Германска тв: И в България се изкарват пари от селско стопанство!

Ще изкупят ли чужденците обработваемите земи у нас?
Обновена: 14 мар 2018 21:00 | 14 мар 2018 20:42, Елка Василева
57
Германска тв: И в България се изкарват пари от селско стопанство!
Снимка: архив, Булфото

Ще изкупят ли чужденците селскостопанските земи на България? Репортаж по темата излъчи германската телевизия 3Sat. „Земята трябва да си остане при нас, а не чужденците да печелят от нея", уверява разпалено един пенсионер.

Мнозина в България смятат кооперативния модел за отживелица, но други го харесват и печелят от него. В 30-минутното икономическо предаване един от репортажите беше посветен на селското стопанство в България. Роберт Ян и неговият екип посетили добричкото село Соколово, откъдето с много симпатия разказват за днешната селскостопанска действителност в България, информира Дойче веле.

Стотици кооперативи

България живее от селското стопанство. Почти половината от територията на страната се състои от обработваема земя и пасища. И почти всяко четвърто работно място зависи от селското стопанство. След политическите промени изчезнаха големите социалистически аграрни комплекси. Но на новите дребни земеделци никак не им беше лесно. Ето защо мнозина започнаха отново да обръщат поглед към колективната обработка на земята.

Днес вече има близо 900 кооператива. Един от тях се казва „Сокол". В него влизат 2800 хектара селскостопански земи, които принадлежат на около 500 души, работните места са 23. Всичко изглежда чудесно.

Даниел Чобанов, член на кооператива, казва пред германските журналисти: „В началото машините ни бяха стари и беше много по-трудно, защото непрекъснато трябваше да ги ремонтираме. Сега вече е по-лесно, защото машините са нови."

Като механик и тракторист Даниел изкарва по 1000 евро месечно – отлична заплата, доста над средната за страната. А и работното му място е сигурно. Добър е бизнесът и на собствениците, които дават земята си под аренда. Пшеницата, ечемикът и царевицата носят добри печалби. Почти никъде другаде в България арендата не носи толкова високи приходи.

„Аз не бих продал земята си, защото съм много привързан към нея. Още прадядо ми я е обработвал. Но други са принудени да продават. Какво да правиш, като ти трябват пари?" – добавя Даниел Чобанов.

Почти няма свободни големи парцели

В Соколово имат по-малко икономически проблеми, отколкото другаде в България. Но дори в това образцово село се продават много имоти – както селскостопански земи, така и къщи. Къща чужденците могат да си купят веднага, но ако искат да придобият селскостопанска земя, трябва да живеят поне 5 години в страната.

Във Варна работи една от фирмите, които вече години наред посредничат на чужденците при закупуването на земя. Навремето – чрез дялово участие във фирми, а днес вече чрез директна продажба. Повечето чуждестранни клиенти на „Фармланд" се интересуват от площи между 30 и 50 хектара. А това е трудна работа, защото земята в България беше върната на собствениците в реални граници и така възникна една шарена черга от малки парцели.

Авторите на филма са интервюирали и Добрил Генчев, брокер във „Фармланд". Той обяснява: „Влизаме в контакт с дребните собственици и се опитваме да купуваме земите в пакет. Така имаме възможност да предложим на чуждестранните клиенти по-големи парцели."

Стабилни печалби

Много от тези клиенти имат собствени селскостопански предприятия в чужбина и искат да разширят дейността си и в България. Инвеститорите в аграрния сектор в България имат гарантирани печалби от пет процента годишно – и то за доста години напред. Включително и благодарение на селскостопанските помощи, които идват от ЕС. Цената на земята в България само за пет години се увеличи повече от двойно. Но въпреки това българските обработваеми земи все още са евтини в сравнение със средното за ЕС.

