Държавата създава търговско предприятие за язовирите

То ще поеме водните басейни, които общините не могат да стопанисват
4
Държавата създава търговско предприятие за язовирите
Снимка: архив, БТА

Търговско предприятие, създадено от държавата, ще управлява язовирите, които общините не могат да стопанисват. Предложението е част от готвените законови промени, свързани с язовирите.

Предприятието ще отговаря за ремонта и поддържането им, а средствата за това ще идват както от бюджета, така и от специален фонд, в който ще се събират пари от стопанската дейност на язовирите, обяви икономическият министър Емил Караниколов пред журналисти в МС.

Промените предвиждат още да се задължават собствениците и операторите на язовирите да изготвят аварийни планове. Съоръженията пък ще бъдат категоризирани като големи и малки според изискванията за експлоатацията им.

До следващата сряда законопроектът трябва да е готов и да бъде внесен в Народното събрание. Ще бъдат водени разговори с народни представители, които ще го внесат, съобщи министърът.

По думите му в момента има анализ за около 5700 язовира, от които над 4500 са на общините. До местната власт ще бъдат изпратени писма и ще бъде даден едномесечен срок за отговор дали могат да стопанисват язовирите си, тоест имат ли средства и административен капацитет за това.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
1 преди 6 години
лечебна кал ли, ще продава ,това държавно предприятие.
3
2
 
5
 
! Отговори
Край преди 6 години
Абсолютно съм съгласен - комунистите са виновни че настроиха толкова много язовири и се напояваше 1/3 от полетата на България. Сега демократите могат да ги боядисат *** са им изгубили документацията и за някой не знаят даже къде са.
2
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунистите са виновни и агентите на ДС. Настроиха толкова язовири, че демократите барабар с пазарната икономика не могат не да ги боядисат, а дори да ги наблюдават!
1
1
 
5
 
! Отговори
Perry преди 6 години
А къде отиде държавното "Язовири и каскади" Защо я наричате държава?