Дивна с глоба или без наказание! Закони, български закони...

Адвокат: Това ще е факт, ако раненият модел не предяви претенции!
Обновена: 22 мар 2018 14:18 | 22 мар 2018 11:45, Анисия Иванова
107

Има възможност Дивна да не получи никакво наказание заради пътния инцидент, ако пострадалата не предяви претенции. Това обясни адвокат Людмил Рангелов пред Bulgaria ON AIR.

Миналата седмица младата певица предизвика катастрофа, в която пострада тежко нейна близка приятелка. Назначената автотехническа експертиза ще търси причината за инцидента, но според първоначалната информация Дивна е каралa със 120 км/ч. Мненията в обществото се поляризираха от затвор за певицата до състрадaние. Шоуменът Слави Трифонов настоя за затвор за Дивна, ако се докаже, че е шофирала с неразрешена скорост.

Още по темата

Адвокат Рангелов смята, че обществеността се информира зле за това какво точно се е случило. Според него става дума за причинена средна телесна повреда, за което законът предвижда до 3 години лишаване от свобода, а неосъждано лице задължително получава само административно наказание.

"Пътната настилка трудно може да намали отговорността на водача. Появи се информация, че гумите не са били с необходимата дълбочина на грайфера", отбеляза адвокатът.

Той допълни, че често разследващите органи изчакват резултатите от автотехническата експертиза, за да повдигнат обвинения.

"За съжаление младите шофьори излизат недобре подготвени - не са карали 31 часа, не са карали на магистрала, не са карали вечер. 15 -18% от младите шофьори участват в ПТП в първите 2 години след получаване на книжката. Практическите умения по шофиране са много далеч", коментира в "България сутрин" председателят на Асоциацията на пострадалите в катастрофи Владимир Тодоров.

Той отбеляза, че Дивна не е тествана за наркотици, но е станало ясно, че не е употребила алкохол. Сигурно има превишение на скоростта, но тези престъпления са неумишлени, каза още Тодоров.

Певецът и приятел на Дивна Дамян Попов подчерта, че е изключено тя да е взела наркотици. Според него постът на Слави Трифонов във Facebook е прекалено краен и не може инцидентът да бъде сравняван с този на Максим Стависки. 

"Ако беше някой непопулярен, това ПТП щеше да бъде просто част от статистиката и никой нямаше да съди водача", каза Дамян Попов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
най-кoмплeкcиpaната нация.. добре че изчезва със скоростта на светлината
70
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако за превишаване на скоростта се влизаше в затвора, половин България щеше да е в затвора.
69
14
 
11
 
! Отговори
@@@ преди 6 години
У нас,в България,за злобата,завистта и омразата,почивен ден няма!
68
3
 
11
 
! Отговори
Анониус преди 6 години
Имаме средна телесна повреда причинена по непредпазливост.Ако държавното обвинение си свърши поне веднъж като хората работата Дивна я чака поне година затвор.А тоя чичак дето са го поканили да ми се рекламира тука шот горкия сигурно няма и 2 лв у джоба по добре гледайте слънцето.Претенциите са доколкото си спомням по чл.54 от ЗЗД и се допускат като граждански иск който отделно се входира или с частна тъжба или без но да говориш че без нея нямало как да има наказание простоооо нямам думи за тез
67
2
 
18
 
! Отговори
Анониус преди 6 години
Този адвокатчето да не ми се прави на дръж ми шапката!Претенциите са единствения граждански иск който се допуска в наказателни дела но той не е основание за започване на наказателно дело.Имаме вредоносен резултат имаме нарушване на Закона за движение по пътищата.И ЩО ЗА ПРОСТОТИЯ?!?!ТЯ ИМАЛА ЧИСТО МИНАЛО ЗНАЧИ СЕ ОСВОБОЖДАВАЛА ЗАБЕЛЕЖЕТЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ ХАХАХАХА ЗНАЧИ ПО ТАЗИ ЛОГИКА АЗ УТРЕ МОГА ДА ПРОСТРЕЛЯМ НЯКОЙ НО ПОНЕЖЕ НЯМАМ КРИМИНАЛНО МИНАЛО НЯМА ДА ЛЕЖА!хахахах
66
2
 
