"Враг на народа": Фра Дяволо е убит заради карикатури на Сталин

"Голяма част от българската интелигенция беше унищожена от комунистите"
25 мар 2018 09:30,
324

Фра Дяволо, както е един от псевдонимите на талантливия художник, карикатурист и файлетонист Райко Алексиев, е обявен за "Враг на народа" и умира след зверски побой.

Заради карикатури на Сталин губи живота си и оставя съпругата си - актрисата Весела Грънчарова, вдовица с три невръстни момчета. След 9 септември 1944 год. съпругата му е изпратена в лагери.

"Нерадостно е било моето детство. Помня, че приятелки на майка ми от лагерите, селски жени, ме взимаха при тях на село през лятото, за да укрепна със здрава храна. Ние нямахме нищо", спомня си пред Bulgaria ON AIR Алекс Алексиев.

"Райко Алексиев не беше единственият, който беше малтретиран от комунистите. Цялата голяма част от българската интелигенция беше унищожена от комунистите. Това е нанесло генетически вреди на нашия народ", допълни Алексиев.

"Един карикатурист не може да съществува на друго място освен в страната си. Почти нищо не е останало от неговите карикатури у нас. Ние избягахме от България само с дрехите на гърба си", разказа сина на карикатуриста.

Повече за историята на Райко Алексиев, разказана от неговия син, можете да чуете в неделя от 10:30 часа в предаването "Фамилно" по Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


324
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
13
 
16
 
! Отговори
dp преди 6 години
Няма по-нископълзяща пасмина от руските слуги в БГ, жестокостта им иде от знанието колко са жалки и постоянния напън да угодят на господаря си, това им е начинът на "живот".
163
7
 
9
 
! Отговори
Блайщифт преди 6 години
Фро-Фюрер Алексадърщрасер, правил ли е карикатури на Гулаг, Освиенцим и Белене?а кво казаа на Чърчил за едни много на брой френски моряци, загинали след команда на ПедеRалисимуст Чекръкчил да бъде потопен френския флот....а на загиналите цивилни след бомбандировките в Българиа 1941-45, правил ли е карикатури" ако ДА, защо софиянци не се го утрепали с камъни? Защото ФраФюрер АленЩрасен е рисувал с Балйщифт Кестлер!
162
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Демокрацията не е виновна за днешната мизерия, нещо друго е виновно - примерно Путин, Русия, БСП, мутрите от ГЕРБ, комунистите, червените капиталисти, политиците, съдебната система, малцинствата които раждата деца да взимат социални. Иначе демокрацията не е виновна, демокрацията е съвършена, демокрацията е свещена крава.
161
5
 
23
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 6 години
Достигнахме съвършенството за един период от 28 години.Успяхме устремно да се свлечем от 25 място в света по ИЧР /индекс на човешко развитие/,до към 58 за 2016г и сме след Беларус,Румъния и т.н.
160
3
 
5
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
До Провалилата се БСПТова какво общо има с Фра Дяволо :-)
159
4
 
12
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
А карикатура на Пилсудски и Хитлер!?? А карикатура на Аншлуса!?? А карикатура на Мюнхенския сговор... Нека Бог го съди или оправдава! Тази истерия от реваншизъм, която се подклажда в българското общество, няма да доведе до нищо добро... Пак се връщаме към рязане на глави, кланета на малолетни...
158
14
 
6
 
! Отговори
Провалилата се БСП преди 6 години
Цялата истина е, че социализмът се провали поради невъзможността да се създаде печеливша държавнопланова икономика! Когато на комунистите им става ясно, че комунизма е невъзможен, те губят идеологически ориентир, а комунопартия без идеология е просто котерия, която защитава лични и групови интереси! По този начин използвайки властовите си ресурси и позиции по време на прехода БСП се превърна в полу-мафиотска структура заграбила по-голямата част от капиталите на България!
157
5
 
17
 
! Отговори
Само питам, бе. преди 6 години
А на Хитлер карикатура от преди войната, в разгара на войната-Сталинград, Курск, ...Берлин, или след войната правил ли е Райко Алексиев и ако не е правил защо "Не ги поаказва" тияили да кажем на самия Сталинград дали е правил карикатурада не се окаже че Фра Дяволо е ник неймето му от немските тайни служби
156
9
 
18
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Оказа се, че по-големи гадове от демократите в България няма. Затова сме най-бедни в Европа.
155
6
 
4
 
! Отговори
Така е преди 6 години
До Fallschirmspringer 180 Акобяхме при Путин и троха нямаше да има.
154
3
 
12
 
! Отговори
Касиерка в Лидл преди 6 години
Чудя ви се на акъла, как може да се занимавате с такива глупости.Живота е толкова хубав. Ето- сега отива до МОЛ-а, после ще отскоча до Гърция.Иначе съм съгласна. В България е много лошо и мизерията е голяма.Гадните капиталисти дават ниски заплати.
153
10
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Ммм,да . По големи гадове от комунистите няма.Няма спор.Факт. Затова България е европейска , демократична държава и сомунистите да бъдат поставени на мъстото , което са си извоювали. С Корделка начело.Е , да не забрамяме и моториста Таско.
152
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 153. \Хубаво, че Франция е избила толкова колаборационсити. Имало е смисъл от това,както сам каза,сяда на масата на победителите. Ние какво спечелихме от избитите тук?
151
6
 
11
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 6 години
До *** Има ,има .Нарича се еврогейска ,неолиберална , псевдодемократична тотална разруха.То затова ни отпускан по някоя троха ,която след това ни я изкарват през носа ,за да имитираме държава ,но както всички знаят 90% от сумите се открадват от правилните хора както и обслужващия ги персонал
150
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Софийската митрополия призна: Неофит упълномощил Григорий да подпише предварителния договор с Гинка
149
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да живее герберасткото мюре СВЕТА ГИНКА ЕЛЕКТРОРАЗПРЕДЕЛИТЕЛКА
148
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Горанов поиска нови данъци за колите и имотите ... и пак не каза нищо за имота си на стойност 4.5 милиона лева в Бистрица ...
147
2
 
6
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 6 години
До тонката.Може ,може стига да е намерил нещо да облече и обуе в кофите за *** ,както и нещо за ядене сред отпадъците ,но в свирепа конкуренция с бездомните кучета
146
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нов погром за 4 млрд. ГЕРБерите закриват компютърните училища, ИТ секторът пред крах
145
8
 
13
 
! Отговори
Историк преди 6 години
Защо не започнете да пишете, защо се стигна до тази саморазправа след 44 година? преди това също има доста интересни неща. Всичко си има причинноследствена връзка..