Погнаха пенсионерите охранители, проверяват оръжието им

156 хиляди души работят в бранша, повечето са над 50 г.
13
Погнаха пенсионерите охранители, проверяват оръжието им
Снимка: Булфото, архив

Звената за "Контрол на общоопасни средства“ към районните управления започват проверка на пенсионираните полицаи и военни, които в момента работят като частни охранители. Причината е, че много от бившите служители в силовите ведомства в момента се препитават като гардове, а оръжията им не са законни, тъй като разрешителните им са изтекли. Въпреки това към датата на назначаването им на длъжност те са представили легални документи, но известно време след това те са изтекли, а охранителите не са ги подновили, пише в. "Монитор".

Валидността на всяко разрешително е 5 години.Срещу него и срещу лична карта може да се купи оръжие.

Търговецът издава документ за покупката в два екземпляра. В него са отбелязани серийният номер и калибърът на оръжието.

По неофициални данни около 30 хил. пенсионирани служители разполагат с оръжия, които са извън закона. Те се оправдават с това, че от КОС им отказват подновяване на разрешителните заради възрастта.

Най-големият бум на откази е в началото на 2015 година, когато в Лясковец беше убит командосът Емил Шарков при акция срещу Петко Петков, който имал нелегално оръжие и заплашвал да го използва срещу деца. Официално не се знае дали това е просто съвпадение, или полицията е затегнала контрола при издаването на разрешителните за използване на оръжия. Освен това прокуратурата назначи оттогава минимум две проверки, които да установят колко хора разполагат с бойни пистолети и пушки.

Последната, данните от която станаха обществено достояние през септември миналата година, показа, че точната цифра на законно притежаваните пистолети, картечни пистолети, пушки, автомати и дори картечници у нас е 340 583 броя. За 40% от тях (122 455 броя) е обявено, че се използват за самоохрана, а над 180 хиляди оръжия са предназначени за лов. В този период след намесата на Върховната административна прокуратура постановените откази за издаване на разрешения за придобиване на огнестрелно оръжие и боеприпаси са 144.

Издадените откази за подновяване на разрешенията за дейности с огнестрелно оръжие и боеприпаси пък са 176, а решенията за отнемане на издадени документи - 87. Иззетите огнестрелни оръжия и боеприпаси с отнети разрешения за съхранение, носене и употреба са 6191.

Около 156 хил. души работят в охранителния бранш, показва статистиката на Националната асоциация на фирми за търговска сигурност и охрана (НАФТСО), която представлява една трета от фирмите, които са 2000, с лиценз за частна охранителна дейност. За година броят им се е увеличил с 10 000 по документи.

През последните две години има ръст на дружествата, които изпълняват частна охранителна дейност. Тенденцията според експертите е да излизат на светло, като регистрират наетите на трудови договори. В бранша има много голямо движение на назначените и освободените от работа.

"За да работите като охранител и да имате всички права и задължения според закона, трябва да сте назначен на трудов договор“, казва главният секретар на НАФТСО Радослав Христов. По думите му, ако някъде това не се е случвало, е било, защото малките дружества назначават служителите си на длъжности като портиер или пазач, но тези хора нямат правомощията на охранители.

Болшинството от охранителите са над средна възраст, приета за страната, т.е. над 50-годишна възраст. Младите хора предимно се назначават в обекти като банки, електрически дружества, но няма публични данни какъв е процентът им, нито компаниите предоставят такава информация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един законен за проверка и два незаконни за действие !
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Правят проверка на законното оръжие защото е най лесно и за отчет.А незаконното което е в изобилие ? - случият в Нови Искър, предишни употреби на незаконно оръжие с убийства, търсете него . С незаконно оръжие основно се извършва престъпната дейност.
9
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И повечето са полицай пенсионирани на 40год с 800лв пенсия и работят още 40 години .А няма работа за младите
8
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това с носенето на оръжие е много добра идея до като не стане като в САЩ- отиваш купуваш оръжие и после откраднаха ми го, а си го пуснал "на черния "пазар. И държавата се пълни с незаконно оръжие.
7
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фирми , които назначават "охранители" със или без оръжие са абсолютно некоректни работодатели. За една от тях в НОИ обесниха така: "Няма закон в тази държава, който да ги накара да работят коректно" Правете си изводите.Що не ги закрият.....за заплати от по 320 лв. буквално се експлоатират хора. А и каква ефективна охрана може да е човек над 75 г.?
6
0
 
11
 
! Отговори
Бивш КОСаджия преди 6 години
3. Със срок от пет години са разрешенията за съхранение, носене и употреба на ООБ;4. С оръжие придобито за самоотбрана /самоохрана/ не може да бъде извършвана охранителна дейност, т.е. служителите на охранителни фирми, които изпълняват задълженията си с ООБ, получават оръжие за това от самата фирма;5. Оръжията на лицата, които не са подновили разрешенията си не са незаконни, а притежателите им извършват дейности с ООБ без разрешително, което е наказуеми по НК.
5
1
 
13
 
! Отговори
Бивш КОСаджия преди 6 години
Автора на статията се изказва абсолютно некомпетентно, можеше преди да седне да пише поне да се запознае със ЗОБВВПИ /Закон за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия/.1. Разрешителните за закупуване на огнестрелни оръжия и боеприпаси се издават за срок от три месеца;2. Оръжията се купуват с разрешително и лична карта, но преди да получиш самото разрешително е необходимо да представиш в КОС, съответния брой изискуеми документи документи;
4
1
 
31
 
! Отговори
123 преди 6 години
Абе тея съвсем ще разградят двора бе. Харизвам си оръжието на държавата ако ми осигури защитата отпреди 89.
3
0
 
20
 
! Отговори
SA преди 6 години
Баща ми си ходи на всеки 5 години,плаща си такса ли е какво е и си му издават наново разрешително-какво толкова има?!!!
2
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия стават смешни оръжието било незаконно та нали преди покупката са минали през всички инстанции и проверки,а след пет години се възобновява разрешителното става въпрос пак за едни пари. Не на последно място колко престъпления са извършили "опасните" пенсионери и колко бандюгите които са си въоръжени и не им пука за разрешително.
1
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Страх ви е някой от тях да не гръмне Тиквата "случайно",нали? :)