"Враг на народа": Фра Дяволо е убит заради карикатури на Сталин

"Голяма част от българската интелигенция беше унищожена от комунистите"
25 мар 2018 09:30,
324

Фра Дяволо, както е един от псевдонимите на талантливия художник, карикатурист и файлетонист Райко Алексиев, е обявен за "Враг на народа" и умира след зверски побой.

Заради карикатури на Сталин губи живота си и оставя съпругата си - актрисата Весела Грънчарова, вдовица с три невръстни момчета. След 9 септември 1944 год. съпругата му е изпратена в лагери.

"Нерадостно е било моето детство. Помня, че приятелки на майка ми от лагерите, селски жени, ме взимаха при тях на село през лятото, за да укрепна със здрава храна. Ние нямахме нищо", спомня си пред Bulgaria ON AIR Алекс Алексиев.

"Райко Алексиев не беше единственият, който беше малтретиран от комунистите. Цялата голяма част от българската интелигенция беше унищожена от комунистите. Това е нанесло генетически вреди на нашия народ", допълни Алексиев.

"Един карикатурист не може да съществува на друго място освен в страната си. Почти нищо не е останало от неговите карикатури у нас. Ние избягахме от България само с дрехите на гърба си", разказа сина на карикатуриста.

Повече за историята на Райко Алексиев, разказана от неговия син, можете да чуете в неделя от 10:30 часа в предаването "Фамилно" по Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


324
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
224
3
 
0
 
! Отговори
Алекси е бащино копи преди 6 години
преди 9.9.1944 Райко бил умен или нацистки настроен и не е рисувал карикатурно дядъ Хитлерслед 9.91944 Райко е бил също умен и нацистки настроен затова е се е държал глупашки.да- да претрепеш накого затото е *** е ужасно, но е и верно че Алекси една думичка не е казал срещу Чърчел и онази история с потопените френски кораби, а Алекси жител-поданик на Франция ли е или да?
223
0
 
2
 
! Отговори
Киро ? преди 6 години
не Щурец, а ЩурецЪЪЪ, с Ъ бе ***! Какви Щурци, какъв Кирил Маричков връзваш с Райко Алексиев? Да, Киро е мекерето насаждано от бекапето.и е добре ако Райко е карикатурствал Хитлер, Мусолини и Японския имепратор- да се покажат. ако се е мадо-ствал само с Йозев Стоманения-секак може да се тъкува
222
1
 
1
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
"Това е нанесло генетически вреди на нашия народ"Та трябвало да благодарим на Русия, а ?
221
4
 
5
 
! Отговори
Жалка работа преди 6 години
Тук един-единствен пише много постинги с надеждата да принизи образа на Райко Алексиев. Може би иска да оневини убийците му? Знаем чий баща е онзи, който го е инквизирал.Писачо, ясен си като под стъкло! Излишно се мориш. Стотинките да коментарите сигурно ще ти ги платят, но ефект няма да постигнеш!
220
2
 
2
 
! Отговори
Щурците?А? Кво? преди 6 години
са сетииме да питаме, абе Кирил Маричков от Щурците не е ли незаконен син на Райко Алексиев и по тази причини за да стане и той Враг на Народа е кръстил групата Щурците по подобие на вестник ШЩурец, издаан от Райко.я са Алекс да погне Киро и групата на БКП-демек сите Щурцуляци и да гепи некое друго кайме, че ми писна от плешляка Киро Щурецо дето згази човек и не го бутнаха в затвора на мъжка сватба
219
0
 
5
 
! Отговори
ЗаЧервениПариСе лежи преди 6 години
И днес има стотици хиляди тунеядци, увиснали на бюджета като на виме, но те са от етноса.Тунеядците на заплати са малко и наистина са само в държавните учреждения и в научните среди на бюджетна издръжка. Останалите щат не щат, трябва да заработят парите си. За капиталистическите пари се работиТова, че много работодатели се опитват да се пишат големи хитреци, също е вярно. Но има сфери, в които наистина можеш да получиш прилична заплата благодарение знанията и възможностите си, ако не те мързи.
218
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ебалти съ тилигенцията!Интелигентни са били комунистите Христо Смирненски, Никола Вапцаров, Гео Милев, Сергей Румянцев, Ангел Каралийчев, Димитър Димов, и други. Срещу тях Фра Гяволите и Сашо Сладурите, фашист.ките ***.
217
1
 
