Възродителният процес – в учебниците, а как ще се интерпретира?

Проф. Христо Матанов и Боян Расате пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 20 мар 2018 15:33 | 20 мар 2018 11:00, Анисия Иванова
134

Учебник за Възродителния процес не може да се напише, категорично заяви историкът проф. Христо Матанов пред Bulgaria ON AIR.

На възпоменателен митинг в село Барутин Мустафа Карадайъ настоя всички събития от Възродителния процес да бъдат описани в учебниците. Председателят на ДПС отново възрази срещу участието на националистическите партии в управляващата коалиция и напомни, че при подобно управление са били асимилирани турски граждани по време на комунистическия режим у нас.

Още по темата

Според проф. Матанов искането на Карадайъ е тотално невъзможно от практическа гледна точка заради обема на събитията.

"Въпросът е на интерпретация, трудно е да се даде обективна оценка. Топката е в Министерството на образованието. От историческа гледна точка категорично всичко, което се е случило трябва по някакъв начин да бъде отразено. Спорим за начина на интерпретиране", обясни проф. Матанов.

Според историка ДПС се опитва да възроди тези събития с чисто политическа цел, предизвиквайки страх в своя електорат от повторение им. Той определи този стремеж като евтин трик.

Лидерът на политическото движение ''Гвардия'' Боян Расате посочи, че не вижда практически принос от евентуалното вкарване в учебниците на Възродителния процес. Той подчерта, че е много важно е да се установи какво точно искат да вкарат в учебниците - да влезе самият Възродителен процес или да се вкарат като герои хората,  които са замесени.

Той настоя, че в учебниците не са описани български герои, а стигаме до това да вкарваме чужди такива.

"Възродителният процес не влиза в учебниците и по политически причини, защото БСП го коментира по един начин, а ДПС - по друг", отбеляза Расате и добави, че двете партии си партнират въпреки това.

Христо Матанов и Боян Расате бяха категорични, че при всички случаи събития от Възродителния процес ще влязат в учебниците, но "трябва да сме достатъчно зрели, за да го интерпретираме правилно".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"..............че при подобно управление са били асимилирани турски граждани по време на комунистическия режим у нас." - Не може тая турска *** да ми говори за асимилация на турци които са родени, образовани, възпитани и отгледани в България. Ако са се чувствали турци значи по-добре че комунистите са ги изхвърлили!
55
3
 
17
 
! Отговори
seira преди 6 години
А СЕГА СЕРИОЗНО: ЗАЩО БЕШЕ НАРЕЧЕН "ВЪЗРОДИТЕЛЕН ПРОЦЕС"?КАКВО ИМАШЕ НУЖДА ДА БЪДЕ "ВЪЗРОДЕНО"?ДАДЕ СЕ ШАНС НА ВСИЧКИ ТУРЧЕЕЩИ СЕ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ, ДА СЕ ВЪРНАТ КЪМ СВОИТЕ ХРИСТИЯНСКИ КОРЕНИ (БЪЛГАРСКИ, СРЪБСКИ, АРМЕНСКИ, ЕВРЕЙСКИ, ГРЪЦКИ И Т.Н.)ПРЕЗ РОБСТВОТО В ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ Е ИМАЛО ПРОЦЕС НА АСИМИЛАЦИЯ, КАТО НАСИЛА СА ИСЛЯМИЗИРАНИ, А СЛЕД ТОВА ПОТУРЧВАНИ ВСИЧКИ ПОДТИСНАТИ НАРОДИ.ЦЕЛТА БЕШЕ ДА НЕ СЕ ДОПУСНЕ ТУРСКО ВЛИЯНИЕ В СТРАНАТА И ТЕРИТОРИАЛНО РАЗЦЕПЛЕНИЕ."ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО"!
54
3
 
15
 
! Отговори
Иво преди 6 години
Когато Турция вкара в учебниците си българското освободително движение, геноцида над 2 милиона арменци през 1911г., борбите на кюрдите през последните поне 60 години...ТОГАВА, Карадайъ ефенди може да помолите България да запише възродителния процес в учебниците!
53
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Към турчеещите ни се съграждани:Защо като отидете в Америка не протестирате срещу смяната на името си,а тук го третирате като възродителен процес?Защо минаха няколко поколения и вие не се променихте абсолютно никак?Защо за стотици години престой тук не се почувствахте българи?И защо като не ви харесва нашия живот не отидете другаде?
52
11
 
5
 
! Отговори
ор преди 6 години
До АнонименНе слагай каруцата преди магарето,атента в Буново беше извършен през 1985 от агентидоказани на държвна сигурност,а въродителния процес пачна през1984. Сига лъжи стига измами.
51
4
 
