Българка е сред жените-учени, променящи света

Спечели наградата на Съюза на химиците в областта на полимерите
25 мар 2018 16:21, Анисия Иванова
20

Само преди няколко дни една млада българка се нареди сред жените-учени, променящи света.

Тя спечели наградата на Съюза на химиците за изявен млад учен в областта на полимерите, съобщи Bulgaria ON AIR.

Едва ли някой се е замислял от какво точно са направени кофичката от кисело мляко, пластмасовите чаши за кафе или торбичките, в които слагаме покупките си.

И също едва ли много хора знаят, че основният компонент във всичко направено от пластмаса - полимерите, се изучава от учените в едноименния институт към БАН.

В него със специална апаратура се изследват структурата на твърди материали, каквито са например пластмасовите капачки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много съм скептичен към българските открития и рационализаций! Такива се представят само в български сайтове и медий но в западния печат - мълчат! Не веднъж съм попадал на изхвърляния че сме били открили "бог" ама в действителност - сън! Истината е че копираме здраво заради липсата/незпазване на патентните/лицензните закони които в истинска държава се спазват. Има няколко случая до момента в които български фирми са закарани на съд в ЕС заради горенаписаните патентни пропуски.
19
2
 
1
 
! Отговори
123 преди 6 години
Не че нещо, НО ако жени тръгват да спасяват света, значи е обречен. За щастие аз има на коя друга планета да отида.
18
0
 
6
 
! Отговори
До 13 преди 6 години
Убедили току що се дипломирало се момче да кандидатства за същия конкурс и започнали да приказват , че то е по-подходящо да го спечели. Как така е щял да кандидатства за длъжност гл.асистент, след като не е защитил докторантура? Ти ми кажи! Това ли ви е академичната автономност? Да се нарушава законът?!В крайна сметка моят състудент спечели този конкурс, но като го гледам какъв е потиснат и изтормозен, питам го струва ли си да стои там?Освен това, работя по съвместни проекти с БАН, ясни сте ми
17
0
 
5
 
! Отговори
До 13 преди 6 години
Когато разбраха, че и за следващата учебна година е поканен да чете лекции, поставиха му условие - или да не замине и тогава ще му обявят конкурс загл. асистент, или, ако замине, конкурс няма да има. Нали не е бил докторант на техния институт, не били длъжни. Предпочете да не замине, само и само да се добере до научна длъжност. Спечели конкурса благодарение на застъпничеството на няколко по-възрастни колеги, които го съжалиха. Защото останалите му подготвяха друга гавра - убедиха момче, което
16
0
 
2
 
! Отговори
До 13 преди 6 години
И, за твое сведение, един от отличниците на нашия випуск сглупи да постъпи при вас като специалист /висшист, но на длъжност от научно-помощния персонал/. Нямаше протекции. Няма да описвам с какъв зор защити дисертация не там, където работеше, а в друг институт. Неговите колеги направиха всичко възможно, за да му пречат. Двама от тях бяха от нашия курс, посредствени, но с връзки. Отличникът сам си уреди работа по международен проект, после го поканиха да чете лекции в една от страните на ЕС.
15
0
 
7
 
! Отговори
До 13 преди 6 години
Каймакът на нацията?!?!Нали знаем кои наши състуденти в момента са в БАН? Знаем чии деца и снахи са и как си взимаха изпитите.Помагате на университетите? По-правилно е да се каже, че обикаляте ВУЗ-овете, за да си осигурявате допълнителни доходи.И за какво по-точно да ви завижда човек? Пита те един от "слабограмотните хорица", който е с научна степен, но навреме съобрази, че в БАН наука не се прави. Може да има редки изключения, но те само потвърждават правилото.
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо не коментирате качеството на поднесената ви "информация"? ----"Едва ли някой се е замислял от какво точно са направени кофичката от кисело мляко, пластмасовите чаши за кафе или торбичките, в които слагаме покупките си."Шедьовър!
13
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Натирете ги във ВУЗ,Лошо нещо е завистта! Особено дразни просташкото отношение на слабограматни хорица. В БАН се намира каймакът на нацията. Между другото, здраво помагат на вузовете, чиито кадри са много по-зле подготвени от тези на БАН. И често ги мързи много силно! Десетки учени от БАН работят с чуждестранни колеги, мнозина четат лекции в Япония, Китай, САЩ, в страни от ЕС. Имат много публикации с висок импакт-фактор (хлъц! това па к'во е?).
12
2
 
8
 
! Отговори
Натирете ги във ВУЗ, преди 6 години
поне да си заработят заплатите чрез преподаване.От време на време отделни хора от БАН успяват да направят скромно откритие в сферата на природните или техническите науки или добра публикация в областта на литературата, историята, културата. Това се случва, само при условие, че колегите им не успеят своевременно да им попречат.Над 80% от кадрите там са най-обикновени шуробаджанаци-хрантутници, а поне 90% от вложените в БАН бюджетни средства са като вода, изсипана в каца без дъно - полза никаква
11
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Kaк? Създала е полимери, които замърсяват повече ли? Или е научила вегани да ядат растения арвидонсис, за да си набавят естествена пластмаса.
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
100 души екип за иследването на мелнишкото вино! А сега сме водещи в изследването на кофичките! Шарл Азнавур пее българска народна песен!:))))))))
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
г-жа или -жица Анисия Иванова- интересно да ли ви се плаща за това НИЩО което сте сътворили???
8
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доста са променили света полимерите - навсякъде найлонови торби...
7
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Награда на " Съюза на химиците "?!Говорим за бг Съюза на химиците предполагам.WTF!!!Статията е с цел ОПРАВДАВАНЕ на парите наливани в БАН."Наградата" има НУЛЕВА стойност.Един бъг*арак наградил друг бълга*рак за .............НИЩОПРАВЕНЕ!!Отвращават ме манипулативните новини въув ВСИЧКИ бг медии.Всичко толкова се ИЗВРАТИ в последните 10г откакто Тиквата е на власт че виждам как тази държава буквално ще се СРУТИ.
6
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жените обичат да се хвалят че могат да се занимават с наука също толкова добре колкото мъжете, но често си приписват чужди заслуги, дори тяхната Мари Кюри по нелеп начин си замина от радиоционно отряване, а е била уж толкова умна. Истината е че всичко на този свят е открито и построено от мъжете. Жените вече единственото нещо вече което се изисква от тях отказват да правят, да раждат деца и да натискат копчета на автоматични домашни уреди. Бебетата няма да почнат да се раждат в кофички за мляко.
5
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да бе да.
4
0
 
23
 
! Отговори
Анисия Иванова, преди 6 години
Прочетохте ли дописката си? Какво сте НАПИСАЛИ?Ако е в 10-11 клас- ДВОЙКА.Ако е в 4-ти клас- ще ВИ обяснят, че е ВАЖНО, да напишете ИМЕТО на ТАЗИ заслужила БЪЛГАРКА, за да се се СВЪРЖЕ темата от заглавието със СЪДЪРЖАНИЕТО.А КЪДЕ е РЕДАКТОРЪТ?ЗАЩО е приел това "едно нищо"??? ГУБИТЕ НИ времето.
3
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И така се не разбра как точно тази българка променя света? Помпозно заглавие. От рода на "българин е създал компютъра".
2
0
 
17
 
! Отговори
80002 преди 6 години
от същото което има остров в океана от полимери. и когато се разградят влизат в състава на клетките и задръстват репродуктивната система на рибите и на човеците.
1
15
 
7
 
! Отговори
Gogata преди 6 години
Стрина Цецка от Драгана!