Борисов нареди: Край на саботажа при обществените поръчки!

Премиерът чака и законови текстове за кражбите на коли
Обновена: 21 мар 2018 19:03 | 21 мар 2018 18:00, Веселина Йорданова
106
Борисов нареди: Край на саботажа при обществените поръчки!
Снимка: БТА, архив

Законови промени, които да спрат злоумишленото обжалване на обществени поръчки и други за борба с престъпността са били обсъдени на днешното правителствено заседание.

Работни групи с участието на всички заинтересовани институции готвят изменения в ЗОП и в Наказателния кодекс. Прецизират се текстовете за кръга заинтересовани лица при обжалване на обществените поръчки, като целта е да не бъдат спирани с години значими проекти.

Готвените промени в наказателното законодателство са свързани основно с приравняване на противозаконното отнемане на автомобил с кражба, става ясно от стенограмата на заседанието.

Обсъдени са и резултатите от първите срещи на министъра на вътрешните работи с кметове от малки населени места и с кметски наместници за съвместната им работа с полицията за опазване на обществения ред и сигурността по селата.

Задачата беше възложена от премиера Борисов на оперативно заседание на кабинета в понеделник.

"Трябва да се знае в селото, че или има постоянен полицай, или има видеонаблюдение, или веднъж минава полицейски патрул, който отива при кметския наместник или при кмета, подписва се в тетрадката, пита го за проблеми, за да живеят спокойно хората", посочи министър-председателят.

Вицепремиерът Томислав Дончев съобщава, че от вчера всички министерства са включени в системата за обмен на документи по електронен път.

"Тепърва трябва да изрежисираме всички сценарии как едно ведомство прави в друго справка по електронен път, когато нямаме първично достъпен регистър. Но, първата стъпка – свързаността, е факт", казва той.

Борисов пита министъра на туризма Николина Ангелкова кога ще е готова системата за хотелите ЕСТИ и заявява, че от месеци слуша, че комисията работи денонощно. След това сам прави извод от отговорите на министъра, че за този сезон няма да стане.

"Имаше една година и половина обжалване, както при ТОЛ-а. Ние почваме, те обжалват. И то фирми, които дори не са закупували документи. Просто, имали правен интерес", казва Ангелкова, а Борисов заръчва: "Дончев, трябва да помислите върху това буквално саботиране на държавата".

"Че обжалването е необходимо, че то стимулира и конкуренцията, и прозрачността въобще не става спор. Говорим за системи… има ли някой, който да не е убеден, че системата, която всеки, отишъл в хотел, ще го регистрира – първо е полезна за националната сигурност, второ за бюджета и за прозрачността на бизнеса. И това година и половина не може да се въведе заради обжалване! ТОЛ системата две години! И то си личи умисълът – чака се последният момент, шест часа вечерта без една минута, тогава се внася от някоя фирма и блокира нещо, което ни струва милион и половина на ден. До вчера асфалт не се ядеше, а сега всички искат асфалт. Хубаво, ама по милион и половина ние губим от това, че ТОЛ системата не работи, години наред не можахме и чак сега преодоляхме тази пречка", ядосва се премиерът.

По отношение на кражбите на коли Борисов казва, че се бори сигурно от 15 години и не може да преодолее противозаконното отнемане на автомобили да стане кражба.

"Ще е много приятна изненада за мен, ако това успеем да го направим. Хващаме го в колата, след това излиза, пробация, домашен арест, отива пак да краде и такива случаи, ако извикам директора на Софийско, може би до утре сутринта ще ви разказва с имена, с факти, с хора. Само че законът казва, че това е възможно. Да променим законите, да ги обясним на обществото, защото отнемането означава, че като те хванат вътре в автомобила, но ако не работи, или там те хванат на място – не го крадеш, не е кражба и там има други членове и състави.

И миналия път ви разказвах, знаковите крадци вече са като директори – влиза с лаптопа, пали колата и слиза. Влиза шофьорът, който вече и да го хванат, той е никому неизвестен, почват да го съдят, поема цялата вина. И законът им позволява това да го вършат! И полицаите всяка сряда ми казват: "Борим се, но този пак е навън, този пак е под домашен арест, този пак го хванахме под домашен арест как разфасова кола". И затова – 10 дни срок, седнете и го направете! Дайте им този инструмент", заръчва той.

