Мързеливи сме, едва един от десет българи спортува

В Дания бройката е 8 от 10, отчита Евростат
17 мар 2018 08:45, Александър Попов
36
Мързеливи сме, едва един от десет българи спортува
Снимка: pixabay

Едва около 10 процента от населението у нас, или почти 1 от всеки 10 българи, спортуват активно поне два часа в седмицата, показват актуални данни на Евростат за нагласата на европейците към спортни занимания през миналата година, цитирани от БТА. Средният показател за ЕС-28 е около 40 процента, или почти 4 от всеки 10 европейци, които са спортували активно, отчита още европейската статистика.

По този показател зад нас са единствено румънците, където едва около 7 процента се занимават активно със спорт, при показател за Дания например - 80 процента или почти 8 от всеки 10 датчани, които са спортували активно.

Други страни с активност в спорта над 50 процента са още Финландия, Норвегия, Исландия, Швеция и Германия, където населението, което спортува активно е между 60 и 80 процента.

В съседна Гърция спортуващите надхвърлят границата от 20 процента, но в Турция например, са почти толкова мързеливи колкото и в Румъния - едва 7 на сто от южните ни съседи са били активни в спорта.

Проучването отчита също, че местните власти могат да направят повече за насърчаване на физическата активност на гражданите в ЕС. Около 60 на сто от анкетираните европейци смятат, че местните спортни клубове и други организации осигуряват достатъчно възможности за това, но според около 40 на сто - местните власти не правят достатъчно за практикуването на спорта сред европейците.

Физическата активност е един от дузината компоненти, по които се определя самооценката на здравето от европейците, отчитат данните на Евростат.
По този показател страната ни е на границата на средната самооценка за ЕС - около 70 процента от европейците се самоопределят в добро или много добро здраве.

Също около 70 на сто от сънародниците ни се самоопределят с много добро или добро здраве, докато само 10 на сто са посочили, че здравето им е много лошо или лошо.

В компонента "самооценка на здравето" в ЕС преобладават страните, в които активно се спортува - Ирландия, Дания, Холандия и Швеция - над 80 на сто от гражданите там се самоопределят в отлично или добро здраве.

Най-ниска самооценка на здравето си имат представителите на трите балтийски републики - Литва, Латвия и Естония, както и жителите на Хърватия, Португалия и Унгария - около 50 на сто.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Особено жените. Дай им само кафета, цигари и @ки . Че тавите им станали на 23 като спаднала гума ...хичч не ги интересува. Въпроса е да има 1 тон КиТ на мутрата и да си направи снимка за Инстаграм.
28
0
 
11
 
! Отговори
Ейй преди 6 години
Спортувайте за да сте здрави.Сега разменяте здраве за пари,но после няма да можете да си купите здраве.Ако ви е тежка работата сменете я,ако е много часове намалете ги.Не се оставяйте да ви експлоатират като животни,няма по-хубаво нещо от свободното време,което да инвестирате в спорт или приятни моменти с близки хора.Всичко добро!
27
0
 
8
 
! Отговори
изгубен в превода преди 6 години
По кой критерий хора ,които не спортуват , се обявяват за мързеливци ?!Работата ми включва доста ходене и други физически дейности , хобито ми също включва доста физически усилия и за да не ме изкара някакъв си Евростат мързеливец , трябва и да спортувам ?!Като в оня виц , дето чичото ядял сутрин,обед и вечер лук , а докторът му предписал по една глава лук след ядене, ,за да не се разболява ...
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Надпреварата "кой ще вземе повече бежанци" не е спорт.
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Верно е *** кат гледам баце как спортува скоро ще му трябва костюм за двама и задминава ДП
24
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те до магазина с кола ходят, чак и спорт...
23
2
 
5
 
! Отговори
11 преди 6 години
Мисля че доста по-голям процент от българите спортуват.Лични впечатления.
22
3
 
17
 
! Отговори
етно граф преди 6 години
Българите не са мързеливи. Мързелив е журналистът, който обижда себе си, като обижда народа си. Човек може да спортува и пак да е мързел. Както и да няма време за спорт, защото работ......................"Журналиста" е само български гражданин. Пък колко е българин се вижда по писаниците му.
21
4
 
9
 
! Отговори
Мирослав преди 6 години
Абе толкова ли сме добре, че до спорта опряхме? Да си запишеш децата на спорт 2-3 пъти в седмицата е добре, но възрастните нямат време, защото бачкат нон стоп... говоря за спорт за здраве, а не за помпане на мускули за да се снимаш! Хората искат работа и достойни заплати, а не спорт. Стига сме се сравнявали със Запада! Живял съл навън. Ами не са кой знае колко по-добре от нас! Заплатите големи=големо разходи. 95% дори нямат жилище, само си мечтаят за такова! Аз обичам България!
20
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хората душа берат в мизерията и геноцида, кретена сайтаджия ги нарича "мързеливи", да се гаври с тях.
19
6
 
9
 
! Отговори
Харнолд преди 6 години
Умни хора сме за това сме мързеливи. Спорта е за откачлки и маниаци ,дето са влюбени в себе си и се гледат по цял ден. Спорта убива-колко млади спортисти измряха като кучета преди да станат на 30 г. ?
18
0
 
16
 
! Отговори
ined преди 6 години
От много бачкане не ни остава време и сили за спортуване
17
0
 
4
 
! Отговори
приказка преди 6 години
то тея дето спортуват не го прават за себе си ,а зад пред феис инстаграм бицепс трицепс а у кафетата дискотеките таа онааа сеш се ...да имаш собствен бизнес да си успял да те търса по баловете да запалиш гумите на баварецааааа
16
0
 
18
 
! Отговори
гражданин преди 6 години
Останалите 90% се борят за оцеляване и не им е до фитнес.
15
2
 
6
 
! Отговори
Щерев преди 6 години
Стига глупости! Работа му е нужна на българина, а не измислен от Какакачанов фитнес. Ама защо да работим, като ни докарват всичко от запада и китай? Затова вече не работим, а "правим" бизнес!
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българите не са мързеливи. Мързелив е журналистът, който обижда себе си, като обижда народа си. Човек може да спортува и пак да е мързел. Както и да няма време за спорт, защото работи.
13
0
 
15
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 6 години
Всеки ден карам по 20 км с колелото. Това спортуване ли е?
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Ненавиждам това да лъжеш зрителите. Каква е магията на телевизията? Че зад камерата, която е срещу мен, има десетки, стотици хиляди хора. Те не заслужават да бъдат лъгани."Никола Филипов
11
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз като вдигам по 5 тона минимум чували на ден вече 7 години и събота и неделя си седя пред компютъра понеже съм разглобен,( вместо да ходя тогава на фитнес?)...това ме прави мързелив ли?Да ми се махате с тази скaпана статия....
10
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
9 българи бачкат а 1 тренира