Светът утре: Дигитализация, но не и без човека!

Хуманитарните професии няма да бъдат изместени от машини
23 мар 2018 16:15,
10
Светът утре: Дигитализация, но не и без човека!
Снимка: visualhunt.com

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев заяви, че днес, когато сме пред прогнозите голяма част от професиите да бъдат заменени от машини, е важно да се знае, че професиите, свързани с грижата за човека, с работата с хората и с разбирането им, няма да бъдат заменени.

Още по темата

В лекция в Софийския университет "Св. Климент Охридски" Вълчев подчерта, че освен да се акцентира върху дигиталните умения, трябва да се акцентира и на хуманитарните специалности.

По думите му бъдещето ни като страна зависи от това не толкова дали ще бъдем държава с малко или голямо население, а с образовани учители. Ако има добри учители, всички ще имат по-добри резултати, както и ако по-добрите ученици стават учители.

Според Вълчев е трудно да се говори за бъдещето и образованието, защото в образователната система има ученици, които ще бъдат на пазара на труда и след 50 години.

"Не знаем какъв ще е пазарът на труда, вероятно и футуролозите не знаят, а в същото време образованието е система на бъдещето", коментира Вълчев, цитиран от БТА.

Той допълни, че ще се появяват нови неравенства, а образованието трябва да е "асансьор", който да преодолява неравенствата между различните социални нива. По думите на Вълчев днес говорим за "дигитални неравенства" като неравенства в ползването на технологии, а скоро ще се говори за неравенства между "дигитални създатели" и "дигитални ползватели". Икономиката ще зависи от това къде има повече хора, които създават и управляват машини на високо ниво, каза Вълчев и допълни, че в тази посока трябва да се развива образованието.

Вече говорим за софтуерни умения още от детската градина и сме започнали промени в образователните програми с вплитането на дигиталните компетентности във всички часове и дейности по интереси. Според образователния министър вече се говори за обучение чрез информационни и комуникационни технологии или обучение за ИКТ, като когато се мисли за "дигитални създатели", някои страни правят крачка назад в обучението чрез информационни технологии, защото се търси оптималната доза, която да развие творчеството на децата.

Социалният министър Бисер Петков също подкрепя тезата, че когато се говори за бъдещето на труда е все едно да се гледа на "кристална топка". Той сподели тезата на лидера на КНСБ Пламен Димитров, че понякога темпото на дигитализация е въпрос и на политически избор. Петков посочи, че се създават качествено нови работни места, като по-податливи на изчезване са най-вече работните места в рутинни дейности и тези, които изискват ниска степен на квалификация, като най-отчетливо се вижда това в земеделието.

Социалният министър допълни, че средноевропейският работник в рамките на трудовия си живот прави около 10 кариерни прехода и по-голямата гъвкавост създава нови форми на заетост.

По данни на ЕК около 40 процента от европейските работници са заети в т.нар. "нестандартни форми на заетост", като работят в интернет платформи, на непълно работно време, споделят колективно определена работа или са на договор на т.нар. нулева заетост - по заявка на работодателя.

За тях ЕК е направила законодателно предложение да се приеме нова директива за предвидими и прозрачни условия на труд, като по оценка на Комисията около 3 млн. работници от ЕС, заети в такива форми на заетост, при започване на работа трябва да получат достатъчно информация за условията, максималния срок на изпитателен период, и задължителните изисквания за уменията и преквалификацията на работника.

Министърът отбеляза, че вече професионалният профил на работната сила трябва да е такъв, че да има по-висока професионална квалификация, но и умения за общуване, творческо мислене и вземане на решения. Той припомни изказване на еврокомисаря Мария Габриел, че само след 2 години 90 процента от работните места ще изискват основни цифрови умения.

"Вече говорим не само за пазар на труда, базиран на професиите, а за такъв, базиран на уменията", заяви социалният министър.

Според лидера на КНСБ Пламен Димитров около скандалите за изтичането на лични данни е важно да се припомни, че бъдещето зависи от регулацията и прозрачността на управлението на технологиите, както и от разпределянето на печалбата.

"Пазарът на труда в развиващите се страни, включително и България, е далеч по-негативно влияещ се от дигиталните трансформации", отбеляза Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Кротко преди 6 години
НАгли престъпници на власт в София вече с а похарчили няколко хиляди милиона живи кървави евра ограбени от народа с незаконни данъци. ОСтро корупционната програма "електронно правителство " цели обезпечаване ненаказуемо ограбване на милиони жертви по всяко време на денонощието без да има хартиени следи ..Получаваш превод от сто милиона банката платила на програмист и хоп парите ги нема..немаш никакви писмени данни за превода ..
7
0
 
0
 
! Отговори
JJIvanov warning преди 6 години
Имаме отличен опит с блокиране съзнанието на учени и ученици с нагло вредна цифрова техника още от 1977 година.Учим в елитната тогава МГ"гео МИлев" Плевен.Смятаме на ум до милиони..НА всяка задача даваме по няколко решения.Вкарват ни в зала обрудвана с нови тогава ЕЛКИ .Започваме да натискаме клавиши и да чакаме какво ще покаже на екрана при въпрос две по две след малко се оказва че е направо 4.Блокираха ни смятането на ум за три учебни часа. ЯЗЪК>
6
0
 
0
 
! Отговори
STОП дигитализация преди 6 години
АМАН от наркомани на власт в Европейския съюз и София.Това дигитализация се превежда като цифровизация.тоест позволяваме на външна вражеска цивилизация да облъчва уврежда и манипулира милиарди живи и други едновременно.Анализ внимателен на земетресението от 4 .03.1977 подаде че са ядосани охранители на важни региони заради тежко вредни тн исчислителни центрове..ползваната тогава техника е сваляла супер секретни данни за природата
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
О не, няма да има работа за ***, избутали гиманзията с 3ка !
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
0До АнонименТова е опитът, да пбъде "оправен" днесшният свят. А 30 години е фантастична цифра. С това, което се сблъсквам всеки ден, мога да кажа, че и 10 години са много време.
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо не може да мине без човека, защото все някой трябва да плаща...
2
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига с тия дигитализции и роботи днешния свят сте оправили, че бъдещето сте се загрижи за след 30 год Вий, вий сте де-би-ли.
1
2
 
2
 
! Отговори
Комисарче преди 6 години
Има една Евро Калинка казват и Габито Маха много е дигитализирана чак е взела на Цвъ ушите под наем!