Горанов: Чрез нас еврото ще стане по-стабилно!

Финансовият министър пред "Ди Велт": Изпълняваме критериите
45
Горанов: Чрез нас еврото ще стане по-стабилно!
Снимка: архив, БТА

България иска да приеме еврото, така ще подкрепим изцяло финансовата политика на Германия. Трябва да се страхуват само тези, които не спазват правилата. Това каза финансовият министър Владислав Горанов в интервю пред германския "Ди Велт", цитирано от "24 часа".

Местната валута в България - левът - зависи от еврото и е фиксирана към него. Винаги в България сме имали за цел да изпълняваме критериите стъпка по стъпка, за да може да приемем еврото и у нас. В момента ние сме изпълнили всички тези критерии: борим се с инфлацията, дълговете ни възлизат на 25% от приходите в икономиката, което е доста по-малко, отколкото при други държави, в които е влязло еврото. Така Горанов обоснова доводите на България за влизане в еврозоната.

Ако разгледаме ЕС като 3 концентрични кръга - най-вътрешният е еврозоната, след това е Шенген, а най-външният е влизане в ЕС, то ние все още сме в най-отдалечения от ядрото кръг. Искаме обаче да покажем, че имаме желание да продължим да се интегрираме в ЕС и да станем основна част от него, коментира финансовият министър.

Чрез нас еврото ще стане по-стабилно. От нашето влизане в еврозоната могат да се страхуват само тези, които нямат такава консервативна и предпазлива финансова политика, каквато имаме в България, каза още Горанов.

Според него в момента ние се намираме в същата позиция, в която се намираха балтийските държави преди влизането си в еврозоната. Сега в България цените на стоките са на нивото на тези в страните в еврозоната. Единственото по-евтино са цените на услугите и много българи се опасяват точно от тяхното повишаване. Аз обаче не виждам основание за такова вдигане, коментира Горанов.

Очакваме доклад на Европейската централна банка (ЕЦБ) за кандидатите за еврозоната и след това ще решим. Така отговори Горанов на въпрос кога България ще подаде молба за приемане на еврото. "Ако този доклад е отрицателен за нас, ще го приемем, но само ако е основан на обективни критерии. Тогава поне ще ни е ясно какво още трябва да направим. Предполагам, че до средата на април ще имаме по-конкретна представа", каза още финансовият министър.

Към България винаги е съществувала критиката за корупция в държавата. Направихме много, за да се борим ефективно с нея, със сигурност има още какво да се прави по въпроса. В скорошно допитване на "Евробарометър" за мнението на гражданите на ЕС в кои държави корупцията е основен проблем - страни като Гърция, Испания, Кипър и Италия бяха преди нас, каза Горанов. Той подчерта, че не твърди, че в България няма корупция, но тя е проблем и в други държави, които се намират в еврозоната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
с тая корупция, с тези "високи" заплати, с тази "работеща" съдебна система Горанооов, веднага ще ни постелят червения килим
16
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
200лева пенсия,колко ли евро ще е?
15
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама как, така ще е , с такава развита и добра икономика сме, с такъв висок ръст на заплатите ,че Немци да ни завидят!
14
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
крадци гербави никой не ще евро
13
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Hа еврожендъриите им трябват васали бе *** със какво си стабилен, хладилници ли изнасяш към ЕС. Отдавна търся български плазмен телевизор откъде мога да си купя да не би всички да сте ги пратили в Германия ? Стабилни сме да приказваме общи кухи фрази без никакъв смисъл много ни бива. Скоро лева ще е първа световна валута нали така ?
12
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Горкото евро ако трябва да разчита на нас да се стабилизира.
11
4
 
34
 
! Отговори
Горанов, преди 6 години
Аз съм българка не искам евро,не искам да подкремям финансовата и бежанската политика на Германия.
10
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само да падне борда или да приемем еврото и да паднат регулациите ще видят европейците как се харчат 25 млад евро налични в момента в БНБ за подкрепа на борда и заминават в джобовете на трите прасета и на свищовското чудо влади.Как се дават кредити и се рефинансират банки на мафията ще стане чудо! Гърция ще им се види цвете на европейците!Но в ЕС знаят и никога няма да ни приемат в еврозоната докато трите прасета не влвзнат в затвора и не започнат да съдят политици и олигарси.
9
1
 
30
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
ГЕРБ излъчва такъв Стабилитет, та чак еврото мое да му завиди.
8
1
 
12
 
! Отговори
Патриот преди 6 години
Продължавайте да изпълнявате дрогарю Горанов, нима искате евро-шмиргелите да ви дадат всичко и да спрете да изпълнявате не така не става,
7
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Финансовият министър пред "Ди Велт": Изпълняваме критериите"А в горната статия четем мнението на Ди Велт и нещата не са розови. :)
6
1
 
33
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 6 години
Ххахах какъв герберов виц - Горанов чакай бре - 1 април е далече - още сме март месец )
5
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еврото е нестабилно, защото нямат валутен борд и печатат много. Тогава не ни трябва и нали така ни лъжеха в 1997 г и затова Германия и САЩ накараха ни за валутен борд, за да няма корупция и печатане на лев, за да крадат политиците. Сега пак се връщаме с еврото към същото.
4
5
 
21
 
! Отговори
НАРОДЪТ преди 6 години
ЛИЦЕТО ОТ СНИМКАТА ИМА ЛИ ПРЕДСТАВА КАКВО ГОВОРИ?НИ ШЕНГЕН НИ ЕВРО ДОКАТО НЕ ПРИЕМЕТЕ ДЖЕНДЪРСТВОТО И НЕ СКЪСАТЕ ДИПЛОМАТИЧЕСКИ ОТНОШЕНИЯ С РОССИЯ И НЕ И ОБЯВИТЕ ВОЙНА ИНАЧЕ НЯМА ЕВРО И НЯМА ШЕНГЯН .КОМЕДИАНТИ!ПЪРВО ТРЯБВА ДА СКЪСАТЕ ВСЯКЪКВИ ВРУЗКИ С ПРАВОСЛАВИЕТО И ДА ПРИЕМЕТЕ ИСЛЯМА ТОГАВА ЕВРО И ШЕНГЕН РОБИ!!!29 ГОДИНИ БУДНА КОМА!!!
3
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чрез кои вас?Гербавите престъпници?
2
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Горанов пак говори глупости
1
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чрез нас, чрез вас... Германия какво каза? Не!