Скандалът с †Кирил отшумя: Ще влоши ли отношенията ни с Русия?

Всеки трети не вижда проблем в думите на руския патриарх
26 мар 2018 21:34, Красимир Ангелов
68
Скандалът с †Кирил отшумя: Ще влоши ли отношенията ни с Русия?
Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Тържествата по случай 140-тата годишнина от Освобождението на България завършиха с горчив привкус. Повод за това стана недоволството на руския патриарх Кирил, който държа назидателна реч пред българския президент Румен Радев, която предшества изявлението му на летището, когато тръгвайки си заяви, че е огорчен... "от официалната реторика на представители на държавата, като наравно с Русия същата роля почти да са изиграли Полша, Литва, Финландия" в освобождението на България от османското иго.

Още по темата

В отговор на думите му президентът Радев заяви, че "посрещнахме Негово Светейшество руския патриарх Кирил като духовен водач, а той избра да си тръгне като политик, а вицепремиерът Валери Симеонов бе доста по-краен в оценките си, като нарече Кирил "второразрядно ченге от КГБ и цигарен митрополит".

Както всяко чудо, така и скандалът вече започна да утихва, но в разгара му екипът на Dnes.bg попита своите читатели: До какво ще доведе скандалът с руския патриарх Кирил? 

В традиционната ни анкета участие взеха точно 2430 наши читатели.

23% от анкетираните смятат, че скандалът ще доведе до влошаване на отношенията между България и Русия в близко бъдеще.

На точно обратното мнение са 12% от отговорилите, според които случилото се ще ни накара да се замислим, а заедно с това да подобрим отношенията си с руснаците.

За 11% от хората случилото се ще доведе единствено до вътрешни скандали и препирни, които да засегнат както президентската институция, така и правителството.

5% пък виждат в случилото се сигнал за бъдещо посещение на Владимир Путин у нас, на което да се изяснят отношенията между двете държави.

Всеки трети пък (32% от анкетираните) смята, че нищо особено не се е случило, защото патриарх Кирил просто е изказал лично мнение.

Други 17% пък апелират в бъдеще сериозно да се ревизират посещенията на църковни глави у нас, след като преди време подобен скандал забърка и Вселенският патриарх Вартоломей.


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
3
 
! Отговори
цезар преди 1 година
Кога бяхме съюзници на Русия не воювахме с нито една страна, като станахме съюзник на янките водихме войни с Камбоджа, Ирак, Афганистан, Косово, Босна и Херцеговина, и още воюваме в Афганистан.С какъвто се съюзиш такъв ставаш.
61
4
 
4
 
! Отговори
за палците преди 1 година
гъзоблизците русофили обичат да им мирише на руски ***
60
6
 
5
 
! Отговори
БРЕЙ преди 1 година
ДОКАТО СЕ ДЪВЧЕТЕ ПО ФОРУМИТЕ "НОВИТЕ " НИ ПРИЯТЕЛИ НИ ПРОДАДОХА НА ЮЖНАТА СЪСЕДКА А ВИЕ ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ. АМА УЧЕТЕ Т.УРСКИ ЕЗИК - ЩЕ ВИ Е ЖИЗНЕНО НЕОБХОДИМ !
И ТОЗИ ПЪТ НАТО ЩЕ НИ "ПАЗИ" !!!!
59
7
 
4
 
! Отговори
много сме преди 1 година
някои българи обичат ИДИЛ, джендърите, гейвропа.. останалите сме русофили и сме над 95%
58
4
 
10
 
! Отговори
Цонко преди 1 година
До Анонимен 60

За мнозина българи не е никак лесно да скъсат с русия. Щом си откърмен със змийско мляко, не мож се откъсна от змията.
57
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Филип Димитров беше решил проблема.Прекъсване на каквито и да е отношения с Русия.Има Русия има проблем, няма Русия няма проблем.
56
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма, ама има. Резила от позата партер на Радев остава.
55
4
 
5
 
! Отговори
събуди се българино преди 1 година
абе майната им на щатите и западнала гейвропа! Те отдавна са ислямски и терористични анклави управлявани от мръсни ***!

А техните поклонници са най-обикновени предатели - да ги изметем веднъж и завинаги!!!
54
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе ......й на Русия бе!На кого му пука за тая деструктивна мафиотска държавица?
53
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този скандал е организиран и раздут от евреи.
52
3
 
6
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 1 година
българи на черното казват бяло.на жълтото кафияво по на тиска на ес и сащ нали българия е република и демократична държава.като говорят господарите на българия българя като котенце да мълчи иначе мляко няма да бозае..това е истината а всички пишете че сте тарикати да докажете че сте патриоти.без мислено
51
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
анти християните да бъдат изметени в лагери. Веднага - чистка на момента! Плитки ями и приклад в тила - да пуснем мръсната кръв да изтече..
50
6
 
3
 
! Отговори
РОССИЯ преди 1 година
До Анонименв вие приятели имате не забравайте че сте роби на ес нато сащ и че нямате право на глас като държава която е демркратична.като ви натисна на ъгъла джон брайдън и се отказахте от южнтят поток загубихте газта и печалба 2 мил.дол.годишно и ти пишиш за чест и достойнство.
49
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напъждайте Макаров!
48
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По посленда информация фатмаака-льотчикк си е водил записки вчера как се правят такива срещи на върха, докато беше наритан в ъгъла руската подлогаа, с началник Решетников.
47
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
на кого му пука за второразрядното попче?
46
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вън Макаров от България! Кога Русия ще върне убиеца Максим Ставийски на българското правосъдие, клон Русия???? Кога???????
45
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скандалът с Гундяев отшумя. Дано нашият *** си е направил извода, че в Кремъл няма приятели, а господари изискващи крепостническо подчинение.
Що се отнася до думите на султана, то с пренебрежение ги подминават, само онези, които цял живот са свикнали да се навеждат, без значение посоката!
44
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Винаги ми е било интересно защо толкова болезнено реагираме на една или друга реплика от страна на Русия. Но съм поразен от факта, че на практика изобщо не реагирахме на казаното от Ердоган. А той каза, че счита България за турска територия.
Нашата външна министърка твърди, че Турция ни е дала свобода още през 1876 г. Ще припомня, че тогава е избухнало Априлското въстание. Може би тя има впредвид хилядите българи, които турците тогава освободиха от земните им теглила?
Какво ни става, хора?
43
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен

До 31

"Кога ще гоним Макаров?"

Кого ще гониш бе, н-ищожеств-о? Налягай си парцалите!