"Бузлуджа" – сред най-застрашените от разруха

Организация обяви 7-те обекта в опасност в Европа
15 мар 2018 22:16,
26
"Бузлуджа" – сред най-застрашените от разруха
Снимка: Архив, Булфото

Европа ностра, водещата организация за опазване на културното наследство в Европа и Институтът на Европейската инвестиционна банка обявиха най-застрашените обекти в Европа за 2018 г.

Това са следвизантийските църкви в Москополе и Виткук в Албания, историческият център на Виена в Австрия, паметникът Бузлуджа в България, манастирският комплекс Давид-Гареджа в Грузия, казиното Констанца в Румъния, гръцкото сиропиталище Принкипо на Принцовите острови в Турция и фабриката за лед Гримсби във Великобритания.

Тези паметници на европейското културно наследство са в огромна опасност, някои поради изоставяне или неадекватно развитие, други поради липса на експертизи или ресурси. В следващите месеци експерти от Европа ностра и Института на Европейската инвестиционна банка, заедно с други партньори и номинаторите, ще посетят избраните 7 обекта и ще се срещнат с основните заинтересовани страни.

Мултидисциплинарните екипи ще предоставят технически съвети, ще идентифицират възможните източници на финансиране и ще мобилизират широка подкрепа за запазването на тези забележителности. До края на годината специалистите ще формулират осъществими планове за действие за избраните обекти.

Този нов списък на "7-те най-застрашени" се обявява по време на Европейската година на културното наследство, която чества общото културно наследство - на европейско, национално, регионално и местно равнище - и има за цел да насърчи гражданите на Европа да го открият и да се ангажират с него. Предишните списъци бяха публикувани през 2013 г., 2014 г. и 2016 г.

"7-те най-застрашени" за 2018 г. бяха избрани от Управителния съвет на Европа ностра измежду 12-те обекта, определени от екип специалисти по история, археология, архитектура, реставрация, проектно анализиране и финанси. Номинациите бяха направени от неправителствени организации или от държавни институции, формиращи част от европейската мрежа от членове и асоциирани организации на Европа ностра.

Паметникът Бузлуджа е номиниран за участие в програмата "7-те най-застрашени" от фондация "Проект Бузлуджа", която защитава тезата, че той би могъл да се превърне в пример за опазване и преосмисляне на подобни обекти на историческо наследство в Централна и Източна Европа, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Социалкапиталистите какво чакат? Да си го възстановят.Поне за нещо полезно ще отидат малко от откраднатите народни пари.Не само да купуват хотели,панайри,скъпи коли и леки жени.
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЗАЩО С ТАКОВА УДОВОЛСТВИЕ ВСИЧКИ ИЗПОЛЗВАТ ТУРСКОТО ИМЕ НА ВЪРХА?ИМАМ ГЕОГРАФСКИ КАРТИ ОТ 1962 И 1980 Г. КЪДЕТО ВЪРХЪТ Е Обозначен КАТО "ХАДЖИ ДИМИТЪР".СЪЩОТО Е И С МУСАЛЛА - НА ТУРСКИ "БЛИЗО ДО АЛЛАХ"
19
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Антибългарски и антихристиянски събаряй
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
бузлуджанската чиния израз на народна любов...
17
6
 
7
 
! Отговори
без име преди 6 години
До НОМЕР2според вашите виждания трябва да се разруши всичко което е строено от комунистите ами да разрушим и цяла БГ защото тя е строена от комунизма това са прости разсъждения Ами всичко това не е ли строено от нашите пари от нашия гръб срам и позор е да не ценим историята затова сме стигнали до това положение
16
8
 
10
 
! Отговори
НОМЕР2 преди 6 години
КАКВО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО? ***! РАЗРУШАВАЙТЕ!
15
5
 
10
 
! Отговори
наблюдател преди 6 години
Трябва да се направи Червена книга със списък на застрашените от изчезване имена. Името Корнелия ще бъде на първо място.
14
4
 
8
 
! Отговори
1 преди 6 години
До хИ аз не съм фен, но дайте да разрушим всичко направено! Например да затрупаме проходите на Стара Планина или да взривяваме мостовете строени от фашистите? И се замислете, дали всички партии не са производни на БКП?
13
8
 
10
 
! Отговори
х преди 6 години
Не съм фен на комунистите, ама това ако се реставрира ще носи много пари от туристи.
12
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Герберите не крадяли ,един от ГЕРБ каза по телевизията че са дали милиони за охрана и подръжка а там спокойно можеш да влезеш без никой да каже забранено е ще ти падне на главата,народе спиш ли ГЕРБ източва милиони от Бузлуджа на вашата гърбиня
11
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Събаряй болшевишкии копторр. Направете паметник на Аспарух. Не са ми давате кокошарниции на чуждии идиологии.
10
3
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Какви министри-разрушители,заличители имаше някога...Спомняте ли си мавзолеят на ГД,и Е.Бакър.джиев?Какви времена бяха,демонокрацията беше в разгара си...
9
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко върви по план - чакат да се разпадне до непоправимо състояние както паметника "1300 години България".
8
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Летящата чиния ке падне!
7
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Монументът дори в това си състояние е магнит за западните туристи и това е факт.
6
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега ще ви обясня какво му е културното. Фактът, че е комунистическа архитектура от 20-ти век, огромен монумент с футуристичен дизайн, прилича на летяща чиния и привлича голям интерес предимно от западни туристи. Да, радва се на голяма популярност.
5
4
 
23
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Бзлуджа е символ на червените кхмери.Как за 30г не можаха да съберат пари за да го ремонтират.Ето тези *** искат да ни управляват.Направете една дарителска кампания отделете от субсидийте си настъпете червените милионери да отпуснат малко денги(от крадените).
4
0
 
2
 
! Отговори
Ali преди 6 години
Ama bratj ba go sanirat
3
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи е време Бузлуджа да се възстанови с европейски средства, защото действително е уникална архитектурна забележителност. Постоянно влиза в световни класации за изоставени сгради.
2
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Плавун да възроди паметника на червената чукундурщина.