Борисов нареди: Край на саботажа при обществените поръчки!

Премиерът чака и законови текстове за кражбите на коли
Обновена: 21 мар 2018 19:03 | 21 мар 2018 18:00, Веселина Йорданова
106
Борисов нареди: Край на саботажа при обществените поръчки!
Снимка: БТА, архив

Законови промени, които да спрат злоумишленото обжалване на обществени поръчки и други за борба с престъпността са били обсъдени на днешното правителствено заседание.

Работни групи с участието на всички заинтересовани институции готвят изменения в ЗОП и в Наказателния кодекс. Прецизират се текстовете за кръга заинтересовани лица при обжалване на обществените поръчки, като целта е да не бъдат спирани с години значими проекти.

Готвените промени в наказателното законодателство са свързани основно с приравняване на противозаконното отнемане на автомобил с кражба, става ясно от стенограмата на заседанието.

Обсъдени са и резултатите от първите срещи на министъра на вътрешните работи с кметове от малки населени места и с кметски наместници за съвместната им работа с полицията за опазване на обществения ред и сигурността по селата.

Задачата беше възложена от премиера Борисов на оперативно заседание на кабинета в понеделник.

"Трябва да се знае в селото, че или има постоянен полицай, или има видеонаблюдение, или веднъж минава полицейски патрул, който отива при кметския наместник или при кмета, подписва се в тетрадката, пита го за проблеми, за да живеят спокойно хората", посочи министър-председателят.

Вицепремиерът Томислав Дончев съобщава, че от вчера всички министерства са включени в системата за обмен на документи по електронен път.

"Тепърва трябва да изрежисираме всички сценарии как едно ведомство прави в друго справка по електронен път, когато нямаме първично достъпен регистър. Но, първата стъпка – свързаността, е факт", казва той.

Борисов пита министъра на туризма Николина Ангелкова кога ще е готова системата за хотелите ЕСТИ и заявява, че от месеци слуша, че комисията работи денонощно. След това сам прави извод от отговорите на министъра, че за този сезон няма да стане.

"Имаше една година и половина обжалване, както при ТОЛ-а. Ние почваме, те обжалват. И то фирми, които дори не са закупували документи. Просто, имали правен интерес", казва Ангелкова, а Борисов заръчва: "Дончев, трябва да помислите върху това буквално саботиране на държавата".

"Че обжалването е необходимо, че то стимулира и конкуренцията, и прозрачността въобще не става спор. Говорим за системи… има ли някой, който да не е убеден, че системата, която всеки, отишъл в хотел, ще го регистрира – първо е полезна за националната сигурност, второ за бюджета и за прозрачността на бизнеса. И това година и половина не може да се въведе заради обжалване! ТОЛ системата две години! И то си личи умисълът – чака се последният момент, шест часа вечерта без една минута, тогава се внася от някоя фирма и блокира нещо, което ни струва милион и половина на ден. До вчера асфалт не се ядеше, а сега всички искат асфалт. Хубаво, ама по милион и половина ние губим от това, че ТОЛ системата не работи, години наред не можахме и чак сега преодоляхме тази пречка", ядосва се премиерът.

По отношение на кражбите на коли Борисов казва, че се бори сигурно от 15 години и не може да преодолее противозаконното отнемане на автомобили да стане кражба.

"Ще е много приятна изненада за мен, ако това успеем да го направим. Хващаме го в колата, след това излиза, пробация, домашен арест, отива пак да краде и такива случаи, ако извикам директора на Софийско, може би до утре сутринта ще ви разказва с имена, с факти, с хора. Само че законът казва, че това е възможно. Да променим законите, да ги обясним на обществото, защото отнемането означава, че като те хванат вътре в автомобила, но ако не работи, или там те хванат на място – не го крадеш, не е кражба и там има други членове и състави.

И миналия път ви разказвах, знаковите крадци вече са като директори – влиза с лаптопа, пали колата и слиза. Влиза шофьорът, който вече и да го хванат, той е никому неизвестен, почват да го съдят, поема цялата вина. И законът им позволява това да го вършат! И полицаите всяка сряда ми казват: "Борим се, но този пак е навън, този пак е под домашен арест, този пак го хванахме под домашен арест как разфасова кола". И затова – 10 дни срок, седнете и го направете! Дайте им този инструмент", заръчва той.

