Господ, обезмисля цялото лечение. Защото няма да останат пари да бъде завършено.
Ама, дуго си е да се изхрачиш, нали К(у)ре.
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Фонда не е направен за да финансира лечението на деца. Направен е да може потбрани хора да усвояват едни фондове... Гарантирано от ....
22
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
KOITO SI IMA DEZA DA SI GI LEKUVA SAM.

DARGAVATA NE E DLAGNA NIKOMU.

PARITE SA NA DANAKOPLATZITE I TE TREBVA DA SE HARCAT V BALGARIA.
21
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Що за наглост, безумие и ... не намирам думи...!Тая вече не се търпи!!! Как така ще иска от фонда , като има събрана дарителска сметка, беее?!
20
6
 
4
 
! Отговори
Киро кофражиста преди 8 месеца
Тази майка не е ли малко /или много/ алчна и нахална?

не стига че хората и събрали пари в дарителска сметка, вместо да благодари , тя иска още и от фонда и от данъколплатците да цица.
19
1
 
3
 
! Отговори
Диагноза преди 8 месеца
Дегенерати
18
1
 
7
 
! Отговори
Така е преди 8 месеца
Невижданият просперитет на управници, магистрати, олигарси и други лежи върху смъртта на над милион граждани, над 2 милиона прокудени и тяхната помощ
17
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
След публикацията относно закона, според който генетичния материал на мъртъв партньор трябва да се унищожи и жена няма шанс да има деца от съпруга си, това е поредната доза ЦИНИЗЪМ от държавата. Нямам думи да изразя отвращението си от бюрократичната машина, която решава относно човешки животи.
Този фонд за лечение на деца в чужбина се тресе от скандали откакто съществува. Не знам за какво изобщо съществува, защото бави процедурите до такава степен, че децата умират преди да стигнат до лечение.
16
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тва е едно към едно въпроса защо училище в чужбина, защо работа в чужбина(изключвам нископлатените професии) ....

Защото там са със години пред нас затова... защото за здравеопазване, обучение, наука се отделят сериозни средства.... защото хората ходят на обучения, семинари и се усъвършенстват...

Затова в чужбина защото там има по-голям шанс нещо да се случи
15
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да ви кажа ли защо чужбина? Защото преди години лечението, което предложиха в България на дете на мои приятели за отстраняване на злокачествен тумор в основата на езика(в гърлото), беше отрязване на целия език!!! На 4 годишно дете! Да са живи и здрави хората, които събраха пари и немските лекари, които излекуваха детето, без отстраняване на жизненоважни органи!
14
0
 
12
 
! Отговори
Boto преди 8 месеца
За да вземат най-много пари...

Е аз съм стоял и гледал как достоен човек си отива.... и същата вечер си отиде и докторс дойде и каза “мойте съболезнования” на тръгване платете спешните манипулации и донесете документ иначе няма да Ви го дадем.

Да и в чужбина едва ли щяха да помогнат, но предполагам щеше да изживее последните си мигове по спокойно и без доктори каращи се къде да отиде за да източат пътеката....

Дано никой не го изпита....
13
0
 
14
 
! Отговори
Boto преди 8 месеца
Явно повечето коментиращи нямат никакъв допир със системата освен когато ходят на личния лекар.

Явно на повечето не съм им казвали, че лекарите нямат необходимата техника или стаж да се борят с някое по-рядко заболяване.

Явно не сте ходили от болница по болница със раково болен и на всякъде да Ви затварят вратата дори и в болницата специализирана за това...

Явно не сте стояли до Ваш близък плачещ от болка за обезболяващо и 3-ма доктори да спорят къде и по коя пътека да го вземат...
12
1
 
21
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 8 месеца
Ами как -? Нали трябва да има пари за нещастните ислямисти бягащи от войната в Близкият Изток - 1200 лв на човек за да си почине след бягството си от войната (родината) Гражданите на БГ са емигранти в собствената си държава - това се доказва всеки ден от 28 г назад !!
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
За неразбралите, "защо чужбина?"

Защото в България, дори в случаи на брутално неглежиране на работните и етичните принципи доктри не влизат в затвора
10
1
 
19
 
! Отговори
БПФ преди 8 месеца
Разбира се, покрай тоя случай шум няма да се вдигне - както месеци наред ни уведомяваха с редовни бюлетини за лечението на онова бая черно хъхрешко чaaве - защото това момиче е българче !!! На него явно помощ не му се полага - напротив - престъпниците от тоя фонд с чужда пита помен правят !!!

А аз питам: ЗАЩО държавата има пари да издържа убийци в затворите, но няма пари за лечение на български деца?
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
След тази новина някой ще преведе ли изобщо пари по тази сметка?
8
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И аз не мога да разбера, българските лекари ли не са кадърни, апаратура ли нямаме, медикаменти ли... защо се хвърлят толкова пари по чужбина?
7
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Аре стига сте ревали. Имаме доктори слънце, ама турските и германските дето ви се лигавят и ви гледат в ръцете са по-добри, нали? За селяндурина "чужбина" звучи яко.
6
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Става за е.