Скандалът с †Кирил отшумя: Ще влоши ли отношенията ни с Русия?

Всеки трети не вижда проблем в думите на руския патриарх
26 мар 2018 21:34, Красимир Ангелов
68
Скандалът с †Кирил отшумя: Ще влоши ли отношенията ни с Русия?
Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Тържествата по случай 140-тата годишнина от Освобождението на България завършиха с горчив привкус. Повод за това стана недоволството на руския патриарх Кирил, който държа назидателна реч пред българския президент Румен Радев, която предшества изявлението му на летището, когато тръгвайки си заяви, че е огорчен... "от официалната реторика на представители на държавата, като наравно с Русия същата роля почти да са изиграли Полша, Литва, Финландия" в освобождението на България от османското иго.

Още по темата

В отговор на думите му президентът Радев заяви, че "посрещнахме Негово Светейшество руския патриарх Кирил като духовен водач, а той избра да си тръгне като политик, а вицепремиерът Валери Симеонов бе доста по-краен в оценките си, като нарече Кирил "второразрядно ченге от КГБ и цигарен митрополит".

Както всяко чудо, така и скандалът вече започна да утихва, но в разгара му екипът на Dnes.bg попита своите читатели: До какво ще доведе скандалът с руския патриарх Кирил? 

В традиционната ни анкета участие взеха точно 2430 наши читатели.

23% от анкетираните смятат, че скандалът ще доведе до влошаване на отношенията между България и Русия в близко бъдеще.

На точно обратното мнение са 12% от отговорилите, според които случилото се ще ни накара да се замислим, а заедно с това да подобрим отношенията си с руснаците.

За 11% от хората случилото се ще доведе единствено до вътрешни скандали и препирни, които да засегнат както президентската институция, така и правителството.

5% пък виждат в случилото се сигнал за бъдещо посещение на Владимир Путин у нас, на което да се изяснят отношенията между двете държави.

Всеки трети пък (32% от анкетираните) смята, че нищо особено не се е случило, защото патриарх Кирил просто е изказал лично мнение.

Други 17% пък апелират в бъдеще сериозно да се ревизират посещенията на църковни глави у нас, след като преди време подобен скандал забърка и Вселенският патриарх Вартоломей.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 28С лъжи далеч няма да стигнеш, момче. Ти забравяш, че решението за руско-турската война е не на Гладстон, а на руски император. И не само Дисраели. Забрави да споменеш, че Англия беше най-големият съюзник на Османската империя, крепител на териториалното й статукво. Даже техният агент Сенклер вдига въстание срещу българите в Родопите. Но Русия въоръжава местните българи и те се справят с метежа. Да не говоря пък за Берлин, ПСВ и Нъой, ВСВ и ролята на ингилизите тогава, помаче.
38
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 37Ами чети, Пенчо, бре чети. Русия никога не е подтиквала Турция да нападне България. Може и Симеон Радев да прочетеш. Виден български дипломат. Точно обратното: пратена е нота, че султана, че кризисът между двете държави трябва да е по-смирени път и връщане на старото положение няма. Ако все пак Турция се осмели да атакува България, Русия ще бъде принудена да се намеси.
37
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 35"и сто пъти да го повториш"Тава са фактите. Изглежда пак си прекалил с "Пещерата прави Свободата".Прочети за военно-политическите на Сърбия с Австро-Унгария, за крал Милан, после и за ултиматума на техния представител Ковенхюлер към българите, заради който преустановяване настъплението си към Ниш. Единствено Виена спасява сърбите от разгром, Русия не се намесва тук. Само изпраща дипломатическа нота до Високата порта, че няма да позволи окупация на Източна Румелия.
36
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въпреки това Русия поставя ултиматум на Турция армията й да не навлиза в И.Р. Което и става..А всъщност истината е, че Русия подтиква Портата да навлезе с войски в източна Румелия под предтекст, че се нарушава договорът за сюзеренитет, което и не става. Още повече, султанът предлага военна помощ срещу сърбите, но князът отхвърля с мотива, че това няма да бъде разбрано правилно.Не може сляпата любов към русия да променя исторически факти за твое съжаление. Четене му майката, да знаеш!!!!
35
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 24Така, че предвид на всички исторически факти, които ти написах по-долу, няма как да се излагам. Ти си този, който се излага с некомпетентността си. Бисмарк и сие разчленяват България в Берлин, а не Русия, която ни освобождава. В историческата наука по този въпрос няма спор.
34
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не Русия, а Австро-Унгария подтиква протежето си крал Милан да атакува България....И сто пъти да го повториш няма да стане истина.
33
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 24А Съединението вече е по-късно от конгреса в Берлин 1878 г. Даже руският император вече е друг. И тук обаче послъгваш. Не Русия, а Австро-Унгария подтиква протежето си крал Милан да атакува България. Затова и по-късно техният дипломат граф Ковенхюлер спира настъплението на българите към Ниш, а не Русия. Иначе Александър Трети е бил не против самото Съединение, а против нашия княз да застане начело Въпреки това Русия поставя ултиматум на Турция армията й да не навлиза в И.Р. Което и става
32
0
 
