Възродителният процес – в учебниците, а как ще се интерпретира?

Проф. Христо Матанов и Боян Расате пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 20 мар 2018 15:33 | 20 мар 2018 11:00, Анисия Иванова
134

Учебник за Възродителния процес не може да се напише, категорично заяви историкът проф. Христо Матанов пред Bulgaria ON AIR.

На възпоменателен митинг в село Барутин Мустафа Карадайъ настоя всички събития от Възродителния процес да бъдат описани в учебниците. Председателят на ДПС отново възрази срещу участието на националистическите партии в управляващата коалиция и напомни, че при подобно управление са били асимилирани турски граждани по време на комунистическия режим у нас.

Още по темата

Според проф. Матанов искането на Карадайъ е тотално невъзможно от практическа гледна точка заради обема на събитията.

"Въпросът е на интерпретация, трудно е да се даде обективна оценка. Топката е в Министерството на образованието. От историческа гледна точка категорично всичко, което се е случило трябва по някакъв начин да бъде отразено. Спорим за начина на интерпретиране", обясни проф. Матанов.

Според историка ДПС се опитва да възроди тези събития с чисто политическа цел, предизвиквайки страх в своя електорат от повторение им. Той определи този стремеж като евтин трик.

Лидерът на политическото движение ''Гвардия'' Боян Расате посочи, че не вижда практически принос от евентуалното вкарване в учебниците на Възродителния процес. Той подчерта, че е много важно е да се установи какво точно искат да вкарат в учебниците - да влезе самият Възродителен процес или да се вкарат като герои хората,  които са замесени.

Той настоя, че в учебниците не са описани български герои, а стигаме до това да вкарваме чужди такива.

"Възродителният процес не влиза в учебниците и по политически причини, защото БСП го коментира по един начин, а ДПС - по друг", отбеляза Расате и добави, че двете партии си партнират въпреки това.

Христо Матанов и Боян Расате бяха категорични, че при всички случаи събития от Възродителния процес ще влязат в учебниците, но "трябва да сме достатъчно зрели, за да го интерпретираме правилно".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
7
 
11
 
! Отговори
до 23 преди 6 години
По *** ци те казълбашите и подобни не са турци на тях и втълпяват, че са турци за да гласуват за ДПС в БГ има потурчени българи туркоезичници и потурчени българи българоезичници. Турците са избягали в Турция след освобождението. Защо нито те нито дядовците им са отишли в Турция ? Щом искат нека заминават преди казват комунистите не пускали после комунистите им сменяли имената и все седят защо седат като са турци да се махат бе.
35
10
 
8
 
! Отговори
Истукан преди 6 години
БСП и ДПС само турцизират България и я ислямизират. Точно те искат да се учи задължително коранът в училище, както и турски език. Затова по-добре не гласувай за никой, отколкото за БСП! Завръщането на БСП носи и завръщане на ДПС, а с това и ислямизацията и турцизацията на България. БСП е задната страна на монетата, а отпред е ДПС, които командват като господари. Коалицията БСП и ДПС е опасна за България!
34
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До бгти с товйта инерпертация сложи точката. Добре, няма да говорим повече. Няма нужда и в историята да го пишем. закриваме държавата. точка.
33
7
 
16
 
! Отговори
бг преди 6 години
Познавам турци на които смениха имената ,след това те емигрираха в Турция и отново им смениха имената с турски , но не предишните ,които носеха преди възродителния процес а съвсем нови и не протестираха .Значи не смяната е проблем. Възродителния процес беше реакция на българската държава срещу турската инвазия в Кипър, която още не е приключила.Точка.
32
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Недоволните да си заминават при Ердоган!
31
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 30......а турците не са ли са си гаврили с българите. Защо ви боли че са ви сменили имената. Щом живеете в България ще бъдете с българки имена. Не може да ползвате благата български и да имате плитенции. Щяло да има учебник за възродителния процес. Срам и позор за този коъто го разреши. Какво да иска българсият народ за 500 год унижение. Я си скрий бе.
30
2
 
