Надежда и мечта за нов живот: 7000 ин витро деца за 9 години

През изминалата година са постъпили 4000 заявления
23 мар 2018 14:45,
29
Надежда и мечта за нов живот: 7000 ин витро деца за 9 години
Снимка: visualhunt.com

За 9 години са се родили над 7000 деца, благодарение на държавното финансиране за ин витро процедури. Това стана ясно на церемонията по връчване на годишните награди на фондация "Искам бебе" – "Ангели на благодарността" в кулоарите на парламента.

През изминалата година пък са постъпили 4000 заявления за ин витро процедури, а се се родили над 900 деца.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева обърна внимание колко е важна темата за децата и настоя, че е задължение да се помогне на хората с репродуктивни проблеми.

"Правителството изпълни обещанието си да финансира програмата за ин витро. Тежко е, когато в семейството няма кой да ти каже "мамо" и "татко". Това е задача на всички нас", каза Караянчева.

Финансовият министър Владислав Горанов беше сред отличените, но настоя, че това е награда за усилието на цялото общество.

Кметът на София Йорданка Фандъкова пък повдигна въпроса с проблема с даряването на яйцеклетки. Тя обясни, че Столичната община също подкрепя ин витро процедурите, но за да не дублира националната програмата на правителството, са се ориентирали към процедурите с донорска яйцеклетка. По тази програма от 2015 г. са кандидатствали 70 семейства, като 64 са одобрени.

"Имаме вече 9 родени живи и здрави бебета, от които последните са близначки. Първото бебе - Самуил, е вече на 2 години, може би", поясни Фандъкова.

По време на събитието много родители споделиха своите лични истории и разказаха за трудния път, който са извървели, докато чуят радостната вест. Някои от тях вече са и многодетни родители и вдъхнаха надежда на хората с репродуктивни проблеми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като чуя за толкова много "светила" които подкрепят инициативата и нещо ми светва. А за децата със синдром на Даун, а новородените болни от диабет, а за родените осакатени. Разбира се че е прекрасно да имаш дете, но е нужна много отговорност и минимум ламтеж за пари.
7
23
 
6
 
! Отговори
Жоро Плацентата преди 6 години
За мен това е противоестествено и не трябва да се практикува, дори бох го нарекъл сатанинско. Хора плодете се по естествен път!!! Всичко друго е извращение и не трябва да се толерира!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
6
5
 
20
 
! Отговори
Истината преди 6 години
А защо никой не посочва причината поради която толкова много млади хора не могат да има деца по естествен път?Защо всички си мълчат?? Нашите служби със сигурност знаят какво става. Но явно някой им е наредил да си мълчат.Рано или късно ще бъде изобличен световния геноцид срещу белата раса. Поставили са си за цел да унищожат белия човек и да го заменят със африканци и черни от близкия изток. Затова и пускат емигранти. А не сте ли забелязали че САМО белите хора имат проблем със зачеването???
5
1
 
5
 
! Отговори
реалност по ББ преди 6 години
Раждания Роми - Българи 50 на 50%
4
1
 
1
 
! Отговори
ДС преди 6 години
Браво.
3
2
 
13
 
! Отговори
Многодетен ром преди 6 години
Когато става въпрос за джендърите, веднага намесват бог какво бил предопределил, а когато е за бездетните, забравят за бога. Що така?!
2
2
 
17
 
! Отговори
Каква държава чудо преди 6 години
Годишно умират 120 000 души а се раждат само 55 000 бебета и това в най бедната и корумпирана държава в ЕС!
1
5
 
5
 
! Отговори
Кольо преди 6 години
Браво, браво