За неизбежната отбрана: Животът не е равен на имот!

Зам.-министър: Вече има формулирано предложение за промяна
Обновена: 19 мар 2018 21:35 | 19 мар 2018 21:13, Екип на Bulgaria On Air
49

Протестите на надзирателите и охранителите на магистратите не стихват. Те настояват за изравняване на заплащанията им с тези на колегите им от МВР, както и увеличение на персонала в затворите.

"Сериозният момент в тези протести не са парите, а това, че нашите служители искат изравняване на своя статус с другите служители в широката система за сигурност. Ако Министерството на правосъдието можеше да реши проблема само, то отдавна щеше да го направи. За съжаление бюджетът, който ни е предоставен, не ни дава възможност за никакво преразпределение", посочи зам.-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов.

По негови думи казусът е в ръцете на финансовия министър Владислав Горанов, но така или иначе сме близо до развръзката на тези протести. Разговорът обхвана и изстиващия казус с Истанбулската конвенция.

"Слабите страни на документа бяха изтъкнати пред обществото ни. България има много активна роля в създаването на Конвенцията. От нас е дошло предложението да не се включва това определение за пол и джендър, а да се използва друго определение, което да не буди такива реакции. Нашата разумна позиция не е била уважена. Тази дискусия е затворена страница", категоричен бе държавникът в "Денят ON AIR".

Пред Bulgaria ON AIR проф. Проданов подчерта, че вече има формулирано предложение за промяна на Наказателния кодекс, касаещо неизбежната отбрана.

"Промяната цели да прецизира формулировките в закона, за да се създаде ясна представа у гражданите докъде може да защитават живота и здравето си. Животът не може да бъде приравнен на частната собственост. Това би довело до неприятни последици", изтъкна зам.-министърът.

Според госта България от страна на произход на трафика на хора, все повече се превръща в страна на транзит.

Вижте повече на Bulgaria ON AIR!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
1
 
! Отговори
икономист преди 6 години
До Анонимен 3А защо не си зададеш въпроса, защо тези "големи престъпници" убиват бабата за 2 или 5 лева? Щото нямат и толкова в джоба... Някои от престъпниците са притиснати до стената от недоимък, и затова рискуват(в много случаи и собствения си живот), влизайки в чужда собственост за да крадат. Гладът е водещия фактор при подобен тип престъпления!За да не се случват подобни инциденти, държавата трябва да осигури на всички свои граждани, минимални условия за съществуване!
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Професоре ти явно си комунистически професор само за *** гнусни, чуждото е общо и не е равно на живота.
38
1
 
1
 
! Отговори
Стефанов преди 6 години
Професоре, много далече си от живия живот.
37
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този нормален ли е. Посред нощ ясно ли е дали ще краде или ще те напада. Трябва си твърда реакция.
36
1
 
2
 
! Отговори
а бе,професорче преди 6 години
Като не ви уважиха предложението за джендърската конвенция,как ви го обясниха!?Или послушно свели главички кимахте притеснено като въртоглави говедца нахапани от конски мухи!?Кой ви избира за управници,бе!?
35
1
 
5
 
! Отговори
головодие преди 6 години
Вместо да "прецизирате" собствените си глупости,по- добре въведете щатския закон!Там всичко е ясно!
34
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
..."Промяната цели да прецизира формулировките в закона, за да се създаде ясна представа у гражданите ДОКЪДЕ??? може да защитават живота и здравето си...---Как докъде? ДО КРАЯ.Или крадците или собственика.Как така закона ще поставя граница как и какво може да се краде? Изобщо има ли мислещи законодатели у нас???
33
1
 
11
 
! Отговори
просто е преди 6 години
всеки престъпник трябва да знае какво го очаква ако влезе в частна собствност само така ще се ограничат чувствително престъпленията също и за самоотбрана
32
1
 