12
 
! Отговори
Владо преди 6 години
Все едно американчетата да учат в училище как бледоликите са клали индианците и изнасилвали жените им...Стига глупости!!!В Германия живеят милиони турци,милиони руснаци,но няма руска или турска партия....В учебниците трябва да пишат как Костов и правителството му разрешиха да се създаде партия,която противоречи на конституцията ни
50
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да се интерпретира като защита на националната сигурност на страната!Като недопускане на чужда държава посредством троянските си коне да откъсне част от територията и,както направи с друга държава.Да осъди терористичния акт на гара Буново,където загинаха хора и малки деца.Да напомня на млкадите хора в България как държавата е предотвратила опит за дестабилизация на страната.И как е дала възможност на несъгласните с тази политика да си изберат друго местоживеене.
49
5
 
7
 
! Отговори
ор преди 6 години
До турците в България,вие може да плащате данъци,да служите в строителни войски и жп войски да вършите най тежката работа,да умирате за Българиякойто не вярва да погледне списъка с имената на загиналите за България.Но когато искате някаква историческа справедливост ставате чужди,долни и др.И който ме гони от България ще му кажа не съм ви канил да ме освобождавате през 1912 г.
48
3
 
5
 
! Отговори
ор преди 6 години
До НанаСтига комунистически глупости, 110 години не са искали автономия и точно 1984 изведнъж поискаха а колко удобно.
47
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България няма териториални претенции към никоя от съседните държави,въпреки че сме били на три морета.Дори не разширяваме и душевните си граници,за разлика от султан Ердоган.Неговите емисари в България да си мерят думите и желанията,защото не сме 14 век.
46
5
 
3
 
! Отговори
Суингър преди 6 години
Тоя пък Расате за какво са го викнали. Да си прави суингове с албанци и да не се показва
45
3
 
2
 
! Отговори
btt преди 6 години
Като престъпен. Нито дума повече.
44
1
 
7
 
! Отговори
seira преди 6 години
ВЪЛКА, ЗАЕКА И ХАМСТЕРА РЕШИЛИ ДА ЕМИГРИРАТ В КИТАЙ.НА ГРАНИЦАТА ГИ СПИРАТ ЕМИГРАЦИОННИТЕ ВЛАСТИ:ЗА ДА ЖИВЕЕТЕ В КИТАЙ Е НЕОБХОДИМО ДА СИ СМЕНИТЕ ИМЕНАТА!ДАВАТ ИМ ИМЕННИК:ВЪЛК = ВУЙЗАЕК = ЗУЙХАМСТЕРА ГЛЕДА, ГЛЕДА И ... "АЗ СЕ ОТКАЗВАМ!"
43
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който в България се опитва да прокарва протурски интереси да се счита за национален предател и да се осъди като такъв.Ако не му харесват границите на България,живота му тук,културата и порядките ни,да си заминава на майната или където му видят очите. Тук има място само за родолюбци,милеещи за държавата ни.Точка.
42
6
 
7
 
! Отговори
Махмуд преди 6 години
Пътя ачик,към анадоля.аз цъм турчин,но се считан,българин.Да живее България
41
5
 
6
 
! Отговори
Несправедливо преди 6 години
Борис I покръстил българи и славяни, сменил им имената, дал им друга вяра и го направили светец! Тодор Живков направил същото и го изкарали злодей!
40
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първо трябва ясно да се каже, че българските турци непредизвикани са започнали гражданска война срещу българската държава с предизвиканата влакова катастрофа на гара Буново, много преди възродителния процес. Второ, харесва му на НАТО или не, трябва да се каже за струпаните турски(натвски войски) на българо-турската граница и териториалните претенции към България за Стражджа, защото виждате ли била рядко населена, а Турците имали нужда от територии.Тогава на власт бяха тур. фашисти - сиви вълци.
39
6
 
10
 
! Отговори
Нана преди 6 години
Възродителният процес има причина. Защо никой не говори за това как някои още тогава са искали да се образуват турска автономия от Добруджа до Кърджали край морето /цялата източна България/.
38
7
 
3
 
! Отговори
Гого преди 6 години
Според световното проучване и иследване " Геном" на харвардския университет, помаците са наи - старите жители на балканите.
37
4
 
10
 
! Отговори
чичо Гошо преди 6 години
Турския баш бакан нали ще идва във Варна и потурнаците веднага по команда започват с невъзможните претенции и искания!ДПС не е българска,а протурска партия и е време КС да се произнесе!