Тол такси по 55% от пътищата ни, автобусите – с преференции

Тарифирането е в процес на работа, канят и чужда фирма за него
24
Тол такси по 55% от пътищата ни, автобусите – с преференции
Снимка: архив, БулФото

За около 55% от пътищата в страната ще се плаща тол такса от тежкотоварните автомобили, съобщи регионалният министър Николай Нанков по време на парламентарния контрол.

Още по темата

Той посочи, че българските превозвачи ще калкулират повишаването на цените по новата система в себестойността на своята услуга и допълни, че за автобусните превози се очаква да има известни преференции при тарифирането.

Министърът информира, че то е в процес на изготвяне, като се очаква да бъде привлечена международна финансова институция в подкрепа на работата на междуведомствена група по темата.

Работи се и по определянето на обхвата на пътищата в системата.

Двете дейности са извън договора с избрания изпълнител на тол системата, каза министърът, цитиран от БТА. 

Нанков призова за дебат по темата в Народното събрание, за да има по-голяма конкретика.

Той напомни, че с въвеждането на тол системата ще има допълнителни средства за ремонт на пътища и за строителство на нови.

Министърът изтъкна, че сега в страната от преминаващи транзитно тежкотоварни коли остават 50 млн. лева на годишна база, докато в Сърбия - 300 млн. евро за почти същите километри.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
4
 
41
 
! Отговори
Гостенин преди 6 години
Колкото пътища построиха и ремонтираха от акциза на горивата, пътния данък и винетките - толкова ще построят и ремонтират от тол-таксите.Но хак му е на електората, дето орева орталъка за тировете - как рушали и как пътували. Сега даже електората ще им плаща за преминаването - министъра го е казал: Превозвачите ще го сложат във цената на превоза. А кой плаща цената на превоза? Аз смятам, че е електората. А вие?
3
3
 
1
 
! Отговори
Lomed преди 6 години
Fakenews. Patna bg karta s tochnite imena i nomera na ulicite...i systemite na patnite taksi v sravnitelni tablici s realni chisla....ot tozi ministar nema nikakva nujda, kakto i ot tova ministerstvo...zakrivame ...tova da praviat patnite regionalni kmetski slujbi...
2
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека да има да крадат. Каквото откраднат - за свещи да го дадат.
1
5
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак смърди на кражба на едни пари много пари!