Възродителният процес – в учебниците, а как ще се интерпретира?

Проф. Христо Матанов и Боян Расате пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 20 мар 2018 15:33 | 20 мар 2018 11:00, Анисия Иванова
134

Учебник за Възродителния процес не може да се напише, категорично заяви историкът проф. Христо Матанов пред Bulgaria ON AIR.

На възпоменателен митинг в село Барутин Мустафа Карадайъ настоя всички събития от Възродителния процес да бъдат описани в учебниците. Председателят на ДПС отново възрази срещу участието на националистическите партии в управляващата коалиция и напомни, че при подобно управление са били асимилирани турски граждани по време на комунистическия режим у нас.

Още по темата

Според проф. Матанов искането на Карадайъ е тотално невъзможно от практическа гледна точка заради обема на събитията.

"Въпросът е на интерпретация, трудно е да се даде обективна оценка. Топката е в Министерството на образованието. От историческа гледна точка категорично всичко, което се е случило трябва по някакъв начин да бъде отразено. Спорим за начина на интерпретиране", обясни проф. Матанов.

Според историка ДПС се опитва да възроди тези събития с чисто политическа цел, предизвиквайки страх в своя електорат от повторение им. Той определи този стремеж като евтин трик.

Лидерът на политическото движение ''Гвардия'' Боян Расате посочи, че не вижда практически принос от евентуалното вкарване в учебниците на Възродителния процес. Той подчерта, че е много важно е да се установи какво точно искат да вкарат в учебниците - да влезе самият Възродителен процес или да се вкарат като герои хората,  които са замесени.

Той настоя, че в учебниците не са описани български герои, а стигаме до това да вкарваме чужди такива.

"Възродителният процес не влиза в учебниците и по политически причини, защото БСП го коментира по един начин, а ДПС - по друг", отбеляза Расате и добави, че двете партии си партнират въпреки това.

Христо Матанов и Боян Расате бяха категорични, че при всички случаи събития от Възродителния процес ще влязат в учебниците, но "трябва да сме достатъчно зрели, за да го интерпретираме правилно".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
4
 
16
 
! Отговори
Дсдс преди 6 години
Възродителният процес е тема за зрели хора. Не за живеещи с робства, изнасилвания и кости. Обществото ни е калпаво, функционално неграмотно, немислещо и неспособно да прави самостоятелно анализи. Много е лесно да бъде манипулирано такова общество. Насаждаш малко страхове, манипулираш някоя вест, покажеш му кой е врагът(задължително различен етнос, религия, език) и готово.
95
13
 
16
 
! Отговори
СЪГЛАСЕН преди 6 години
НО ДА СА ОПИСАНИ ВСИЧКИ ТЕРОРИСТИЧНИ АКТОВЕ ИЗВЪРШЕНИ ОТ МЮСУЛМАНИТЕ В БЪЛГАРИЯ,УБИТИТЕ МАЙКИ И ДЕЦА ДА БЪДАТ ПОСОЧЕНИ ПОИМЕННО,А ТАКА СЪЩО И ПАЛЕЖИТЕ И ГРАБЕЖИТЕ ИЗВЪРШВАНИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ДЪРЖАВАТА НИ ОТ БАШИБУЗУКА --ДА НЕ ЗАБРАВЯ И ПОДРОБНО ДА БЪДАТ ОПИСАНИ И ЗВЕРСТВАТА НА ТУРЦИТЕ ПО ВРЕМЕ НА ТУРСКОТО РОБСТВО--КЛАНЕТАТА,ОТВЛИЧАНИЯТА-ДИВАШКИЯТ КРЪВЕН ДАНЪК И ВСИЧКО ОНОВА КОЕТО СА ВЪРШИЛИ ТУРЦИТЕ В РОДИНАТА МИ..ЗА ТЕЗИ МЮЛУМАНИ РОДИНАТА НЕ Е БЪЛГАРИЯ..РОДИНАТА ИМ Е АНАДОЛА..
94
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПОМНИМ и хотел ,,Интернационал,, на Златни Пясъци
93
9
 
18
 
! Отговори
НОНА преди 6 години
A колко българи са си запазили народността,българските имена в Турция?Българите останали в ТУРЦИЯ са асимилирани отдавн ! А колкото до възродителния процес-- юрнаха са натам,зора им беше да ни оствят без работна ръка и да ни гледат сеира !! После тези хора- български турци никОга не са имали България за тяхна родина,въпреки правилегиите които ползваха-влизаха с тройки !И питам ще се изучава ли тероризма на турските тайни служби дето взривяваха автогари курорти , гари-Помним още гара БУйново
92
9
 