Правосъдният министър Цецка Цачева казва, че този текст за отнемането е в главата за транспортните престъпления, а не в главата и раздела за престъпления против собствеността, където са кражбите и това е промяна, направена още преди демокрацията. Според нея новата редакция може да стане до края на месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
umen eei umen ta valchest
31
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре, един проблем се решава.Но какво стана с биткойните за МИЛИАРДИ, иззети от престъпниците? Не се чу дума повече. А с милиардите, които платихме за КТБ? Какво стана с фалшивите сертификати на пожароопасните изолации по санирането? Нищо. Киселото мляко било в опасните полистиренови опаковки, но проблемът не бил здравен, а икономически. Важните неща се замитат, а "журналистите" приспиват общественото внимание.
30
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НАПИСАХ-ПРОДАЖБА НА ХОТЕЛИ ПО ЧЕРНОМОРИЕТО И СЕ УЖАСИХ...ПОЧТИ .ВСИЧКО СЕ ПРОДАВА.КАКВО СТАВА?!
29
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе Боце, щи се пра'иш на ударен с микър па///цал от кмета на Симитли? Крадеца, който си ту, викаш дръжте крадеца. Има ли държавна поръчка която да не си разпределил на твои хора? Няма. И те ти се отчитат, иначе пускаш държавната машина да ги мачка. Който се полакоми и не те е "уважил", разследва го Цацатурата. Саботаж, саботаж е твоята политика у нас, корупцията и шуробаджанащината. Без теб не смеят едно решение да вземат, защото не знаят как ще реагираш, защото си алчен за пари.
28
5
 
4
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 6 години
Покрай тиквата и червените чугунени кратуни проядоха асфалт.
27
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 21 "Суджука първо да каже как умряха Ало Ваньо Танов и Мишо Бирата и къде е скрил тефтеря на Филип Златанов!"Къде е тефтера питаш? Как къде, у тях си в личния му сейф.Всяка вечер преди да заспи си го чете.Забрави да споменеш и шефа на Лактима Петър Христов дългогодишен сподвижник на ГЕРБ който реши да направи контрапунктен политически проект -партия догодина но бе заличен с 9 куршума А иначе сме в демокрация .. и всичко е точно!
26
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
стига сте показвали това недораузмение г.ибераско пътник е наи скоро време
25
20
 
7
 
! Отговори
Професор преди 6 години
Само така Бойко! Да живее Генерал Борисов! Герб Победа!
24
4
 
26
 
! Отговори
Борисов каза и... преди 6 години
Борисов още каза: 1. Аз съм *** и Вие сте прости, затова се разбираме. 2. До 2-3 месеца - каза го в средата на м. януари 2018г. с корупцията в БГ е приключено. 3. До всяка дупка на пътя - полицай или чиновник 4. Мене 3 папи са ме галели по главата. 5. Като нямат пари студентите да садят картофи. 6. Аз съм ял филия с маз / да припомним че баща му е полковник от ППО. заплата му е била близо 10 пъти над минималната./.... Тези ценни мисли ги остави на поколенията, да се чудят защо са го избирали!
23
4
 
5
 
! Отговори
ужаст преди 6 години
До Анонимен 20Дано да си прав-битката да е с мафиатите,но нещо не ми се вярва.Ще изчакаме да видим.Някои сайтове пишат,че до дни Радев щял да свика запасняците.Очаква се нападение от ердоган и завземане югоизтока до Пловдив...
22
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Откакто кмета на Симитли му изора задния двор, суджука съвсем изперка.
21
1
 
22
 
! Отговори
леля Пена преди 6 години
Този господин преди 10 години нареди за 1 година га е готово електронното правителство,но нещо не си спомня.Сега ще е същата работа.Лозунги от комунизма.Няма лечение.
20
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Суджука първо да каже как умряха Ало Ваньо Танов и Мишо Бирата и къде е скрил тефтеря на Филип Златанов!
19
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Вярно е - управляващите крият нещо страшно...да, ще видят сметката на соц-мафиотите, саботьори и диверсанти!
18
1
 
23
 
! Отговори
Вярно е преди 6 години
До вярно ли,чеАбе нещо се пече-бягат голями фирми.Вчера чез, днес теленор.Туристическият бизнес се разпродава с бясна скорост...в имотните сайтове е страшно.Както пише бинюз,управляващите крият нещо страшно.Процесът се засилва.
17
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СТЕТОФОНЕНДОСКОПняма да се уреди твоята работа! Най-напред ГЕРБ ще свършат това, което бе-се-***-то не иска да се случи, а после ще видим!
16
25
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само ГЕРБ ;)
15
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ох! Махни се бееее!!!!! Как да ти се обясни, че не те дишаме вече?
14
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябвало е да се разпореди - просто е пропуснал да се разпореди ,друго си е да се разпореди !
13
2
 
19
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Не е ли разпоредил ,как така ?