От Facebook до Guardian: Спасителят на щъркели в световните медии

Сафет Халид и неговият благороден жест не останаха незабелязани
22 мар 2018 20:54, Екип на Dnes.bg
7
От Facebook до Guardian: Спасителят на щъркели в световните медии
Снимка: Guardian

Благородният жест на Сафет Халид, който спаси 5 премръзнали щъркела, привлече вниманието на световните медии. За трогателната история разказа британският вестник Гардиън.

"Какво ще направите, ако забележите стресирани щъркели, покрити с лед, да лежат в снега? В България ги прибират у дома", пише изданието.

Още по темата

Рязкото застудяване в Североизточна България покри крилата на стотици птици с лед и ги прикова към земята. Няколко от премръзналите щъркела обаче намериха подслон в дома на Сафет.

Историята трогна стотици хиляди хора във Facebook, където 53-годишният мъж публикува снимки на прелетните птици: "Тази вечер спасихме живота на тези щъркели, които бяха буквално сковани и замръзнали от поледицата в силистренското село Зарица. Приютил съм ги на топло. Дано да съм направил добро!" 

Експертите похвалиха благородната постъпка, но предупредиха:

"Ако животно в беда ти позволи да се доближиш, значи е в много лошо състояние. Трябва да го приютиш, да подадеш сигнал до институциите и да оставиш специалистите да се погрижат. Трябва да се помага на дивите животни по правилния начин. Иначе състоянието им ще се влоши", сподели преди няколко дни Людмила Кривошова от фондация "Дивите животни" пред екипа на предаването "Околосветско".

Заради героичното дело Сафет Халид бе награден с грамота и бездимна екопечка от министъра на околната среда и водите.

Гражданите, намерили бял щъркел в безпомощно състояние, може да се обръщат за съдействие към Държавните горски стопанства или съответната община, съветват още от Министерството на околната среда и водите.

Добрата новина – можем да попаднем в световните медии и с нещо положително.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да го възнаградят и финансово,човека може би не е богат,но е с голямо сърце,мисля, че заслужава повече.
4
0
 
9
 
! Отговори
Младеж преди 6 години
Браво на човека. Дано има повече като него. Хората са лоши създания ; алчни ,зли завистливи , мързеливи. Има и малки изключения.
3
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"" Приютил съм ги на топло. Дано да съм направил добро. "".......................замислете се добре над втората част от фразата, а именно:"дано да съм направил добро"вие някога питате ли се за последствията от действията си ?Защото ОНЯ ОТГОРЕ ще пита.
2
0
 
72
 
! Отговори
Възхитен преди 6 години
Браво Сафет. Да си жив и здрав дълги години. Личи си че си добър човек.
1
2
 
54
 
! Отговори
сандо преди 6 години
дани почнем и един друг да си подаваме по-често ръка