8 март, забавачка, учителка към майка: Не я водете, че…

…не говори и ще развали тържеството и насладата на другите деца
19 мар 2018 07:00,
139
8 март, забавачка, учителка към майка: Не я водете, че…
Снимка: flickr

Майки на деца със специални образователни потребности са били помолени да не водят децата си на тържествата по случай 8 март, за да не развалят преживяването за останалите деца.

От това се оплакаха в социалните мрежи десетки родители от различни населени места в страната. Оказва се, че има честа практика на изолиране на децата им по повод различни тържествени поводи и мероприятия в детските градини.

Малчуганите не са включени в подготвената програма със стихчета, песни и танци, защото имат говорни проблеми или не се справят добре с текста на някоя пиеса в детската градина.

Една такава ситуация в столична детска градина предизвика изключителен отзвук в социалните мрежи. Авторът на публикацията е Мария Пеева, известна в нета като "Мама нинджа".

До нея са достигнали първо сигналите на майки, които са били отпратени от тържествата за Деня на жената, а след разразилата се дискусия в една професионална група за учители във Facebook се събужда възмущението на Мария Пеева заради конкретен коментатор – университетски преподавател по педагогика.

"На 8 март получих писмо от майка, която беше разстроена и сподели, че три майки на деца от групата й се оплакват, че в детската градина са отказали на децата участие в тържествата, като става дума за 3-годишни деца, които не могат да говорят. Дори не ставаше дума дали децата са със специални образователни потребности, с диагноза или състояние или просто деца, които не са се научили да говорят. Майката беше разстроена и ме помоли да споделя и аз го направих. Някой е споделил този пост във групата форум за обсъждане на образователни проблеми. Доц. Елена Петкова ме беше тагнала в отговора си и нейният отговор беше доста провокативен и пренебрежителен към тези деца. Тя казва, че ако едно дете трябвало да мяука на сцената само и само да бъде там, дали ще сме доволни от това. По този начин се изказа", казва Мария Пеева.

Изключването на дете от тържество може да доведе до преживяване на неуспех и до понижаване на самооценката, коментира пред "Дарик" психологът Младен Владимиров.

"Второто нещо, което би се случило, най-вероятно е загуба на доверие и то не само на доверие от детето към възрастните - тези, които са считани за лидери и авторитети, за хора, на които може да се доверим, а загуба на доверие от родителите. Нещо повече, в дългосрочен план тази загуба на доверие от страна на детето може да доведе до там, че ако то като дете с някакъв поведенчески проблем се превърне в обект на тормоз в училище или детската градина, то няма да потърси помощ от тези възрастни, а това е много опасно", обяснява психологът.

Често пъти родителите не искат да разкрият учителите и детските градини, в които срещат подобно отношение. Факт е обаче, че сигнали за такова отношение към децата има в различните краища на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
можете да докажете правотата си!!!!
107
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що нито един родител не написа,че не му се иска да си гледа детето сам,щото е много отговорно и е по-лесно да прехвърли вината на ДГ,пък като го поканят на родителска среща или просто на разговор за дивотиите на детето му, да си намери "много спешна" работа" - едва ли не му загива международния бизнес.В България всички разбират от футбол,политика,педагогика и здравеопазване,та настоявам,тези,дето са недоволни от всичко-станете учители в ДГ и натрийте носа на учителките на вашите деца.Само така
106
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе що нито едни родител не написа,че му е през оная работа за тържеството в ДГ,че на детето са дали думички 2 месеца преди тържеството,ама той/тя/родителят/ е много зает да ходи по МОЛове,кафенета,да лежи вкъщи и да се прави на зает,щото не получава заплата като даскалиците,дето му гледат лигавето.Пък, всъщност, е неграмотен.Що нито един родител не написа,че детето му като стои 3-4 дена вкъщи и едва го изтрайва,и почва да му крещи,да го щамаросва,да не му объща внимание или го праща при бабата
105
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отново помията се сипе върху учителя.Не той написа закончето на Милена Дамянова,не той го одобри.А всичките абсурди са следствие на закончето й.Не той е решил да има 20,25,30,над 30 деца в група/клас.Не той е измилил концепцията за съревноване между училищата/класовете/децата,вместо да се стимулира сътрудничество.Не той е съставил неприложимите учебните програми.Не реши да "приобщава" децата със СОП,без да осигури адекватна помощ за учителя,родителя и най-вече за детето.
104
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бай Иване, ами нали ти казват - ще мяукат.ЛОШОТО Е, ЧЕ СПОРЕД СТАТИСТИКАТА В БЪЛГАРИЯ ВСЕ ПОВЕЧЕ ДЕЦА СЕ РАЖДАТ С УВРЕЖДАНИЯ. А ОЩЕ ПО-ЛОШОТО Е, ЧЕ КАТО ПОРАСНАТ СТАВАТ МИНИСТРИ, ЧЕ И ПРЕМИЕРИ.
103
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мама нинджа да не ръси акъл как на 4 месеца си оставила детето в ясла и не се срамува от това, а да се размисли че даже животните в природата не постъпват така, отричаме институциите и ги закриваме, а децата на безотговорните майки по 10/12 часа в институция. Рано, рано още детските градини не отворили майките са пред вратата, а кога го възпитават, кога му казват нещо хубаво, не са виновни те, виновна е системата която позволява това. И внимавайте с жените, които ви гледат децата- уважавайте ги
102
3
 