Много българи се опасяват от разпродаване на земите. Посредниците не разбират това безпокойство:

„Не мисля, че това трябва да бъде проблем. Чужденците купуват земя тук, но и българите могат да купуват земя в чужбина. България е член на ЕС, не можем да мислим както през 19 век", смята Добрил Генчев.

"Земята трябва да си остане наша"

Земеделците от „Сокол" вярват обаче, че е най-добре сами да обработват земята си. Нищо, че някои смятат кооперативния модел за отживелица. Бащата на Даниел навремето също работел в ТКЗС-то. След политическите промени реституирал своята земя и не я продал, въпреки финансовите си затруднения. Днес арендата, която получава от кооператива, допълва пенсията му. Дали продажбите на земя го притесняват?

„Притесняват ме, как няма да ме притесняват. Защо да продаваме на чужденци? Земята трябва да си остане наша. Не бива да я взимат чужденците, защото те ще я използват, а за нас нищо няма да остане. Чужденците ще печелят, а ние – не. Земята трябва да бъде при нас", категоричен е Чобанов-страши.

Хората от кооператива „Сокол" искат дългосрочно и заедно да печелят от своите земи, а не просто да изкарат бързи пари, продавайки нивите си, констатират в края на репортажа авторите му.

 


57
Още от
Напиши коментар Коментари
52
0
 
3
 
! Отговори
Ямбол преди 5 месеца
На тези които не ценят стойността на земята, ще каза само Питайте вашите родители или дядовци, ако са живи, какви мъки са изживели при насилстеното отнемане на земята от комунистите след 9.9.1944. Дядо ми е бил затворен 2 години в Сливенския затвор, затова, че не е искал да влезе в ТКЗС. Заради мъките които е преживял, никога няма да продам наследената земеделска земя. Благодарен съм и на моите родители, че не са мислели само как ще спечелят малко пари, а са запазили наследствените земи.
51
0
 
1
 
! Отговори
Наследник преди 5 месеца
Благодарен съм на моите дядовци и баби, както и на родителите ми, които си възвърнаха земята. Сега е моя, после ще я наследят моите деца и т.н. Членувам в кооператив, няма друг по-добър начин, защото е неефективно да обработваш сам малки парцели. Земята е една НЕЗАВИСИМОСТ. Арендата в края на лятото е добра, едно допълнение към доходите на семейството. Трябва да си много назор, за да си продадеш земята. Земята не може да се размножава и да расте нагоре, както един жилищен блок.
50
1
 
7
 
! Отговори
мазепа преди 5 месеца
До Анонимен
Печели акълът. Има и български семена, химия и трктори. Но нали в БГ казват ''не ми давай акъл, дай ми пари''. Защото по света казват обратното - ''не ми давай пари, дай ми акъл, за да си спечеля пари''
49
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Какво печелят земеделците? Семената френски, химията немска, тракторите английски... Кой печели накрая? Тоя дето хамалува по прахоляка или този в лабораторията с химикалите и тракторите с компютри?
48
1
 
1
 
! Отговори
мазепа преди 5 месеца
До маке
Френската енергийна фирма Тотал, която има концесия на газонаходище в Сибир, изнася втечнен газ в САЩ.
47
0
 
0
 
! Отговори
маке преди 5 месеца
Русия изнася втечнен газ за САЩ
46
2
 
8
 
! Отговори
мазепа преди 5 месеца
В Украйна има десет пъти повече земя от БГ, с три пъти по-ниска цена, с два пъти повече хумус, с два пъти повече валежи, и три пъти по-близо до Германия.
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тука дават ли 1000-1500 евро за същата работа като в чужбина?
44
2
 
7
 
! Отговори
-10 преди 5 месеца
Как сте другари комунисто-патриоти? Коментирате ли? На единия гадните чужденци му купували млякото по 30 ст и му го връщали по 2 лв без мляко вътре. Ами купувай го ти по 30 ст и ни продавай истинско мляко за 40 ст. Другият се кефи как някъде си забранили продажба на земя на чужденци. И какво, туземците прокопсаха ли? Ще си я носят в гроба ли тази земя? Като те мързи да работиш и нямаш никакви умения, ползата от това да притежаваш земя е, че все 5 картофа ще изкараш от нея и няма да умреш от глад
43
14
 