14
 
! Отговори
българина преди 6 години
а за причините за процеса ще пише ли щото от там се почва? а защо не се напише че ако процеса беше завършил сега в България нямаше да има три турски партии работещи срещу 1400 годишна държава и плъховте щаяха да са 100 хил не 1 млн?
29
4
 
20
 
! Отговори
Питащ преди 6 години
В повечето страни в света има приета единна именна система! Може да изповядвяш мюсюлманска религия и да се казваш Джон, може да си будист и да се казваш Майкъл а не Буда и т.н. Защо вие мохамеданите непрекъснато отъждествявате името с религията...?????
28
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименще влезе, но никой няма да отговаря, Местан целунна Станишев на Орлов мост и от мое име и на всички други мюслмани в Бг прости. Само, че аз не съм го упълномошил, нито никой друг да прощава на БКП, БСП и всеки друг, който се е гаврил.
27
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Американците имат система за задължителна смяна на имената. Ако се казваш Петър, задължително ще бъдеш прекръстен на Питър, ако си Михаил и отидеш в САЩ, вече ще си Майкъл. Що никой не реве за смяната на имената там?
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 24Не бой се, ще влезе!!!! Сега поне СВИДЕТЕЛСТВА ЗА ВСИЧКО ИМА! И записи, и видео и бумага!!! И ЗА ВСИЧКО ЩЕ ОТГОВАРЯТ!
25
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
правилно да изместим темата, че и демокрацията е взела жертви, да изместим темата към тракийски те българи, да изместим темата към 500 г. робство. Не, за възродителния процес да поговорим. Признайте си, че ви е харесало, че се е случило и че не искате да си го признаете, че не е правилно, но ви е харесало.
24
3
 
17
 
! Отговори
ами да преди 6 години
Добре,че е тоя възродителен процес,та дпс да имат с какво да се занимават!Иначе тия права и свободи от къде ще ги копат за оправдание, че ги има!?
23
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 17Така ли.......ами я тогава разкажи на еуропейците ЗАЩО ПОДДЪРЖАТ вече 26-годишното "украинизиране" та руснаците на територията на окраината!!!! Те, нещастниците, след 1990 година започват всичко да записват по "укропски"...даже в Крим, не си Александр, а Олександр!!! И при това, че ВЪОБЩЕ ПРЕДИ НИКОГА НЕ Е ИМАЛО ТАКЪВ "ЕТНОС"!!!!! Я им се скарате сега на тях!!!! ИЛИ ТАМ ТОВА Е "цили-вили-зовано" (криворазбрано!).ДОКОГА ДВОЙНИ СТАНДАРТИ??????
22
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жертвите на демокрацията през последните 30 години също да влязат в учебниците. Да лишиш някого от здравеопазване, да го ограбиш и да го оставиш да умре в мизерия или да го принудиш да се самозапали или самоубие по друг начин, е не по-малко зверство от кое да е друго в историята ни.
21
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
500 г са вече влезли и затова сте така необкетивни, втълпено ви е нещо, възродителния процес е отмъщение за 500-те години и нека да влезе да видим кой е по-лош.
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Шоповсичко в детайли да влезе. Да видим кой е по-лош. Ам защо ги е страх исотирците да вкарат всичко в детайли?
19
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За влизането на Народния съд в учебниците по история е същото - просто отваря кутията на Пандора, защото всеки, който е бил жертва на някакъв вид репресии в българската история ще иска това по някакъв начин да влезе в учебниците, за да извлече политическия дивидент, не от любов към историческата истина. Така ще поискат да влязат и зверствата на диктаторските режими след 34-години и какво ли още не. Най-добре е децата да не се замесват по този начин в политическите боричкания.
18
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А как да се интерпретират 500г присъствие и потурчване на много българи ето потурчените българи мислят, че са турци ама не отиват в Турция. Във учебниците по история да се въведе че турците първи са им сменили имената.
17
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И да се обясни как така ДПС и БСП са винаги заедно, макар комунистите да проведоха Възродителния процес, а ДПС се заканваше че ще ги осъди !ДПС е вредна за българи и турци, също както и БСП.