4
 
! Отговори
До 230 преди 6 години
Опитваш се да се измъкнеш по терличик, но тропкаш като с налъмки.228 ясно казва - днес ще получиш висока заплата, но само ако работиш наистина!Любимият ти социализъм осигуряваше заплати на все живо, на михлюзи и повлекани, които не вършеха нищо или почти нищо. Сега няма как стотици хиляди тунеядци да се уредят така. Случва се само в държавните институции и в БАН, но там местата са само няколко хиляди. Затова е този вой на червените ***, надяват се да спечелят михлюзки гласове за БСП.
216
0
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 244 преди 6 години
Измислен Заимов, но половината му рода - професори в БАН, топ не ги разбива. Това е пример за шуробаджанащината там - още не станало от студентската скамейка, а вече знае, че ще направи кариера в науката и ще получи най-високите степени и звания.И понеже няма как всички да се хабилитират (нали не раздаваме научни степени на кило), ще пият по чаша студена вода всички онези, които не са роднини някому.А пък който има "късмета" да е роднина на репресиран след 09 септември, той гледа БАН само отвън
215
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този Райко Алексиев е противен продажник!
214
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пиночет добре лекуваше червените кратуни от комунистическата болест...ха ха ха
213
19
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То що народ изпука от мизерия последните години те за някакъв шматарок почнали да пишат! Що не пишете за безплатното здравопазване, за безплатното образование за нулевата безработица а за някакъв си сатанист!!!
212
6
 
8
 
! Отговори
ПИСНА МИ преди 6 години
Стига с тези истории. Цял се опитва да заличи раните, а разни защитници на правдата продължават да ни обясняват. Който от вас е живял преди 9-ти септември, той да обяснява къде, какво, кога. Всички останали родени след 1950г. нямат думата.
211
11
 
9
 
! Отговори
Пак питам, бе! преди 6 години
А карикатури на Левски и Ботев; на Гео Милев и Никола Вапцаров, ана Пеньо Пенев и Трайчо Костов..... вашият Фюрко АленЩасчо нарисувяал ли е? ми те разстреляни, обесени и изгорени... ми то ФраФюрерко се спукал от смях и две торби боливи и един то хартия е похарчил....да върви на май.ната си вашия Фюрерчо Дебильово!Хората от Гулаг живота си загубиха за да се пръкне в София ФраФюрерчо Дебильово
210
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За такива хора пишете ,че за този обикновен ,но с остро интелигентно перо , некланящ се на комунистическите креатури ,а не за измислените Заимовци
209
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Рано или късно ще дойде реда и на червените ***....
208
5
 
8
 
! Отговори
Футуролог преди 6 години
А имате ли изобщо позволение от Алекс Алексиев да използвате подвеждащо един от многото и рядко използвани псевдоними на Райко Алексиев-Фра Дяволо?Ами човека бил карикатурист,сторило му се клоунски и използвал този прякор и то много рядко!Все едно да кажеш че червените дяволи от Манчестър Юнайтед ще се справят с ислямска държаваТова ли Ви е налудничевата целДнес официално съществува сатанинската църкваДалеч по-опасен е неофициалния сатанизъм
207
6
 
17
 
! Отговори
Червените милионери преди 6 години
Червените милионери ограбиха България:Р.Овч.(дългият инкасатор)-милионер; *** Нинова(г-жа Лъжа)-милионер, предс.на БСП; Г.Гергов-Свинарят-милионер,предс.на Пловдивското БСП; Гуцанов-Медузата-милионер,предс.на Варненското БСП; Бриго Аспарухов-милионер пенсионер; Манджуковмилионер;Гущеров-милионер;Гоце агента-милионер;Вес.Лечева-милионер и още много червени милионери откраднали милионите си от българския народ. А оглупелите от бедност червени симпатизанти продължават да ходят на Бузлуджа и да гласуват за БСП. Нека са щастливи...Д.Благоев ако ги види от някъде ще се обърне в гроба.
206
3
 
10
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 6 години
До Европейският съюзХА ХА ХА ЕС е само Германия .Но днешна Германия не е Хитлерова Германия! Германия е под похлупак! А знаеш ли кой е отгоре!?!?!?!Та Германия е стедството с което се слагат под икономически контрол другите!ЕС не е независима общност! И да виждаш ЕС като САЩ,Китай или Русия !?!?А нали е номер едно икономика! А защо тогава не е и номер едно и в останалото! Защо България не може да използва предимствата на големие пазар! То и ние не сме на ниво, но и сем ограничени !
205
15
 
11
 
! Отговори
Европейският съюз преди 6 години
Европейският съюз да не е Съветския съюз ,че да се разпада. Европейският съюз е най-голямото политическо постижение на човечеството от както свят светува до наши дни. Европейският съюз е сложен жив организъм, който се развива и се променя. Това се случва в момента. Този тип съюзи е бъдещето на човечеството.