Защо се гневим срещу Facebook? Ползваме го доброволно!

Социалната мрежа продава профилите на потребителите си
23 мар 2018 09:20, Елка Василева
48
Защо се гневим срещу Facebook? Ползваме го доброволно!
Снимка: архив, Reuters

Който ползва Facebook, го прави напълно доброволно. И така напълно доброволно позволява на социалната мрежа да чете, събира и анализира всичко, което сам издава за себе си. Защо тогава е целият този гняв срещу Facebook?

"Кражба на данни", "голям гаф", "скандална злоупотреба" - такива изрази се чуват, когато стане дума за случващото се около Facebook тези дни. Но всички тези определения не са верни. Защото в цялата история няма никаква кражба, няма хакнати пароли, нищо не е изтъргувано на черния пазар, няма и хакери, които да бърникат някъде, където не им е мястото. Точно обратното дори: случилото се е "business as usual" - тоест, съвсем обичайна практика, пише Дойче веле.

Facebook събира данни. И създава профили на потребителите си, които след това продава на рекламни компании, на доставчици на услуги, на политически партии или просто на групи, които организират някакви подписки. Всеки може да разгледа собствения си рекламен профил и дори да го редактира. Да, скрит е надълбоко в дебрите на личните ни профили, но всичко това не се прави тайно.

Наивно е да се правим на изненадани

Ето пример: да си представим потребител на име Самюел Джей. Той е от мъжки пол, рожденият му ден се пада през пролетта, често пътува по служба, интересува се от футбол, слуша хеви метъл, чете вестници, обича италианската кухня и наскоро се е преместил в ново жилище. Всичко това го знае и Facebook, но не защото Самюел го е написал в социалната мрежа, а защото Facebook "чете" заедно с него, когато той преглежда статии онлайн, резервира полет, купува билет за концерт или поръчва пица в мрежата. Самюел е позволил на Facebook всичко това още със създаването на личния си профил, като е приел условията за ползване.

Още по темата

Всичко това може и да е укоримо. Можем също така да обвиняваме Facebook, че премълчава истинската същност на своята дейност. Социалната мрежа дори трябва да бъде наказана, ако бъде установено, че действа в нарушение на американските или европейските закони за защита на личните данни. Но е повече от наивно сега да се правим на изненадани, че Facebook прави нещо, което винаги е правил.

Който ползва Facebook, Google, Twitter или Instagram (всички те преследват една и съща цел), го прави напълно доброволно. Който дава гласа си за Доналд Тръмп, също го прави доброволно, а не защото някой преди това му е промил мозъка или пък някакви тъмни сили са му откраднали личните данни.

Ние стоим зад успеха на  Facebook

Тук става дума за едно основно правило на капитализма: когато дадена услуга е безплатна за клиента, тогава самият клиент е продуктът. Именно мащабният анализ на личните ни данни превърна Facebook в това, което е днес - световен технологичен концерн с 40 милиарда годишен оборот. Ние стоим зад този успех, поръчвайки пица в мрежата или губейки си времето с попълването на безсмислени анкети. Никой не ни е мамил, никой не е крал личните ни данни.

Вече години наред потребителите във Facebook мислят и премислят какво да споделят за себе си с останалите юзъри. Но решаващо е не това, а какво издаваме за себе си на самия  Facebook.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 41Нищо не е "временно" при Фейсбук.Който е снасял подробности за живота си от детските си години до зряла възраст- е във вечен капан. Ако се случи да иска да прави голяма кариера, е в ръцете на тези които държат информацията - и могат да я пускат избирателно по медиите.Нямаш си и представа колко лесно е очерниш или да издингнеш човек, подбирайки снесеното в ФБ.
42
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо се гневят хората ли??? Пък дори и да ползват ФБ доброволно.Ами защото децата и младежите не знаят че нищо там не се трие, и ако един ден пораснат и се кадидатират на изборни длъжности и дори депурати или Президенти , някой може да изважда информация от младежките и години - избирателно-- в полза на "правилния" кандидат.Хора които плащат добре, ако им е изгодно, могат да им разбиват семействата изкарвайки на показ, младежките им лудории.
41
2
 
2
 
! Отговори
Бай Ставри преди 6 години
Както са писали някои потребители, има хора дето всичко качат у фейса. Е те да си берат гайлето после, фейса дава избор какво да споделяш. Ти си решаваш!!!
40
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно феисбук се изчерпва всичко е временно скоро време пак ще минем на skype хах
39
3
 