18
 
! Отговори
ив.красналиева преди 6 години
тая *** малка каква звезда две песни а визия да си плашиш децата с нейните приятели миро и др сигурно е била дрогирана
65
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
куха,гадна,нагла,с муцуна на пор!
64
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лош материал, много лош. Не 80 а 95% са де-били. Какъв е смисъла от ПиАр акция за лъскане на имиджа на явен нарушител който с наглото си поведение е причинил ПТП и средна телесна повреда? Да покажем на обикновенния човек, че може да кара с 60 над ограничението и да катастрофира и няма да има последствие? Това ли е целта? Лош материал. Много лош.
63
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скоро Дивна със 120 км/ч и във вашия квартал!
62
0
 
3
 
! Отговори
Lest преди 6 години
Sred dostoinite bulgari redom do sadia-izpalnitelite, nadziratelite i prokurorite...Alea "Nasha gordost"...
61
10
 
28
 
! Отговори
Възмутена преди 6 години
Какво наказание?Баща и е от БСП.Навремето той и осигури победата в едно риалити.
60
2
 
40
 
! Отговори
Baking scones преди 6 години
В България човешкият живот не струва и пукната пара.Момичето е имало късмет,че е оцеляло,но сега ще трябва да се възтановява дълго време,да търпи нечовешки болки и неудобства и да плаща луди пари за лечение.А дивата Дивна какво?Най-много да се раздели с книжката си за кратко време и животът и ще може да си продължи нормално.Трябва да и се потърси отговорност,за да се замисли друг път,когато реши,че законите не важат за нея.
59
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чл. 133. Който причини другиму по непредпазливост тежка или средна телесна повреда, се наказва с лишаване от свобода до една година или с пробация.счупен крак=средна телесна повредаизобщо няма значение дали пострадалия ще претендира за каквото и да било
58
0
 
3
 
! Отговори
pkboev преди 6 години
https://lex.bg/laws/ldoc/1589654529 - НАКАЗАТЕЛЕН КОДЕКСНищо относно превишена скорост.
57
1
 
3
 
! Отговори
pkboev преди 6 години
https://lex.bg/bg/laws/ldoc/2134649345 - ЗАКОН ЗА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТАчл. 182 ал. 1 т. 6 : за превишаване над 50 km/h - с глоба 700 лв. и три месеца лишаване от право да управлява моторно превозно средство, като за всеки следващи 5 km/h превишаване над 50 km/h глобата се увеличава с 50 лв.за превишаване над 50 km/h - с глоба 700 лв. и три месеца лишаване от право да управлява моторно превозно средство, като за всеки следващи 5 km/h превишаване над 50 km/h глобата се увеличава с 50 лв.
56
1
 
20
 
! Отговори
Гост - продължение преди 6 години
представяйки си, че между тях и Господ няма никой, но винаги се оказва, че има - я спътник, я случаен пешеходец, я друг шофьор, законите за движение по пътищата не са написани, за да бъдат нарушавани, а за да пазят живота на тези, които се движат по пътищата!
55
1
 
24
 
! Отговори
Гост преди 6 години
Откога превишаването на скоростта се разглежда като неумишлено деяние?! Съвсем умишлено си е, ако действително има такова, а в някои ситуации - като посочените "недостатъци" (кавичките са според интервюираните експерти) си е направо престъпно. Ако шофьорът не беше превишил скоростта, то неговото неумение да управлява автомобила не би било толкова явно, да не говорим за риска - не само за спътничката, но и за всичко живо на шосето. Всеки ден виждам как шофьори карат като бесни по малките улички
54
2
 
19
 
! Отговори
до какво е това име преди 6 години
Правилното име на Дивна е беа буквата Н тя затова е карала с 120 при ограничене 60 ако е има ум в главата си нямало е да стане и катастрофата.Такива като нея си мислят,че правилника и законите не важат за тях ако ше и човек да убият.
53
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Слави Трифонов е прав.
52
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кво се занимавате с тези простотии. Двете са се возили заедно били са приятелки. Катастрфа, случило се. Ще се оправят помежду си. Кви са ти я простотии за съд и прочие. Ако бяха непознати ОК.