5
 
! Отговори
До Хокинг преди 6 години
Имаш пропуски в образованието.Женският организъм е по-устойчив и приспособим. По упоритост и сила на характера жената изпреварва мъжа.Та, за каква толерантност говорим?За толерантност спрямо мамин льольо, който не приема служба, ако началото на работното време е по-рано в 9.00 ч., да е на стотина метра от дома му, на бюро и при лошо време, ако може, да си стои у дома. Но да се знае, че той е главата на семейството и че доминира над жена си, чиято заплата е 2 пъти по-висока от неговата
101
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аман от злобни бг майки-орлици,които си мислят,че цял свят трябва да се съобразява с тяхното отроче! Аман от бг майки-интровенти,които обвиняват всички останали хора,за тяхното накърнено самодоволство. Аман от бгт майки,които се мислят ,че са самодостатъчни,но пък имат прекомерно изисквания към тези хора,които се грижат за лигавите им деца!
100
3
 
2
 
! Отговори
До Хокинг преди 6 години
Имаш пропуски в образованието.Жените са по-приспособими и организмът им по-устойчив спрямо много болести, в сравнение с мъжкия.Та, за каква толерантност говорим? Вероятно, за толерантност спрямо мамин льольо, който не приема работа, ако тя не започва най-рано в 9.00 ч, да е до 100 метра от дома му, да е на бюро и когато има дъжд, студ, поледица, ако може да си стои у дома. Но да му се признае, че е глава на семейство и доминира над жена си, чиято заплата е два пъти по-висока от неговата!
99
6
 
7
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
И при положение ,че не могат да говорят,какво по-точно се очаква от тези деца ;) ???
98
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Умни и красиви требе да са. Тия деца не требе да се изключват, защото после като им се сервира властта и си отмъщават от народното събрание на народа.
97
4
 
12
 
! Отговори
баба Яга преди 6 години
До До баба ЯгаПърво- не пуша "цигарки"; Второ- за състоянието на образователната система не са виновни учителите, нашите умни политици така я направиха, че учителите са хора без права; Трето- за да отделям време в часа за дете с умствена изостаналост, аз трябва да отнема на другите 20 деца от ценното време,а така може би ги ощетявам; И накрая пак ще кажа, че за тези деца трябва да има специализирани училища, където специалисти да работят с тях.
96
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом е забранено да се шофира и да се говори по телефона едновременно или да се пишат СМС-и при шофиране, то тогава да има за по 5 деца по една учителка. Същата работата вниманието, не можеш да си го дадеш на всякъде. Ако това се направи положението в детските градини ще се оправи. Държавата трябва да осигури по трима помощник възпитатели освен учителка в една група!
95
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За да няма пренебрегнати миже просто децата със СОП да са в своята група, където също има тържество и всеки демонстрира това, което наистина умее. Колкото в дискриминация това, толкова е дискриминация и насила да се бутат в групи с нормални деца. Колко от проблемите на развитието наречени СОП, се преодоляват с времето?
94
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И да напомня на хуманните майчици на деца със СОП, че и онова момче, което уби съученичката си в Бояна с ритник в корема, също се водеше със СОП. Това понятие обобщава де що има недостатъци не само на развитие, но и на възпитанието на децата. И не, не е редно да се интегрират с нормално развитите деца. Ятото лети със скоростта на най-бавната птичка и цялото крякане за интеграция води до издаване на едни кухи дипломи за образование на уж интегрираните деца
93
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Майката на моя позната е педагог в деска градина. Имало наредба някакъв % от децата в групата да са със СОП, за да се интегрират. Ефектът на това е, че един педагог, който е за цялата група от 25+ деца, цял ден се занимава с едното дете със СОП, а останалите си бъркат в очите необезпокоявано. При текущата структура дума не може да става за интеграция, разберете го! Ако няма отделен учител за тези деца, те отнемат грижите и обучението за останалите 24, което също е дискриминация.
92
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дете трябва да започне да говори още като навърши две годинки. Имам внуче на две годинки което говори два езика. С баща си и майка си на англииски а с баба му и мен на български. Хората които я чуят се удивляват. На две годинки а говори два езика. Но това се дължи най вече на това че баща и и майка и и говорят на англииски а ние с бабата на български. В тази възраст децата много бързо учат езици.
91
1
 
1
 
! Отговори
ДО СатаНАТО преди 6 години
Буахахаха, моята грешка е от бързане и малката клавиатура на телефона, но твоята е направо идЬотска
90
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В първи клас учителката беше направила списък кое дете на кое да даде подарък за Нова Година. Аз купих една кукличка за другото дете( то каза, че точно за тази е мечтало). На мен никой нищо не ми даде. Учителката е объркала списъка. После се чувствах много зле, пренебрегната
89
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СатаНАТОA ти какъв си, щом толкова години си търкал чина, а не си научил кога се пише ь и кога й?