16
 
! Отговори
Батман преди 6 години
Фейсбук е за клюкари,воайори,ексхибиционисти,педофили,безделници,лентяи и други такива асоциални или ненормални индивиди от двата пола!!!Никой друг,обикновен или нормален човек,няма да тръгне по-такъв елементарен начин да излага на показ личният си живот,или да се интерисува от живота на другите,защото злите сили не спят,а действат!?!Хайде сега,дерзайте фейсбук маниаци и цъкайте минуси,като "юнаци"!?!?!?
38
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да си много *** да се регистрираш в FB с истинското си име и още по-*** ако слагаш лични или семейни снимки
37
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скоро ще видим трупа на американците и англичаните да се носи по Марица..
36
4
 
8
 
! Отговори
+++ преди 6 години
Аз не го ползвам.Нямам и регистрация в него. Третирам Фейсбук, Туитър и Скайп като С>ЕКС/ПО>РНО мрежи. В телефона ми съм ги обединил в обща папка, която носи същото име!!! АБВ-то ми е пълно със съобшения от Фейсбук. Третирам ги като Спам. За последно съм ползвал Скайп преди повече от 3 години. Вече не си спомням и паролата...
35
2
 
5
 
! Отговори
Измислено име преди 6 години
във фейсбук се нарича псевдоним.
34
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разните му медии направиха от мухата слон. И какво като дадена фирма наета от Тръмп е използвала данните от Фейсбук страницата му. Това се прави от всички големи фирми и от всички политици. Като толкова се страхувате за данните си измислете си фалшиво име и си направете акаунт с него.
33
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, ползването на ФБ си е доброволно. Не се оправдавайте. Нямам ФБ и който ми иска такъв любезмо му обяснявам, че нямам и не се каня да завъждам. Не са се породили каквито и да било проблеми за мен от това.Нуждата от него е чисто оправдание за този, който не желае да живее истински и реално и е станал зависим от нета, в частност от това му приложение.
32
2
 
16
 
! Отговори
Защо? преди 6 години
Защо се гневите на ФБ? И аз това се питам. Изтипосвате си снимките, тези на децата и близките ви, съобщавате кога сте си в къщи и кога ви няма. Държите целият свят да узнае, че ви има, къде живеете и какво правите, а после сесърдите, че информацията, която сами сте предоставили, се ползва против вас.Нямам ФБ. Не ми липсва. Вместо с фалшиви нет-контакти си запълвам времето с реални такива, с работа и творчество. И не се оплаквам.
31
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
я стига ГЛУПОСТИ! кое е доброволно??? че навсякъде ти искат фейсбук? В училище родителите си пишат във фейсбук, в детската градина- във фейсбук, и ти казват, ами направи си. Кое му е доброволното? И като го ползваш, това значи ли, че искаш доброволно да си обект на маркетинг атаки? Журналистът от Дойче Веле, който е написал това, или е много глупав, или изпълнява поръчки. Доброволно било, доброволно ти събират данни за вкусове и интереси и ги предоставят на заинтересованите лица, честно ли?
30
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фесбука е проект на ЦРУ. Знаят цялата информация за всички по света и им излиза напълно без пари. Щото стадото само си казва всичко напълно доброволно.
29
3
 
25
 
! Отговори
ЧОВЕК преди 6 години
ОТДУШНИК ЗА ПРОСТАЦИТЕ.
28
2
 
20
 
! Отговори
Мда преди 6 години
Мога да разбера хората,дето смятат,че ако не се похвалят с нещо все едно не са го направили/имали.Обаче не разбирам защо трябва да си развяват мръсните ризи(и ***) пред целия свят(буквално)....
27
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
днесбг идиотен хероина и китайската синтетика също ги пият доброволно, пушенето също, но се взимат мерки, затова има държави , затова се обсъждат нещата.Вие сте на ниво прости неграмотници
26
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 16А "доброволно" като си купиш от магазина яйца и те са РАЗВАЛЕНИ трябва да си траеш ли???Или ако ти продадат повредена кола "нов внос" пак ли да си траем??.не си прав.предварително всеки зане, че щом е в мрежата, то е ясно, че няма как да е "анонимен", а пък ако си влязал във сураттефтера и там си споделяш всичко - още повече
25
5
 
35
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Точно така! Всеки сам избира! Не ползвам Фейсбук и нямам намерение да го ползвам! Не защото съм *** и необразована, а защото не ми е нужен! Имам достатъчно приятели и с тях се виждаме реално, не виртуално! И нямам нужда от хиляди, измислени и непознати "доброжелатели"!
24
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В световната и руската преса има много статии, показващи как виждайки възможностите на Фейсбук ЦРУ чрез свои фирми става съучредител в създаването й. На български не съм видял нищо такова. Фейсбук е създадена за правене картотека на всеки ползващ я- от снимката ,приятелите му и т.н. до психопрофила . След новите разкрития още съмнява ли се някой, че тя е вредна?