Правосъдният министър Цецка Цачева казва, че този текст за отнемането е в главата за транспортните престъпления, а не в главата и раздела за престъпления против собствеността, където са кражбите и това е промяна, направена още преди демокрацията. Според нея новата редакция може да стане до края на месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
38
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре , че Борисов е Премиер иначе сме за никаде с тия утепаци от БКП-БСП. На следващите избори пак ще си го избереме.
51
27
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Саботажите ги правят фирмите на БКП-БСП , които са вечно губещи , защото са неграмотни както винаги.
50
9
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как ще се обжалват обществените поръчки, няма да стане нали всичко трябва да е в джоба на суджука
49
5
 
37
 
! Отговори
Бързат гепаджийте преди 6 години
Половиното председателство мина и замина а проблемите си остават - просто печелят време преди баце да ърли пешкира!
48
48
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Борисов е единствения Премиер , който мисли и прави нещо реално за обикновените хора. Другарите от БКП-БСП са само по лозунгите и си гледат собствения джоб .
47
10
 
22
 
! Отговори
Алабалапортокала преди 6 години
ЛОШОТО Е,ЧЕ И БЕСЕПАРИТЕ СА СЪЩИТЕ УТЕПЛЯЦИ.ГОСПОД ДА НИ Е НА ПОМОЩ!
46
8
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мазен Суджук.На всичкото отгоре и нагъл.
45
10
 
37
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Борисов нареди: Подаваме оставка! Това е единственото правилно нареждане което е нужно на народа.
44
8
 
30
 
! Отговори
Предупреждение преди 6 години
Нали общ. поръчки са хранилката на ГЕРБ, бе Борисов. Нали твоите ще те изоставят, ако речеш да им спреш кранчето?!
43
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Професор"... Куииииик, куииииик! Ха ха. Мачкай ги Бойко като валяк."---Абе, "професоре"! Тия звуци от колегата "професор" Юлия Вучков ли ги взаимстваш?
42
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо БСП-ДПС като бяха на власт не промениха законите за кражби и обири за да е спокоен народа. Отговора е много ***, защото не им пука за обикновенните хора и ЗАЩОТО те са милионери.
41
2
 
15
 
! Отговори
ДС преди 6 години
Кажи за ДДС-то не се прай.
40
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нанков щял да оправи дупките по пътищата.Нанков ела виж си града Ловеч до езикова гимназия какъв ремонт направиха вече е изтекъл от дупките е това е
39
1
 
16
 
! Отговори
50 преди 6 години
До Анонимен 40Така е.Поименно се знаят ония от народа,които имат нужда от него.
38
33
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е най свестния и умен Премиер в новата история на България. Дано още дълги години е политик, защото народа има нужда от него.
37
6
 
15
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
При Боруисов 1 и 2, този закон, не му пречеше;))), при Борисов 3, му пречи, щото му секва голямото лапане, особено по време на Европрецеденството Му, в което "Началника" гледа и дърпа уши
36
0
 
19
 
! Отговори
naco преди 6 години
Не,е толкова ПРОСТО,другарю Борисов,за да стигнем до КРАЯ,не трябва ли да ИЗЯСНИТЕ какво се е СЛУЧИЛО в НАЧАЛОТО,по СРЕДАТА на тези "Обществени поръчки"???? КОИ и КЪДЕ са ВИНОВНИТЕ???? С какво ще ги НАКАЖЕМ???? Хайде,де НАПРАВЕТЕ нещо и за ТОЗ ИЗСТРАДЪЛ,БЕДЕН,ТЪРПЕЛИВ НАРОД!!!
35
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дали начело на държавата ще е Тиквун, другарката Курица или някое магаре, резултата ще е все същия.
34
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
16 милиарда лева са източени от ДДС през последните години, пиковете на държавния грабеж се появяват всеки път когато тоя на снимката се върне на власт. Горанов заявява, че не знаел за това. Познайте защо застреляха шефа на НАП.
33
21
 
5
 
! Отговори
Професор преди 6 години
Комунистите *** сърдито и жално. Куииииик, куииииик! Ха ха. Мачкай ги Бойко като валяк.