"Враг на народа": Фра Дяволо е убит заради карикатури на Сталин

"Голяма част от българската интелигенция беше унищожена от комунистите"
25 мар 2018 09:30,
324

Фра Дяволо, както е един от псевдонимите на талантливия художник, карикатурист и файлетонист Райко Алексиев, е обявен за "Враг на народа" и умира след зверски побой.

Заради карикатури на Сталин губи живота си и оставя съпругата си - актрисата Весела Грънчарова, вдовица с три невръстни момчета. След 9 септември 1944 год. съпругата му е изпратена в лагери.

"Нерадостно е било моето детство. Помня, че приятелки на майка ми от лагерите, селски жени, ме взимаха при тях на село през лятото, за да укрепна със здрава храна. Ние нямахме нищо", спомня си пред Bulgaria ON AIR Алекс Алексиев.

"Райко Алексиев не беше единственият, който беше малтретиран от комунистите. Цялата голяма част от българската интелигенция беше унищожена от комунистите. Това е нанесло генетически вреди на нашия народ", допълни Алексиев.

"Един карикатурист не може да съществува на друго място освен в страната си. Почти нищо не е останало от неговите карикатури у нас. Ние избягахме от България само с дрехите на гърба си", разказа сина на карикатуриста.

Повече за историята на Райко Алексиев, разказана от неговия син, можете да чуете в неделя от 10:30 часа в предаването "Фамилно" по Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


324
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
184
9
 
3
 
! Отговори
Касиерка в Лидл преди 6 години
До 207. ""ЗДРАВЕЙ МЛАДИ ЧОВЕЧЕ...."Здравей ! Да ти кажа честно и думичка не проумях от това,което каза. Сигурно защото съм ***, завърших с 3.00 училище. А може би и защото не ме интересува.Обаче, взимам повече от моите съученици,които станаха доктори и инженери и два пъти повече от тези които станаха учители.Така че, си пиши ако нямаш друга работа.
183
7
 
9
 
! Отговори
Съвременик от 1992/9 преди 6 години
Не мога да си позволя да коментирам неща, на които не съм бил свидетел. Но за това че Алекс Алексиев и Героги Боздуганов като съветници на Филип Димитров нанесоха непоправими вреди на военно-промишления комплекс и армията нямам никакво съмнение. За това следва да се чувстват виновни за уволнението на стотици знаещи и можещи инженери, на които разбиха бъдещето! Стига са се оплаквали наследниците на монархо-фашистите, донесли на България безброй злини!
182
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тереза Мей нарежда да се убие Скрипал - англииския шпионин, който е вее ненужен.ЗА 10 години в Англия е казал всико което може да каже - няма келепир от него вече за Англия.Единствената полза от него е да го направят сакрална жертва, и да го ползват като пропаганда:- МИ6 го ликвидира- ББС и другите казионни медии започват раздуване на случая.
181
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Били избили интелигенцията комунистите. Да ви го фукна в интелигенцията - фашисти и колаборационисти.
180
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 208Нали целта е да успеем да оправим света без да водим войни?
179
6
 
11
 
! Отговори
Комунизмът-тежка бол преди 6 години
Вие комунистите сте - като екзема Псориазис - никой не знае(и вие самите) защо се появявате - същите сте на цвят, и у нас - почти неизличими!Червени пааразити впити в снагата на България - нямате изтръгване!Все пак на запад са открили сравнително успешен лек срещу червената чуума.За да се спасим ще го използваме и тук. Нарича се пълна лустрация.
178
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе защо канят само фашисти и деца на фашисти по телевизиите
177
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НИКАКВИ БЮЛЕТИНИ НЕ ВЪРШАТ РАБОТА. ЦЕЛИ 30 ГОДИНИ ПУСКАХМЕ БЮЛЕТИНИ И КАКВО? ИЗБИРАМЕ ЕДНИ И СЪЩИ КРАДЦИ, КАТО СИКАДЖИЯТА-ПРЕМИЕР. САМО ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ НАРЕЧЕНА ВСЕ ОЩЕ БЪЛГАРИЯ СИ ИМА ЗА МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ ПРЕДСТАВИТЕЛ НА МАФИЯТА. ТА ДЕМОКРАЦИЯТА, АКО БЕШЕ ХУМАННА И ХАРЕСВАНА, ЧОВЕКЪТ НЕ БИ ДРЪЗВАЛ, ПРЕЗ ХИЛЯДОЛЕТНОТО СИ СЪЩЕСТВУВАНЕ КАТО ЧЛЕН НА ОРГАНИЗИРАНО ОБЩЕСТВО (ДЪРЖАВА ДЕМЕК), ПЕРИОДИЧНО, ЧРЕЗ ВОЙНА, РЕВОЛЮЦИЯ ИЛИ ПРЕВРАТ ДА ПРЕКЪСВА ЛЪЖЛИВАТА ПРИКАЗКА НАРЕЧЕНА ДЕМОКРАЦИЯ И ДА ТЪРСИ НОВ ЖИВОТ. МЕЖДУ ВПРОЧЕМ ЧОВЕШКОТО РАЗВИТИЕ ПРЕДСТАВЛЯВА ДВИЖЕНИЕ, КОЕТО СЕ МОТИВИРА ОТ СТРЕМЕЖА (ЖЕЛА
176
6
 
