"Син кит" – реална заплаха или преекспонирана опасност?

Dnes.bg ви представя позицията на Мариян Йорданов
Обновена: 26 мар 2018 15:51 | 26 мар 2018 15:15, Екип на Dnes.bg
5
"Син кит" – реална заплаха или преекспонирана опасност?
Снимка: Facebook

Темата "Син кит" - реална заплаха или преекспонира опасност? Игра, която буди детско любопитство, или провокира родителски страхове.

През миналата година Синият кит беше набеден за няколко убийства на деца у нас и в чужбина. Неговата сянка наднича зад поредното детско нараняване или самоубийство на тийнейджър. А каква е истината?

Редакцията на Dnes.bg ви представя позицията на Мариян Йорданов, наш колега и родител:

"Наложи ми се да науча всичко за тази история, защото дъщеря ми й повярва и три месеца се депресираше, защо има това зло, защо има лоши хора, дали няма да я накарат и т.н.

Та ето я и истината
Историята за Синия кит започва с филма
https://www.goodreads.com/book/show/25760874-50-days-before-my-suicide
50 days before my suicide
тоест 50 дни до самоубийството

Филмът е от 2013 г.
Тогава тийнейджъри от чат за взаимопомощ в руската социална мрежа vкontakte решават, че е забавно да копират филма и да си дават задачи. Забележете пак са 50 задачи.

Всъщност обаче никой не пострадва. Соченият за вкаран в затвора организатор на играта е 25-годишен руски младеж, който дал задачи на 2 момичета, но те го издали на полицията. Тъй като да кажеш на някого "скочи от моста", не е престъпление, руските власти просто го вкарали в лудницата...

Дотук с мита за "стотици погубени в Русия". Няма погубени и в България. Горкото българче в САЩ, което се подозираше, че се е самоубило заради тази игра, се оказа, че я е ползвало за параван, влязло е в ролята на играта, за да оправдае намеренията си, предизвикани от психично заболяване", разказва Йорданов.

По време на проучването, което авторът прави, той многократно говорил и с Георги Апостолов от Центъра за безопасен интернет - https://www.safenet.bg/bg/ и твърди, че: "Абсолютно доказано е, че няма нито един случай на самоубийство. Няма такава игра в google play или App Store. Има игра Син кит в google play, която реално е анкета, като единият въпрос е дали ползваш конец за зъби и накрая ти казват колко дълго ще живееш (примерно 75 години)."

Мариян Йорданов смята, че Синият кит се използва от "приятелчета" да тормозят по-лабилните деца в класа. Като им разказват в ужасяващи подробности и доукрасяват "50-те задачи".

"Това е модерна страшна приказка (модерна защото има интернет, фейсбук и други подобни думи в нея). За разлика от старата приказка за Хензел и Гретел, където вещицата искала да пече Хензел, но тази приказка вече не е интересна.

Когато бях млад, имаше подобна игра Дама Пика, както и викане на духове, беше модерен начин да се плашат по-малките деца от по-големите. Всяко поколение си има страшната приказка, сега е Синия кит", продължава авторът.

"Родителите нямат капацитета да разследват и между децата се разказват само митове и легенди. Аз постоянно обучавам моите деца на истината, но е трудно да противостоят на 20 деца (почти целия клас) , които им обясняват обратното, че Синия кит е истина. Ето вчера някакво дете в Бургас било поканено да я играе, съучениците казвали, че много деца се самонараняват и т.н.

Полицията и прокуратурата в България и Русия потвърждават, че няма нито един случай на самоубийство... Колко удобно Синия кит да е виновен за всичко, защото той не съществува и не може да носи вина", заключава Мариян Йорданов.


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига глупости. Министерството на образованието е 200 000 пъти по - опасно от всякакви китове. С тея нови образователни политики, които правят нашите деца джендър - еластични, могат да ги убият всичките. 80% от хомосексуалните личности правят опит за самоубиство, а 40% от тях повтарят. Това са световни статистики и едва ли обхващат абсолютно всички случаи. Според мен са поне 90%. Това си е брутален опит за убийство. А никой не говори за това. Помислете за това следващия път като гласувате!
3
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зависи, ако играта е западна то тя е изключително опасна, но ако е руска няма нищо страшно.Толкова е просто!
2
3
 
7
 
! Отговори
страх и паника преди 2 години
а добър ден, ама като ви го написах в предишната тема ми изтрихте коментара, нали
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди имаше филмчета с "Ум - белият делфин".