Пак врътнахме стрелката, вече сме с час напред

Следващата смяна ще е на 28 октомври, тогава – с час назад
27
Пак врътнахме стрелката, вече сме с час напред
Снимка: Булфото, архив

Тази нощ в 3 ч. преминахме към лятното часово време и преместихме стрелката на часовнииците с час напред.

Смяната на стрелките на часовника в рамките на Европейския съюз се управлява от директива на Европарламента и Съвета на ЕС.

Текстът предвижда във всяка държава членка на ЕС периодът на лятното часово време да започва в 1 ч. по Гринуич в последната неделя от март и да завършва в 1 ч. по Гринуич в последната неделя от октомври.

Лятното часово време е система, въведена за спестяване на разходи за осветление чрез увеличаване на използването на дневна светлина. През последните години обаче редица държави се отказват от превъртането на часовника.

В Европейския съюз мненията да отпадне ли смяната на времето са разнопосочни. Преобладават привържениците на идеята - без смяна. През февруари 384 депутати на Европейския парламент също гласуваха "за” премахването на лятното часово време, но до конкретни разпоредби едва ли ще се стигне скоро.

ЕП направи първа стъпка към отмяна на лятното часово времеЕвродепутатите призоваха Европейската комисия да направи задълбочена оценка и да промени този режим, ако е необходимо

Връщането към астрономическото време ще бъде на 28 октомври. Тогава, в 4 ч. през нощта, часовниците ще бъдат върнати с един час назад.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
2
 
! Отговори
Nqmam dumi преди 6 години
Докога, дупедавци такива, ще правите всичко, което е в ущърб на народа. Въобще не трябва да има смяна на часа сега. Действа отвратително на организма да ставаш по тъмно. Хората говореха, говореха как се отразява това и пак същата работа. Европейският парламент ще ми решава кога ще ставам!! Ама че идиотизъм. То трябва референдум и за времето да се направи, защото никой не иска тази смяна! Не самоубийствени мисли минават, ами убийствени от тая простотия, дето е крайно време да го променят!!
22
0
 
1
 
! Отговори
Конспиролог преди 6 години
ЕП призова, но ЕК си знае своето, защото европейската комисия е пълна с хора на Сорос.Тия обичат да си играят на Б_г и да обръщат всичко надолу с главата.Не заради пари, а просто защото искат да са "господари и творци" на света.
21
0
 
5
 
! Отговори
за минута преди 6 години
И аз го преместих от левия в десния.
20
2
 
13
 
! Отговори
Дискриминиран преди 6 години
Тази директива ми НАЛАГА да спя с един час по-малко, което си е чиста ДИСКРИМИНАЦИЯ. Знам, че някои ще се съгласят с мен, други - не. Не може биологичният часовник да се "настройва" с някаква остаряла директива, недоказала ползата си през годините. Факт е, че някои народи си живеят съвсем нормално и с астрономическото време.
19
1
 
6
 
! Отговори
кон Стипаций преди 6 години
Нашите мишоци-сребрелюбци от правителството едва ли ще поставят на дъртаците от *** сити (Брюксел) въпроса за вредата от смянята на времето , защото може да им секнат кинтите .
18
0
 
5
 
! Отговори
НАЙ-ДОБРЕ преди 6 години
Аве не знам, искам да го направят така, че да се съмва по-рано и да се мръква по-късно ! През цялата година !
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Алоу, 19, кой ден ще е по-дълъг, че не разбрахме. Значи с местенето на стрелките си играем на Господ?Ами тогава да ги мръднем с още 1 час напред и хептен да удължим деня. Я виж, прочети там поне малко за времето и DST.
16
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До НОМЕР2ДеВил си ти. Не разбра ли че истинското часово време е лятното и хората искат то да остане за постоянно. Така и през зимата денят ще е по дълъг, ама какво да обяснявам на човек, който дори и не си мърда дъ-то да прочете една книга. 80% от Българите искат да си остане лятното часово време и да не се сменя повече.
15
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно с бюрокрацията в Брюксел не мож се пребори. Но за тези, дето искат лятното часово време да остане за постоянно:Според зимното (соларно време) изгревът в София през декември е в 8ч, а залезът в 17ч. Искате ли слънцето през зимата да изгрява в 9 ч?
14
15
 
6
 
! Отговори
65 преди 6 години
дерат ни точно през зимното часово време. аз пускам лампите в 16 и нещо зимата а лятото след 21 защото съм навън със семейството .. за мен лятното часово време ед обро .. иначе и аз съм против местенето .. голяма досада е . но дано оставят лятното време..
13
3
 
27
 
! Отговори
65 преди 6 години
От това връткане ,съвсем превъртяхме.За да има един час ,тоест икономия на ток.Кожите ни одраха и ЧЕЗ и Топлофикация и кой ли още не.Мислите ли ,че някой разчита на тези стотинки спестени.
12
5
 
19
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
Ба тъз работа! Не вярвах, но днес ми се спи (въпреки, че си легнах час по-рано) и съм страшно отпаднал.
11
11
 
5
 
! Отговори
Москва преди 6 години
Честито ви "Время моссковское" горди бг европейци!
10
29
 
12
 
! Отговори
НОМЕР2 преди 6 години
Чудесно! Вече ще е светло до осем без петнайсет! Въпреки че част от деВилите са против смяна на времето. Но това е защото са прости, а не трябва да се съобразяваме с мнението на простака! Ако се съобразявахме сега щяхме да сме в деветнайсети век и в Евразийския съюз!
9
4
 
10
 
! Отговори
Курцио преди 6 години
Ми, не сме!Тъ панарите от Виваком още не са си оправили автоматичното сверяване!Спят сигурно след съботен запой
8
4
 
34
 
! Отговори
11 преди 6 години
Нищо не спестяваме. Особено за нощната тарифа сега започва още по - късно. В Германия е от 19:30! При нас от 23:00....
7
0
 
6
 
! Отговори
жаргон преди 6 години
що за дума врътна. някой му се иска да го врътнат.
6
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оказа се, че със смяната се спестявало енергия и какви ли не, глупости. Ранното ставане разбива ритъма с който сме привикнали, предизвиква разсеяност, забавени реакции и здравословни проблеми. Защо нашите мишоци от правителството не отмениха тази глупост? Много повече хора са времето да не се променя. Явно Тиквара отново "мъдро" се е произнесъл.
5
2
 
22
 
! Отговори
щаслифт пенционер преди 6 години
До загадката с времетоТук на село нема МОЛ,най-много овцете да издоя по светло!
4
12
 
14
 
! Отговори
загадката с времето преди 6 години
Търговския ефект трябва да се търси, зад кое да е решение на Евр. Съюз Удължаването на деня след работа, стимулира хората да излязат от къщи, да се разходят и да вечерят на вън. Да посетят магазин, мола или дори театър .Иначе е, от работа- вкъщи и пак така .