14
 
! Отговори
seira преди 6 години
ДА СИ ДОЙДЕМ НА ДУМАТА:ВСЕКИ ЧОВЕК В Р БЪЛГАРИЯ ИМА ПРАВО ДА СЕ САМООПРЕДЕЛЯ КАКЪВТО ПОЖЕЛАЕ (ООН - КОНВЕНЦИЯ ЗА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА)!ТОВА, ЧЕ НЯКОИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ СЕ САМООПРЕДЕЛЯТ КАТО "ТУРЦИ" ИЛИ "БЪЛГАРСКИ ТУРЦИ" СИ Е ТЯХНО ПРАВО.ТОВА ОБАЧЕ ИЗОБЩО НЕ ОЗНАЧАВА, ЧЕ ТЕ НАИСТИНА СА "ТУРЦИ"!!!И ДЕЦАТА ЗНАЯТ, ЧЕ БЪЛГАРСКИТЕ "УЖ ТУРЦИ" СА ПОТОМЦИ НА НАСИЛА ИСЛЯМИЗИРАНИ И ПОТУРЧЕНИ ХРИСТИЯНИ!ПОЗОР ЗА ДНЕШНИТЕ "БЪЛГАРСКИ ТУРЦИ", КОИТО СЕ СРАМУВАТ ДА СЕ ВЪРНАТ КЪМ ХРИСТИЯНСКИТЕ СИ КОРЕНИ!!!
91
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турците у нас тогава дори си бяха назначили някакво тяхно правителство в сянка.Имаха си даже и министър-председател или там както се казва на турски.На една негова сбирка в Лудогорието са били"посетени"от баретите,които в резултат на едно доста нахално и предизвикателно поведение са ги смлели от бой.
90
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До тнтНали ни водят на екскурзии в Батак и показват всичко на място. Екскурзии на Шипка, Копривщица, Карлово, ама на Белене не водят или Ловеч. Че и Панорама в Плевен имаше. И "Време разделно" показваха, "Пътят към София", "Козият рог"..., ама игрален филм за Възродителния процес, Голямата екскурзия или събитията в Родопите не направи никой.
89
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Исмаилне лъжи, като индобългарин.
88
8
 
6
 
! Отговори
Исмаил преди 6 години
Ама възродителните процес не е само един?!?!?! първият регистриран е от 1885г!!!
87
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 91Каквото посееш, това ще пожънеш.Като, не ти изнася, марш в Турция, там е добре при оджата ЕрдогЪн
86
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 86Такава версия тиражирахте досега. Защото се мълчеше за държавната политика спрямо турците. Репресиите срещу турското население са започнали много отдавна, не само през 1984-85год. Неудобната истина се премълчаваше.
85
5
 
16
 
! Отговори
тнт преди 6 години
Всички уроци за Възродителния процес трябва да се илюстрират със снимки от костницата на черквата в Батак и кървавия дръвник пак там.
84
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До brТова е някакъв пенсионер, който пише за кандидатстване преди 40 години или повече. Тогава нямало платено обучение, имало само държавна поръчка и приемали толкова студенти, на колкото могат да осигурят работа след дипломиране. Като се дипломират ги изпращали да работят по всички краища на Бг., а не където сами си намерят работа. имах възрастни колежки пред пенсия, които ми разказваха за квоти и разпределения.
83
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Причината за възродителния процес баха възникналите брожения сред българските турци за създаване на автономна турска република на наша територия.Бай Тошо разбра за това и им нарита дирниците.Само че никой сега не се осмелява да каже тази истина,включително и т.нар.патриотични формации.
82
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 81Докато има хора с твоето мислене, положението в Бг няма да се оправи никога. Младите хора ще бягат зад граница и там ще отглеждат бъдещото поколение. От векове в устите ви има само едно ГОНЕНЕ, прогонване на хората. И това трябва да влезе в учебниците. Затова Възродителният процес трябва да го пишат. Омразата, която я е имало тогава, я има и днес.
81
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 82Къде се учи за насилственото налагане на исляма?
80
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 1076Че то винаги се е учело?Да те питам, ако може, щом правиш такива прерадки към 500г турско робство- обикновените турци в Бг, какво общо имат с Османската империя отпреди 140 години? Защо сте решили да наказвате обикновените хора? Обикновените хора ли ще носят отговорността от нечии имперски действия?Това, което правите в психологията се нарича "изместена агресия" и е присъща на животните.
79
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до Анонимен 79Че на който не му изнася да си ходи в Анадолата.Аре все едно в Туркия има хора с християнски имена.Жалко, че комунистите не си довършиха Възродителния процес до край.
78
4
 
3
 
! Отговори
br преди 6 години
Питай братовчедка ти от двата изпита ли е събрала 5 ? На такива с..... все космоса им крив. Както се видя по медиите, влиза се с пари или знания. Няма такъв филм като квота. Така наречените български турци си участват наравно в класиранията с всички. За чужденците е друга тема, където братовчедка ти няма място.
77
12
 
4
 
! Отговори
до Анонимен 75 преди 6 години
Като се учи за турските терористи, ще се посочат и причините за появата на този тероризъм- разселване на хората, репресията над българо- мохамеданите, забраната да се говори на турски език, опитите децата на турците да се настаняват в нещо като интернати, за да са откъснати от семействата си, ако искат добра служба, образованието не е достатъчно, трябва да сменят името с българско, при смесен брак- турското име да се смени с българско. Досега- Турция виновна за тероризма,ама дали е било така?