Решено: Ремонтът на оградата с Турция – без конкурс

Опозицията с обвинения в корупция към управляващите
84
Решено: Ремонтът на оградата с Турция – без конкурс
Снимка: Правителствена пресслужба, архив

Обвинения в кражби, далавери и корупция отправи опозицията към управляващите заради предложението им поддръжката на оградата на границата с Турция, която спира нелегалните мигранти, да бъде освободена от задължителните процедури по Закона за обществените поръчки и да се договаря пряко.

Още по темата

В крайна сметка въпреки критиките на БСП и ДПС, мнозинството окончателно прие поправката в Закона за обществените поръчки, с която ремонтът на съоръжението ще минава без конкурс.

Червеният Филип Попов припомни, че преди месец прокуратурата започна разследване на строежа на възпрепятстващата ограда на българо-турската граница.

Причина за това станаха подадените сигнали от левицата, според която в изграждането на съоръжението са допуснати нарушения и са извършвани корупционни схеми.

"Разбираме желанието ви и поддръжката да е без обществена поръчка, но недоумяваме защо вие правите това предложение. Ясно е, че целта не е да стане по-бърза и ефективна процедурата, защото и сега по Закона за обществените поръчки има начин ремонтът да мине без конкурс при форсмажорни обстоятелства. Целта ви е да се прикрият далаверите при строежа и те да се продължат и с ремонта“, скочи той.

Според Хамид Хамид от ДПС решението на управляващите е абсолютно ненужно и само подсилва съмненията в обществото, че около тази ограда има нещо нередно. Той смята, че новият текст създава прецедент, който обаче може да бъде използван и при други случаи.

Павел Шопов от "Атака" пък защити нуждата от бърз ремонт на оградата и коментира, че темата за съоръжението е една от най-експлоатираните политически.

"За нас от ОП тя е рожба, за която се преборихме много трудно, успяхме да убедим БСП по времето на Пламен Орешарски да бъде започнато строителството й, поддържахме тезата си пред ГЕРБ месеци наред, за да я довършат. За нас оградата не е въпрос за политически облаги, а въпрос на кауза за държавата", настоя той.

Според Иван Иванов от БСП обаче, след като прокуратурата е започнала разследване, значи е открила престъпления и не бива да се превръща парламентът "в съучастник на тази кражба".

Йордан Цонев от ДПС пък предупреди, че всеки законодателен текст, който дава възможност за произвол, е хранителна среда за корупция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цялата ограда е една корупциона схема от ГЕРБ, в която парите от поръчката се прибират от фирми на Пеевски.
20
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма да има оправия, докато ръководното продължава да е "усвояване на средства" вместо "извършена работа"!Още повече че при нас е размита границата между "усвояване" и "присвояване"!
19
0
 
15
 
! Отговори
до 28 преди 6 години
За тези пари можеше да си поръчаме от китайците 20 метрова ограда от гранит като тяхната!
18
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И сега като започнат едни нескончаеми ремонти на двойни и тройни цени...Валерко, Цветелинка и шефът им Суджука ще са мегадоволни.
17
1
 
12
 
! Отговори
Далавери преди 6 години
Най-ми харесва без търгове... тогава цената е подходяща...
16
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разбира се, тва с търговете много кофти се получи. Разни хайвани подбиват цените, ужас.ГРОБ и ЛъжеПатриотите не могат да си крадат достатъчно и безконтролно.
15
2
 
7
 
! Отговори
hhh преди 6 години
До Анонимен 20: Не аз я сравних с китайската, а управляващите и то по телевизията.
14
2
 
11
 
! Отговори
hhh преди 6 години
Странно как това творение, сравнено с Великата Китайска стена, се нуждае от ремонт след само няколко месеца.
13
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Змията от изтока е вкарана в държавата.купувайте аружие
12
1
 
13
 
! Отговори
АХА преди 6 години
До АнонименКОГА Я НАПРАВИХА ТАЗИ ОГРАДА ЗА МИЛИОНИ ЛЕВОВЕ,КОГА ЗАПАЧНАХА ДА Я РЕМОНТИРАТ--ЗА КОЛКО МИЛИАРДА ЩЕ Е СЕГА РЕМОНТА--ГЕРБАВИТЕ КРАДАТ И С *** СИ--НЕНАСИТНИ ,ЩЕ ПРЕЯДЕТЕ БЕ..ОСТАВЕТЕ НЕЩО И ЗА ИЗБИРАТЕЛИТЕ СИ --И ТЕ ЖИВЕЯТ КАТО ПРОШЛЯЦИ--ХВЪРЛЕТЕ И НА ТЯХ КОРИЧКА ХЛЕБЕЦ--А ХАЙВЕРЧЕТО И ШАМПАНСКОТЕ..ЗАПАЗЕТО ГО ЗА МЕТРЕСИТЕ СИ ОТ ТЕЛЕВИЗИИТЕ...
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато ви занимават с някаква си Ограда за има няма 100 милиона лева,Владислав Горанов прикрива източване на над 6.7 милиарда лева ДДС от бюджета!
10
0
 
12
 
! Отговори
До *** преди 6 години
Човече, всички са в играта при обществените поръчки. Крадене и влачене на макс, срещу нереални високи цени. Ако е частен обекта, нещата са коренно различни - частника следи всичко под лупа.
9
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Другарите от БСП и ДПС да говорят за кражби е все едно педофил да иска да стане детски учител . Най голямите крадци са БСП и ДПС в историята на България. Иначе искат да саботират работата навсякъде като непрекъснато обжалват пред съда и минават години. Браво на правителството, мачкайте тахтабите.
8
2
 
13
 
! Отговори
**** преди 6 години
Май не само оградата се нуждае от ремонт,ами и всички политици,но ремонт който да им държи влага до живот,а и за следващите да им е убеца на ухото,не може нещо построено днес утре да се нуждае от ремонт,къде тука е надзора и кой е отговоре за това,ако надзорника знае,че за лошо качество ще влезе в затвора,ще държи работата да е изпълнена качественно.
7
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви конкурси, какви 5 лева. Нали е в гаранция, който не си е свършил работата да отива и да си отстранява дефектите за негова си сметка. Какво занимават хората с глупости. Чудат се по-скоро от къде да дръпнат/краднат за нещо, което е трябвало да е свършено качествено ама... уви
6
0
 
14
 
! Отговори
правих ограда преди 6 години
Крадене , но всичко е точно.
5
0
 
15
 
! Отговори
СЛЕД ЧАКАЛИТЕ преди 6 години
от ОПГ ГЕРБ няма да има ДЪРЖАВА. Каква ограда....
4
0
 
16
 
! Отговори
ИМА ЛИ НЕРАЗБРАЛИ преди 6 години
България е с ПАЗАРНА ИКОНОМИКА, а КИТАЙ - НЕ.......
3
2
 
19
 
! Отговори
ГИНКА ОТ ГЕРБ преди 6 години
50 на 50 си делкаме с г-н БОРИСОВ и всичко е ОК
2
2
 
20
 
! Отговори
Булгар преди 6 години
Имали изненадани?