8
 
! Отговори
ХАБИБИТО преди 6 години
Лоша рана заздравява.Лоша дума не се забравя.
31
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 24Пишеш неверни неща, помаче. Русия освобождава България, дава й Конституция, създава армията ни, институциите и администрацията. Няма как Бисмарк да си присвои заслугите на Александър II, паметникът на който е открит лично от цар Фердинанд. В Берлин той заедно с Лондон, Париж и Виена се обявява против Санстефанска България и Русия и ни разчленяват. Русия не е могла да противостои на обединената коалиция, не е била готова за втора Кримска война. Но българите помнят доброто й дело, помаче.
30
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кога ще гоним Макаров?
29
12
 
8
 
! Отговори
Така е преди 6 години
България без Русия е загубена
28
7
 
5
 
! Отговори
до 24 преди 6 години
Скрий се с тези измишльотини. Имаш ли акъл? Русия хем ни освобождава, хем не иска да има България - Анонимни глупости.
27
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 22Забравяш пемпета на Гладстон за подкрепата на балканските християни. Вярно е че предшественика му Дисраели (консерватор-евреин) е спонсорирал Отоманската импария но след като бяха разпространени снимките от кланетата в Батак на Трафалгарт скуеър гореспоменатия евреин бива буквално изритан от британския парламент и на негово място идва Гладстон който подстрекава/подпомага руския Цар да навлезе на балканите.
26
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кирчо го натири на чехлио а те ми плачат за отношения робско мислене
25
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ПетровПрав си. Джендърите пишат пълни нелепици. Българите не са имали нито човешките, нито военно-техническите ресурси да победят самостоятелно огромната и добре въоръжена армия на Османската империя, разпростряна на три континента, а още по-малко когато сме живели в самите подстъпи на столицата. Определено великият Вазов не е бил *** като писал за "дядо Иван". Май тогава българите са били по-умни и реални от днешните ***. България загива в момента, а те за Русия се закахърили.
24
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не затворихме ли тази тема вече?Руският патриарх и агент от КГБ "Кирил",не само че си тръгна като политик,но като политик,който се намесва във вътрешните ни работи.Руско нахалство,какво да кажем друго?
23
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 22Не се излагай с разчленяването на България. Единствените които са искали такова разчленяване на Берлинския конгрес са руснаците които са били категорично против създаване на каквато и да е държава под името България. Благодарение на Бисмарк все пак се ражда княжество България а като компромис на Русия се появява и Източна Румелия. Единственият който категорично е бил срещу Съединението е Русия подтиквала Турция и Сърбия да навлезнат в България. Сърбия ни напада но не и Турция.
22
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скандалът с Кирил отшумяНа предателите русофили много им се иска всичко да бъде заметено под килима на българо-руската дружба разбирай българското васалство и слугинаж на Русия.
21
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 18В историята няма "ако", особено предвид факта, че Австро-Унгария не е освобождавала когото и да било на Балканите. Да не говорим за Берлинския конгрес, когато Виена, Лондон, Париж и Берлин настояваха да бъде разчленена България. За Виена Обединена България бе стратегическа пречка да имат излаз на Солун. Иначе можеха и марсианците да ни освободят, ама не са го направили. И българи, и сърби, и гърци са освободени с пряката военна намеса на Русия. Подло лукавство е да се изопачават фактите.
20
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поповете са навсякъде проблем! Не знаеш какъв букет от венерически изненади крият под расото и колко напукан им е ореола! Ритнем ли поповете ще се оправим!