12
 
! Отговори
Башка Луд преди 6 години
Всеки неосъждан, образован и психически здрав данъкоплатец, навършил 18години, трябва да има правото да притежава огнестрелно оръжие в дома си!Швейцария е пример за работеща практика. Там всеки втори има огнестрелно оръжие в дома си и Швейцария е страната с най-малко престъпност в Европа!Просто власта я е страх от въоръжени граждани! Евро чиновниците подготвят законопроект, който ще ограничи до минимум притежанието на оръжие от гражданите, включително и ловците.
31
1
 
12
 
! Отговори
Иванов преди 6 години
Заради такива псевдо професори като този България е единствената страна в света в която кражба до размера на МРЗ е " законна" и създаде професията СЪБИРАЧ НА ЧУЖДИ ВЕЩИ. Съчетана с другата "професия" САМОТНА МАЙКА" превърна българите в роби на ромите и резултатите са трагични!Боже, пази българите от подобни ***!
30
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Егати и.иота тоя чува ли се какви ги ръси та естествено, че ако са ти влезнали в имота те не могат да го откраднат дошли само да те пооберат малко и да вземат едно, друго и евентуално, ако не си съгласен и живота. Точно заради такива ***.галите вилнеят и правят каквото си искат.
29
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Промяната цели да прецизира формулировките в закона, за да се създаде ясна представа у гражданите докъде може да защитават живота и здравето си." - що за идиотщина!? Живота и здравето се защитават без ограничения когато са заплашени!
28
1
 
46
 
! Отговори
12 преди 6 години
След като имота не е равен на живот, защо отнемат живота ни за да ни вземат парите или част от имуществото? За крадеца нашият живот е нищо, само пречка по пътя към имота. За нас по закон живота на крадеца трябва да е по-ценен от собствения ни живот. Математически погледнато този господин твърди, че живота на крадеца е най-скъпото нещо, следва имота и накрая живота на собственика на имота. Баце, що не си таковаш таковата.............
27
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
за тези от правосъдието потърпевшите не са важни и от значение за тях са важни извършителите станали веднъж техни клиенти захранват цяла верига от адвокати прокурори съдии дознатели охрана и други които се изхранват от тях веднъж на заплата и отделно всеки според случаят и възможностите си.а кой имат най голямо лоби да правят законите и ги гласуват.
26
0
 
3
 
! Отговори
радев преди 6 години
До Анонименте не са безпристрастни
25
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лятото бях по гръцко, вилни зони, селца, вилни зони, селца, закътани острови с къщи на милионери. Гледам и се чудя: "абе тия уж фалирали пък държавата им пази имотите, полицаите им протестираха ама си вършеха работата, прокурорите и те"
24
0
 
1
 
! Отговори
Zdravna kasa преди 6 години
Tialoto i zdraveto na vseki chovek sa negoviat jiznenovajen nai-goliam capital...vseki chovek sam si pazi capitala s orajie ili s magii...obache zdravnata bg kasa i finansoviat ministar pri vsichki polojenia mu gepiat parite...vapreki orajiata, vapreki magiite...koremno i cobra ne pomagat ...
23
0
 
55
 
! Отговори
Равен е, че и отгоре преди 6 години
Защото целият ти животец отива за тоя пусти имот! Платил си го с лишения, пот, безсънни нощи и работа, работа, работа. Къщата неусетно се превръща във второто ти аз, там са струпани спомени, радости, тайни, мъка. Ограбването на една къща е като да ограбиш нечия душа, да нагазиш с кални подметки в храма.
22
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
добре в такъв случай ако не съм в своя имот нямам право да се защитавам ли,и изобщо защо намесват имоти в темата за самозащита,разбира се,че човек не трябва да убива за да защити имота си а за да защити себе си,и то навсякъде където е застрашен живота му непредизвикано
21
0
 
32
 
! Отговори
Рашо преди 6 години
Какво да кажа на рома, когато влезе в двора ми със брадва?- Давай по-бързо че да не се мъча много.