Горанов: Чрез нас еврото ще стане по-стабилно!

Финансовият министър пред "Ди Велт": Изпълняваме критериите
45
Горанов: Чрез нас еврото ще стане по-стабилно!
Снимка: архив, БТА

България иска да приеме еврото, така ще подкрепим изцяло финансовата политика на Германия. Трябва да се страхуват само тези, които не спазват правилата. Това каза финансовият министър Владислав Горанов в интервю пред германския "Ди Велт", цитирано от "24 часа".

Местната валута в България - левът - зависи от еврото и е фиксирана към него. Винаги в България сме имали за цел да изпълняваме критериите стъпка по стъпка, за да може да приемем еврото и у нас. В момента ние сме изпълнили всички тези критерии: борим се с инфлацията, дълговете ни възлизат на 25% от приходите в икономиката, което е доста по-малко, отколкото при други държави, в които е влязло еврото. Така Горанов обоснова доводите на България за влизане в еврозоната.

Ако разгледаме ЕС като 3 концентрични кръга - най-вътрешният е еврозоната, след това е Шенген, а най-външният е влизане в ЕС, то ние все още сме в най-отдалечения от ядрото кръг. Искаме обаче да покажем, че имаме желание да продължим да се интегрираме в ЕС и да станем основна част от него, коментира финансовият министър.

Чрез нас еврото ще стане по-стабилно. От нашето влизане в еврозоната могат да се страхуват само тези, които нямат такава консервативна и предпазлива финансова политика, каквато имаме в България, каза още Горанов.

Според него в момента ние се намираме в същата позиция, в която се намираха балтийските държави преди влизането си в еврозоната. Сега в България цените на стоките са на нивото на тези в страните в еврозоната. Единственото по-евтино са цените на услугите и много българи се опасяват точно от тяхното повишаване. Аз обаче не виждам основание за такова вдигане, коментира Горанов.

Очакваме доклад на Европейската централна банка (ЕЦБ) за кандидатите за еврозоната и след това ще решим. Така отговори Горанов на въпрос кога България ще подаде молба за приемане на еврото. "Ако този доклад е отрицателен за нас, ще го приемем, но само ако е основан на обективни критерии. Тогава поне ще ни е ясно какво още трябва да направим. Предполагам, че до средата на април ще имаме по-конкретна представа", каза още финансовият министър.

Към България винаги е съществувала критиката за корупция в държавата. Направихме много, за да се борим ефективно с нея, със сигурност има още какво да се прави по въпроса. В скорошно допитване на "Евробарометър" за мнението на гражданите на ЕС в кои държави корупцията е основен проблем - страни като Гърция, Испания, Кипър и Италия бяха преди нас, каза Горанов. Той подчерта, че не твърди, че в България няма корупция, но тя е проблем и в други държави, които се намират в еврозоната.


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Горанов ти да не се явяваш кръчмар бе с тия сметки. Дълговете ни биле 25% от приходите . Ами ония 50 милиарда не са ли дългове ?
19
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
с тая корупция, с тези "високи" заплати, с тази "работеща" съдебна система Горанооов, веднага ще ни постелят червения килим
18
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
200лева пенсия,колко ли евро ще е?
17
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ама как, така ще е , с такава развита и добра икономика сме, с такъв висок ръст на заплатите ,че Немци да ни завидят!
16
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
крадци гербави никой не ще евро
15
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Hа еврожендъриите им трябват васали бе овчи със какво си стабилен, хладилници ли изнасяш към ЕС. Отдавна търся български плазмен телевизор откъде мога да си купя да не би всички да сте ги пратили в Германия ? Стабилни сме да приказваме общи кухи фрази без никакъв смисъл много ни бива. Скоро лева ще е първа световна валута нали така ?
14
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Горкото евро ако трябва да разчита на нас да се стабилизира.
13
4
 
34
 
! Отговори
Горанов, преди 8 месеца
Аз съм българка не искам евро,не искам да подкремям финансовата и бежанската политика на Германия.
12
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Само да падне борда или да приемем еврото и да паднат регулациите ще видят европейците как се харчат 25 млад евро налични в момента в БНБ за подкрепа на борда и заминават в джобовете на трите прасета и на свищовското чудо влади.
Как се дават кредити и се рефинансират банки на мафията ще стане чудо!
Гърция ще им се види цвете на европейците!
Но в ЕС знаят и никога няма да ни приемат в еврозоната докато трите прасета не влвзнат в затвора и не започнат да съдят политици и олигарси.
11
1
 
30
 
! Отговори
Гробокопач преди 8 месеца
ГЕРБ излъчва такъв Стабилитет, та чак еврото мое да му завиди.
10
1
 
12
 
! Отговори
Патриот преди 8 месеца
Продължавайте да изпълнявате дрогарю Горанов, нима искате евро-шмиргелите да ви дадат всичко и да спрете да изпълнявате не така не става,
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Чрез вас да.
А чрез нас.
8
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Владко корумпето каза ли за палата в Бистрица с кви пари е построен.
7
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Финансовият министър пред "Ди Велт": Изпълняваме критериите"

А в горната статия четем мнението на Ди Велт и нещата не са розови. :)
6
1
 
33
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 8 месеца
Ххахах какъв герберов виц - Горанов чакай бре - 1 април е далече - още сме март месец )
5
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Еврото е нестабилно, защото нямат валутен борд и печатат много. Тогава не ни трябва и нали така ни лъжеха в 1997 г и затова Германия и САЩ накараха ни за валутен борд, за да няма корупция и печатане на лев, за да крадат политиците. Сега пак се връщаме с еврото към същото.
4
5
 
21
 
! Отговори
НАРОДЪТ преди 8 месеца
ЛИЦЕТО ОТ СНИМКАТА ИМА ЛИ ПРЕДСТАВА КАКВО ГОВОРИ?НИ ШЕНГЕН НИ ЕВРО ДОКАТО НЕ ПРИЕМЕТЕ ДЖЕНДЪРСТВОТО И НЕ СКЪСАТЕ ДИПЛОМАТИЧЕСКИ ОТНОШЕНИЯ С РОССИЯ И НЕ И ОБЯВИТЕ ВОЙНА ИНАЧЕ НЯМА ЕВРО И НЯМА ШЕНГЯН .КОМЕДИАНТИ!ПЪРВО ТРЯБВА ДА СКЪСАТЕ ВСЯКЪКВИ ВРУЗКИ С ПРАВОСЛАВИЕТО И ДА ПРИЕМЕТЕ ИСЛЯМА ТОГАВА ЕВРО И ШЕНГЕН РОБИ!!!29 ГОДИНИ БУДНА КОМА!!!
3
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Чрез кои вас?
Гербавите престъпници?
2
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Горанов пак говори глупости
1
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Чрез нас, чрез вас... Германия какво каза? Не!