"Враг на народа": Фра Дяволо е убит заради карикатури на Сталин

"Голяма част от българската интелигенция беше унищожена от комунистите"
25 мар 2018 09:30,
324

Фра Дяволо, както е един от псевдонимите на талантливия художник, карикатурист и файлетонист Райко Алексиев, е обявен за "Враг на народа" и умира след зверски побой.

Заради карикатури на Сталин губи живота си и оставя съпругата си - актрисата Весела Грънчарова, вдовица с три невръстни момчета. След 9 септември 1944 год. съпругата му е изпратена в лагери.

"Нерадостно е било моето детство. Помня, че приятелки на майка ми от лагерите, селски жени, ме взимаха при тях на село през лятото, за да укрепна със здрава храна. Ние нямахме нищо", спомня си пред Bulgaria ON AIR Алекс Алексиев.

"Райко Алексиев не беше единственият, който беше малтретиран от комунистите. Цялата голяма част от българската интелигенция беше унищожена от комунистите. Това е нанесло генетически вреди на нашия народ", допълни Алексиев.

"Един карикатурист не може да съществува на друго място освен в страната си. Почти нищо не е останало от неговите карикатури у нас. Ние избягахме от България само с дрехите на гърба си", разказа сина на карикатуриста.

Повече за историята на Райко Алексиев, разказана от неговия син, можете да чуете в неделя от 10:30 часа в предаването "Фамилно" по Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


324
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
204
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега кат сме в гевропейския съюз дойде гиноцида! Навремето когато се градеше България дори не бяхме в СССР..
203
14
 
13
 
! Отговори
И не забравяйте преди 6 години
Не забравяйте, че младите социалисти са деца и внуци на старите комунисти, които ридаят за изгубените си привилегии. Борбата им е да вземат властта и отново да продадат страната на руснаците, за да си осигурят още 30-40 години безгрижен живот като колониална администрация на Задунайская губерния.
202
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И на мен какво трябва да ми пука за някакъв си "след дявола".. Мързяло го да работи и се гаврил с молива ..
201
4
 
9
 
! Отговори
Енгелс преди 6 години
До БСП е обреченаТочно така, освен това БСП разтури БКП и ни обрече на капитализъм. Всичко което БКП построи беше разрушено или разграбено от БСП.
200
9
 
14
 
! Отговори
Енгелс преди 6 години
Синът на Райко Алексиев е обвързан с Пентагона и върти далавери в България със земеделските фондове. Не го знам с какво е полезен за страната и защо постоянно се изказва. А в България преди 1944 почти е нямало, та чак и да бъде унищожена.
199
2
 
16
 
! Отговори
БСП е обречена преди 6 години
БСП не са нито социалисти, нито комунисти, просто ръководството и е от децата и внуците на олигарсите от полит-бюро, от ЦК, ДКМС, докато симпатизантите и са от бедния българки народ. Така крадените, бедните и онеправданите се надяват на чудо червените милионери, т.е. техните палачи, да се смилят и да им дадат подаяние. Това няма как да стане никога.
198
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Утрепали някой някога и какво от това... Голям праз...
197
9
 
19
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Соца ни остави жилища.На някои даже вили.Дивия капитализъм какво ще ви остави, освен препълнени гробищни паркове ?!
196
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До Анонимен 225Ето затова им е мъчно на някои, помнят как са взимали заплати и са направили пълен трудов стаж, мързелувайки...това е приказка на такъв, който "дава заплати" , без самият той нищо да върши, а и не си дава сметка, че без тия на които "дава заплати" е загубен.
195
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имах познати камбоджанци от ИЧС-то, които тук учеха за инженери и лекари. Когато монархията в Камбоджа падна и дойде Пол Пот, те всичките си заминаха с блясък в очите да строят "новия строй", защото бяха млади комунисти. Никой не се обади повече. Много по-късно разбрах, че са избити още на границата. Дойдоха прекалено учени за комунизма.
194
7
 
14
 
! Отговори
До Анонимен 225 преди 6 години
За заплата почти 1 500 лв днес ти трябва да работиш.През соца много хора бяха просто абонирани за заплати, макар и по 120, 150, 170, най-много 200 лв. Толкова получаваха повечето хора. Но много от тях или нищо не правеха, или поработваха само по малко - цял ден се разтакава и свършва нещо, което може да се направи за половин час!Ето затова им е мъчно на някои, помнят как са взимали заплати и са направили пълен трудов стаж, мързелувайки.
193
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
226 е отговор на Комунизмът-тежка болест (212)Не знам къде изчезнаха част от буквите.
192
3
 
10
 
! Отговори
До омунизмът-тежка б преди 6 години
Нали уж имаше нещо като лустрация? И какво?В Интернет беше качен списък на онези наши "учени" които са били доносници. Резултатът? Много от тях станаха директори на институти в БАН през 90-те години на 20-и век. И днес, други хора от списъка с доносниците продължават да бъдат и на директорски постове, и в ръководствата на институтите, и в Общото събрание на БАН. Те колят и бесят, уреждат близките си роднини с докторантури и после ги назначават в БАН. Шуробаджанащина, корупция, отврат!
191
9
 
13
 
! Отговори
комунизъм=фашизъм преди 6 години
Комунизмът и фашизмът са двете страни на една и съща монета.
190
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На кой му пука колко вземаш ***, касиерско от лдл. Аз като учителка съм дала нещо от себе си на поне десетки будни деца. И те ще го продължат и развият. Па ти си купувай джунджурии от мола щом това е смисъла на живота ти.Кокошка, която най много да снесе две три яйца.Аре на място.
189
10
 
16
 
! Отговори
философ преди 6 години
Ако срещнеш гладен комунист, дай му храна. Ако срещнеш жаден комунист, дай му вода. Ако срещнеш гол комунист, дай му дрехи и обувки. Но никога, никога, никога не давай власт на комунист, защото тогава всички ще бъдат гладни, жадни, голи и боси. Освен управляващите комунисти!
188
7
 
17
 
! Отговори
До Анонимен 214 преди 6 години
Не си прав. Преди 9-и септ. хората с висше образование съвсем не са били малко за 5-милионна държава от онази епоха. Ежегодно хиляди са заминавали да следват в чужбина и мога да ти кажа, че само част от тях са били от истински богати семейства. Дори някои от сравнително заможните селяни са пращали децата си да учат в чужбина.Да се говори, че всички те са били фашисти и колаборационисти е нелепо.България само е загубила от това, че повечето от тези хора са били или репресирани, или изолирани.
187
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Реалността в БГ Патриархът и синода нямат нищо общо, както и Бойко Борисов и народът, т.е. един подписва и прибира кинтите, а отговорността се прехвърля върху последния който обира накрая колаяАма, В периода 1983 1990 година Неофит е сътрудник на Шесто управление на Държавна сигурност за борба с идеологическата диверсия с псевдоним СимеоновАко, това е истина, обяснява всичката тази алчност и този човек не може може по чест и достойнство да оглавява БПЦ.А, парсата да си я носи в гроба, да го заровят с парите от тази и другите незнайни сделки.
186
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо в Република ТИКВОЛАНДИЯ, откраднатите 16 млрд от ДДС не са новина, а умрял носорог и врабчета са
185
3
 
13
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Един българин - хайдутин, двама българи - чета, трима българи - чета с предател.Бай *** е винаги жив !