Трети сме по ръст на заплати в Евросъюза

Пред нас са само съседката Румъния и Унгария
17 мар 2018 08:29, Александър Попов
148
Трети сме по ръст на заплати в Евросъюза
Снимка: Булфото, архив

През последното тримесечие на 2017-а растежът на заплатите в Еврозоната и в целия Европейски съюз се подобри слабо спрямо предходните три месеца, като в същото време нашата страна остава на трето място, след Румъния и Унгария по ръст на заплащането на труда, показват данни на Евростат, цитирани от БНР.

Данните на Евростат за България продължават да показват солиден ръст на заплащането на труда и през последното тримесечие на 2017-а година с цели 12,0% на годишна база след повишение с 10,6% през предходните три месеца. По този показател нашата страна заема трето място сред всички 28 страни - членки на ЕС.

Най-солиден скок на заплатите в България през трите месеца до края на декември 2017-а година е отчетен в строителството (повишение с 12,5% на годишна база), следвано от сферата на услугите (повишение с 11,8%) и в индустриалния сектор (повишение с 11,3%).

Общата почасова цена на работната сила в нашата страна също регистрира най-солиден скок в строителството (повишение с 11,9% на годишна база), следвано от сектора на услугите (увеличение с 11,8%) и индустрията (повишение с 11,7%).
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още по темата: заплатиЕвростат
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
7
 
15
 
! Отговори
Социолог преди 6 години
Примерно смемейство от полицай и мед сестра имат доход от 1700 лв двамата.500лв жилище,250 лв ток, 50 лв вода ,75лв нет, тв и мобилни,150лв пътни за работа и газчица за голфа.Остават под 350 Е за целия месец за храна, дрехи, култура,деца при цени равни и по високи от тези в ЕС първа зона....
104
2
 
17
 
! Отговори
Бай Евро преди 6 години
Ние сме на поне 50 години зад Европа, те ми изчисляват ръста в проценти...
103
5
 
23
 
! Отговори
Верно бе преди 6 години
Горките медицински сестри в Германия не са им мръднали заплатите от 10 години са на мизерните 4700Е/месечно-9000 лв.А на нашите им вдигнаха заплатите с двуцифрени проценти и сега могат да си платят тока че и за кило агнешко им остава....
102
11
 
7
 
! Отговори
керванът си върви преди 6 години
БСП се е превърнало в тълпа мизантропи.Вместо да се радват на успехите само хулят и се чудйт как да направят някой скандал.Председателката им с метлата се пробва да пробута отровната ябълка, но няма кой да и се върже защото всички сме чели тази приказка.
101
5
 
6
 
! Отговори
hm... преди 6 години
До минавам самоА аз те познах вече - костовистче или герберче Ама да те питам - как си представяш тази работа - 6млн души "да си направим фирми , да продаваме скъпи стоки и да богатаемГерберче съм... и ми плащат по 1000лв на пост от централата!Какви 6 милиона души, бе другарю? Около 2 милиона е работната сила в България. От всяко семейство да има по 1 предприемчив и да дава работа на другите 9 - ето ти богатство и просперитет. За домашно - да провериш дали е така на запад!
100
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И последни по размер на заплати. Което означава че дори едно смешно увеличение с 40-50 кинта ще те изкара напред в класациите.
99
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Такава е неолибералната система - всичко е относително и се възприема субективно. Едни са доволни, други - не. Въпрос на способности, но и на късмет.
98
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бе то и по брой болници на калпак сме даже на първо място в европа но здравеопазването е катастрофирало отдавно!
97
4
 
2
 
! Отговори
минавам само преди 6 години
До hm...А аз те познах вече - костовистче или герберче Ама да те питам - как си представяш тази работа - 6млн души "да си направим фирми , да продаваме скъпи стоки и да богатаем " ???? По тази твоя изкривена логика - в световен мащаб - всички да ставаме лекари и ИТ - инценери и ще ликвидираме бедността Загадка - нали си умен , кажи кое куца в извратената ти логика ????
96
2
 
15
 
! Отговори
апел преди 6 години
Винаги съм казвал , като давате цифри за ръста на заплатите , давайте и такива за цените - храни , лекарства , отопление , вода направете съпоставка - какво е можело да с екупи преди със старите заплати , и какво сега с новите Иначе подобни статии не са от полза
95
11
 
5
 
! Отговори
hm... преди 6 години
До АнонименЗаплатите са се вдигнали но пак са в пъти по-ниски от западноевропеиските а цените на стоки и услуги са като в западна ЕвропаЕми евалата! Произвеждай!!! Като са скъпи стоките - направи си фирма и продавай скъпи стоки и богатей! Всички ще се радваме да купуваме българско производство! Ама не... ти си другарче... говориш в 3-то лице и ползваш страдателен залог - по това те познах. Някой нещо е направил, а ти стоиш безучастно и каквото ти дадат кимаш с глава послушно :)
94
2
 
13
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До Анонимен95"Стига сте се подигравали с народа, бе гробари.....".......Само две неща ще ти кажа приятелю:1.Всеки народ си заслужава напълно управниците.2.Деня за размисъл е преди изборите, а не след. Мислиш ли че не знаят какво мисли народът за тях? А мислиш ли , ме им пука? И хлябът, и ножа е у тях, и то-съвсем законно, вие им го дадохте в ръцете, и нямат никакво намерение да се отказват.Колкото искат, толкова ще отрежат, и никой нищо не може да им каже.Но, не са виновни те, прочети1и 2.
93
4
 
18
 
! Отговори
лъжци преди 6 години
Това е лъжа. Там,където управленец е гербаджия, предприятието не върви, атмосферата за работа е отровна, производителността спада, хората се дебнат едни други, заплатите не са пипнати от години. Огледайте се наоколо и ще видите много примери, които ще ви покажат верността на думите ми. В същото време гербаджията-управленец си купува по няколко апартамента, както и доносниците му. С всички други, освен с доносниците си, се отнася като към роби. И е много гаден като човек.
92
4
 
9
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
От няколко дни се чудя, зимния сезон свърши, с него и туризмът, летния не е започнал, няма алкохолни туристи на към Черноморието, а има наплив на чужденци през Дунав Мост 2, през Калотина, през гръцката и турска гланица. Чак сега разбрах какво е, след като прочетох статията. Изват да си търсят работа тук, заради доброто заплащане.
91
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До hm...Заплатите са се вдигнали но пак са в пъти по-ниски от западноевропеиските а цените на стоки и услуги са като в западна Европа вдигнат ти умрялата заплата с 20 лева и на други ден всичко по магазините поскъпнало двойно!
90
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига сте се подигравали с народа, бе гробари.....
89
2
 
10
 
! Отговори
Dimo преди 6 години
Е то оставаше и да не сме. Като имаме предвид ниската база, от която тръгваме всичко друго освен първо място по растеж на заплати е провал.
88
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредната гррберастка опашата лъжа. Заплатите в БГ са по-скоро африкански, отколкото европейски.
87
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С интервал през 20 години!
86
5
 
10
 
! Отговори
hm... преди 6 години
До И един мармот завива"При средна заплата 2500 евро в Европа и 500 евро в бг. това е 5 ПЪТИ по-малка заплата"Така е - преди 10г със 250 евро средна заплата разликата беше 10 пъти. Сега разликата е 5 пъти. 2021 при 750 евро средна заплата - разликата ще е 3 пъти...Обаче много хора няма да го усетят изобщо!!! Просто на година се пенсионират 100 000 души с по 600лв средна заплата и на тяхно място идват 50 000 млади хора, които за под 1000 не работят.