13
 
! Отговори
Комунистите ограбиха преди 6 години
Комунистите ограбиха държавата и народа като използваха всички облаги преди да станат "Евроатлантици". Сега отново лъжат обикновените хора, които са наивни или неграмотни, че в близкото обозримо бъдеще ще бъде построен социален рай за тях. Станишев баща и Станишев син, две поколения са на държавна хранилка т.е. на наша издръжка. Резултата от тяхната дейност е фалит на социализма и най-бедната държава от ЕС при капитализма.
175
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ИМ ПАРВЕНЮТА ОТ СУТРИН ДО ВЕЧЕР НИ ВТЪЛПЯВАТ, ЧЕ ДЪРЖАВАТА СТАВА ВСЕ ПО-БОГАТА ЯВНО СЪДЕЙКИ ОТ СОБСТВЕНИТЕ СИ ДЖОБОВЕ. А И ТИ ВНУШАВАТ, ЧЕ ВЕЧЕ НЯМАЛО КОРУПЦИЯ И БЕДНОСТ. ТОГАВА АЗ ПИТАМ: ЗАЩО ЕС НИ ПОСТАВЯ ПАК НА ПЪРВО МЯСТО ПО КОРУПЦИЯ И НА ПОСЛЕДНО МЯСТО ПО СТАНДАРТ НА ЖИВОТ? НА КОГО ДА ВЯРВАМ? НА НЕЗАВИСИМИТЕ ПРОФЕСИОНАЛНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ИЛИ НА ДУМИТЕ НА НАШИЯТ МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ (БОКО-ТИКВАТА) И НА НЕГОВАТА СЯНКА (ЦЕЦО-ПЪПЕША)? НА КОГО? КАТО МЛАД ЧОВЕК Е НОРМАЛНО ДА МЕЧТАЕШ И ТЕОРЕТИЗИРАШ, НО СВЕТОВНАТА ПРАКТИКА Е ПОКАЗАЛА, ЧЕ ПРОМЕНИТЕ СТАВАТ САМО ЧРЕЗ ВОЙНА, РЕВОЛЮЦИЯ ИЛИ В
174
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЗДРАВЕЙ МЛАДИ ЧОВЕЧЕ, ВАЖНО Е ДА ОСЪЗНАЕШ В КАКЪВ ЕТАП НА ОБЩЕСТВЕНО-ПОЛИТИЧЕСКО РАЗВИТИЕ ЖИВЕЕШ. НАРИЧА СЕ НЕОЛИБЕРАЛЕН ТОТАЛИТАРИЗЪМ, Т.Е. 1% ОТ НАСЕЛЕНИЕТО РАЗПОЛАГА С 80% ОТ ФИНАНСОВИТЕ И МАТЕРИАЛНИ КАПИТАЛИ НА СВЕТА И НА ВСЯКА ДЪРЖАВА ПООТДЕЛНО. В СОФИЯ ТОЗИ 1% ЖИВЕЕ В СВОЙ СОБСТВЕН СВЯТ В БОЯНА, БАНКЯ, ДРАГАЛЕВЦИ, СИМЕОНОВО И В ЗАТВОРЕНИТЕ ЖИЛИЩНИ КОМПЛЕКСИ (ПАЗЯТ СЕ ОТ НАРОДНАТА ЛЮБОВ). ТЕ КРАДАТ, ТЕ УПРАВЛЯВАТ, ТЕ ПЛАЩАТ НА ПОЛИЦИЯ И СЪД ДА ПОТИСКАТ 99% БЕДНЯЦИ, ЗА ТЯХ НЯМА ЗАТВОР И ГЛОБИ. ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ИМ ПАРВЕНЮТА ОТ СУТРИН ДО ВЕЧЕР НИ ВТЪЛПЯВАТ, ЧЕ ДЪРЖАВАТА СТАВА ВСЕ ПО-БОГАТА ЯВНО
173
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тозии по времето на инквизицията щеше да бъде изгорен защото псевдонима моя дяволо
172
1
 
5
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 6 години
До Анонимен 204.Предполагам ,защото беше на руски .То е на на Константин Симонов и преди много години едно момиче ми го изпрати в казармата ,но не го разбрах както и неразбрах защо ми го изпраща и толкова
171
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо изчезна стихотворението?
170
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До мдааанамеците и метафорите на Блайщифт не са много ясни, особено за млад човек.Има ли смисъл да се пише нещо, което повечето хора няма да разберат? Ако изобщо някой е разбрал нещо. Чърчил, факти от Втората св. война /поне така се подразбира/.Е, и? Какво точно се е случило, по чия вина?Р.Алексиев сътрудничил ли си е с някого? С кого?Ако не поясни, по-добре да не е писал.
169
6
 
6
 
! Отговори
мдааа преди 6 години
Примитивните типове не разбират от намеци и от метафори, примитивният индивид разбира само като му се говори право куме в очи.
168
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БлайщифтМного не се разбра какво точно искаш да кажеш.Разкажи го в няколко изречения, без намеци, увъртания и изкривяване на имената.Какъв е този Блайщифт Кестлер?
167
13
 
19
 
! Отговори
Убити и унищожени! преди 6 години
1945 България 5.9 милиона1989 България 8.9 милиона2017 България 5.4 милиона
166
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
30 години евроатлантизъм, 11 години в ЕС - демографска криза, най-бързо измираща нация, села призраци, страховита бедност, вилнееща престъпност, мародерства над безпомощни стари хора, съсипано здравеопазване и образование.
165
12
 
16
 
! Отговори
НеСамоИнтелигенцията преди 6 години
но и по-голямата част от целия социален елит е планомерно унищожаван след Девети септември.Не само са били избивани или изселвани без право да работят по специалността си, но и бъдещето на децата и внуците на повечето от тях е умишлено осакатено - отначало не им разрешават да следват, после ги допускат до университетите през иглени уши, а след това се пречи на кариерното им развитие, пречи им се и да добиват популярност.Реализира се цел - общество от елементарни индивиди с ограничено мислене!