2
 
! Отговори
Еврогеец преди 5 месеца
Дано клоаката Бълхаристан изчезне по скоро от картата на Европа..
42
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Дойче веле дали знаят че им крадете Новините
41
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Банкнотите са едни хартийки с лъжовна стойност, нещо средно между хазарт и купон. А земята има вечна стойност и приход. Бързите пари свършват бързо както втърът брули на есе листата и после става студено.
40
4
 
7
 
! Отговори
Комунист преди 5 месеца
До Анонимен 39
Да ти напомня, че Бенчо Бенчеб е с Бентли и Ролс Ройс. БСП Бургас, а не ГЕРБ. Масларова, бившата СОЦИАЛНА министърка също ходеше из страната със собствено Бентли. На Борисов ли са приятелчета? Заповядай пак.
39
3
 
8
 
! Отговори
Киртак преди 5 месеца
До Osmanli Deliorman
В това, че българина няма потребителска култура. Той гледа само цената. Не я обвързва с качеството. Никой не може да издържи на малкия български пазар с качествена стока. Просто няма да му я купуват. Да не говорим, че само Асоциацията на млекопреработвателите в България се опитват да изсветлят бранша от нелоялни практики. Всички останали искат държавата да им поддържа бизнеса.
38
8
 
20
 
! Отговори
Osmanli Deliorman преди 5 месеца
Искам да ви дам един пример,който наистена се практикува от немците:
Купуват нашето прясно мляко от селата за 0,3-0,4лв и си пият натурално мляко иииии после на НАС продават изкудтвено мляко като MEGGLE и др. 1л-близо 2 лв така става и със пшеницата,тютюна абсолютно със цялото ни земеделие!
Къде е СПРАВЕДЛИВОСТТА В ТАЗИ РАБОТА !!!! ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА LIDL и др европейски вериги напрово ни смучат и за това европееца взима 3000-4000 евро средна заплата това не става само с производството но BMW и ..
37
17
 
12
 
! Отговори
Обаче преди 5 месеца
ЕС е най големия производител на селскостопанска продукция в света.И най големия износител в света.А най продуктивната държава в ЕС е Холандия , само цветята и се равняват на една пета от наща икономика.А иначе Холандия е сравнима с Русия по икономически показатели.Калифорния е по богата от цяла Русия , но Путин е щастлив , че народа му мизерства за да може той да благоденства.Как може да лежиш над богатство и едновременно да си гладен и бос?Само в Росия;(
36
3
 
5
 
! Отговори
лъжат преди 5 месеца
лъжат
35
5
 
12
 
! Отговори
ВЪПРОС към ДАНС преди 5 месеца
Защо Осигурителния Доход на Заетите в Земеделието е 400 лв. ?
Човека казва че е изкарвал по 1000 евро месечно ?
Само будалите ли ще плащат Осигуровки по Закон ?
И после реват че пенсията им е ниска .
34
4
 
18
 
! Отговори
BatBulgar преди 5 месеца
До Анонимен

Еми на тях точно това им е целта бе брат. Целта е пчелите да се избият, защото произвеждат Мед. Медът е материализирана светлина, която НИКОГА НЕ СЕ РАЗВАЛЯ и дава енергия, която не изисква енергия да се разгради. Имаме ли пчели, ще ни има и нас. Изтровят ли пчелите и ние заминаваме. Капиш?
33
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Най-големите собственици са подставените лица на турците и на ГЕРБ.
Нямам нищо против западняците,дори ги предпочитам,но ако не вкарват химия и ГМО,но особено холандците използват страшно много химия в производството.А земята и водата се натравя,токсините се натрупват и няма изчистване,а ГМО заразяват здравите естествени растения.