Решено: Ремонтът на оградата с Турция – без конкурс

Опозицията с обвинения в корупция към управляващите
84
Решено: Ремонтът на оградата с Турция – без конкурс
Снимка: Правителствена пресслужба, архив

Обвинения в кражби, далавери и корупция отправи опозицията към управляващите заради предложението им поддръжката на оградата на границата с Турция, която спира нелегалните мигранти, да бъде освободена от задължителните процедури по Закона за обществените поръчки и да се договаря пряко.

Още по темата

В крайна сметка въпреки критиките на БСП и ДПС, мнозинството окончателно прие поправката в Закона за обществените поръчки, с която ремонтът на съоръжението ще минава без конкурс.

Червеният Филип Попов припомни, че преди месец прокуратурата започна разследване на строежа на възпрепятстващата ограда на българо-турската граница.

Причина за това станаха подадените сигнали от левицата, според която в изграждането на съоръжението са допуснати нарушения и са извършвани корупционни схеми.

"Разбираме желанието ви и поддръжката да е без обществена поръчка, но недоумяваме защо вие правите това предложение. Ясно е, че целта не е да стане по-бърза и ефективна процедурата, защото и сега по Закона за обществените поръчки има начин ремонтът да мине без конкурс при форсмажорни обстоятелства. Целта ви е да се прикрият далаверите при строежа и те да се продължат и с ремонта“, скочи той.

Според Хамид Хамид от ДПС решението на управляващите е абсолютно ненужно и само подсилва съмненията в обществото, че около тази ограда има нещо нередно. Той смята, че новият текст създава прецедент, който обаче може да бъде използван и при други случаи.

Павел Шопов от "Атака" пък защити нуждата от бърз ремонт на оградата и коментира, че темата за съоръжението е една от най-експлоатираните политически.

"За нас от ОП тя е рожба, за която се преборихме много трудно, успяхме да убедим БСП по времето на Пламен Орешарски да бъде започнато строителството й, поддържахме тезата си пред ГЕРБ месеци наред, за да я довършат. За нас оградата не е въпрос за политически облаги, а въпрос на кауза за държавата", настоя той.

Според Иван Иванов от БСП обаче, след като прокуратурата е започнала разследване, значи е открила престъпления и не бива да се превръща парламентът "в съучастник на тази кражба".

Йордан Цонев от ДПС пък предупреди, че всеки законодателен текст, който дава възможност за произвол, е хранителна среда за корупция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
4
 
! Отговори
Идеалист преди 6 години
Най-правилно би било с една обществена поръчка да се определи една или няколко фирми, които да се занимават с поддръжката на съоръжението. Сега района на всяко дере, което е подкопало Великата Бългаска Стена, ще се сключват договори, може и с няколко "наши" фирми.
40
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За съжаление гранична полиция не може да замени гранични войски. Разрушиха работещо съоръжение/отворени граници/ , разминираха по настояване на Турция, ликвидираха гранични войски и техните застави. Забраниха употребата на оръжие на поражение ако диверсанта преминаващ границата не се подчини. А сега се мъчат да направят нещо но не могат и поне малко да се доближат до това което беше преди. Държавата е разграден двор благодарение на "нашите политици". В кавички защото не гонят БГ интерес а чужди!
39
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А наказания за тия, дето взеха и дадоха едни държавни пари за такава ограда, а нищо не свършиха - кога????!!!!
38
2
 
12
 
! Отговори
АХЕ преди 6 години
До ПрофесорДа бе, с Партията майка се върви на пред. Очаквам манифестации по този повод и поради изпълнение на петилетния план за три години!!!!
37
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ПрофесорЕеее, моля те, недей да казваш, че комунисти *** срещу ГЕРБ/тесни комунист/. :):):) То комунист до комунист, мила ни жална майко, са в тоя парламент, и са се коалирали и си управляват и ни създават нова реалност, че не са комунисти. Ай стига бе, кого лъжем... Себе си? Искам си ИВАН КОСТОВ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
36
1
 
8
 
! Отговори
АХЕ преди 6 години
Един коментар тук ми даде идеята как би могла да се обяснява абревиатурата ОП /Г/ - Обедняла Патриотична /Група/,. Само предлагам! Иначе май е Обединена Патриотична Група, ама не по НПК /друга абревиатурка:)/
35
2
 
8
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
Който краде, има !!!Който има, значи е крал !!!Браво на вас господа Оправляващи !!! (О-то е пренасочване към друга дума)Колко "смазочни материали" още да си купим ???До кога така ???
34
1
 
8
 
! Отговори
AXE преди 6 години
Ето така се държи коалиционен партньор! Сега "со малко кютек",както беше при пропадлякправителство 2 /ПП2/ не ста-а, требе да ги дозахлеби, дее....ши и мошенгията дръжавна ПП3 ОП/Г/!!!!!
33
2
 
11
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
"ПАТРИОТ" ДА СИ В ДНЕШНО ВРЕМЕ. СЛАДКА И ДОХОДНА.
32
1
 
14
 
! Отговори
1 преди 6 години
Ето от къде ще дойдат парите, за мотел ''куция пръч''.
31
1
 
15
 
! Отговори
реалист преди 6 години
КРАДЯХА ПРИ СТРОЕНЕТО, СЕГА ПРИ РЕМОНТА. СКЪПА ОГРАДА, СКЪП РЕМОНТ. ОСТАВКА!!!
30
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Реално пробллемът е да се осигури възможност за спокойно крадене.И неограничено, защото така както е построена, оградата непрекъснато все ще се поврежда, пада и пр. така че все ще я ремонтират следващите години.
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На снимката : километри телена мрежа и нито една лампа да осветява. Е как няма да я нарежат?
28
1
 
5
 
! Отговори
Др. Куин лечителката преди 6 години
Вместо да четете за ***,които са решили,че това да бъдат в политиката им е наследствено право,четете стойностните книги на Барбара Делински,Даниел Стийл,Нора Робъртс,Айлин Гоудж и т.н.Горещо препоръчвам незабравимата история на Дебора и дъщеря и Грейс в увлекателното четиво "Тайната между нас".В нея се разказва за това как един инцидент може да преобърне живота на човек и на разкрива на какво е способна една майка за детето си.
27
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е щото пък ако има конкурс и не се знае кой ще го спечели ли? Нагледали сме се на такива нагласени конкурси.
26
0
 
19
 
! Отговори
Тъз УГРАДКА йе преди 6 години
Златната кокошчица на Обеднели Псевдопатриоти и ГРОБ-чето.
25
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо ново - "златния пръст" на патриотите ще се пъхне за пореден път в "златната дупка" на Тиквун.
24
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не мога да повярвам...! Даже Баш Суджука каза, че само при съмнения за нередности, ще се прекратяват договори! Явно в случая съмнения няма. Никакви...!
23
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** кой открадна парите не се на ядох те..
22
2
 
15
 
! Отговори
Владалавери Черкезче преди 6 години
Тази телената мрежа за кокошки и аз мога да я ремонтирам, като я позакърпвам тук-таме...Трябва ми само едно кълбо тел и клещи :)Е и 20-ина милиона деq няма да откажа :)Защо иначе съм във властчицата :)