Скандалът с †Кирил отшумя: Ще влоши ли отношенията ни с Русия?

Всеки трети не вижда проблем в думите на руския патриарх
26 мар 2018 21:34, Красимир Ангелов
68
Скандалът с †Кирил отшумя: Ще влоши ли отношенията ни с Русия?
Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Тържествата по случай 140-тата годишнина от Освобождението на България завършиха с горчив привкус. Повод за това стана недоволството на руския патриарх Кирил, който държа назидателна реч пред българския президент Румен Радев, която предшества изявлението му на летището, когато тръгвайки си заяви, че е огорчен... "от официалната реторика на представители на държавата, като наравно с Русия същата роля почти да са изиграли Полша, Литва, Финландия" в освобождението на България от османското иго.

Още по темата

В отговор на думите му президентът Радев заяви, че "посрещнахме Негово Светейшество руския патриарх Кирил като духовен водач, а той избра да си тръгне като политик, а вицепремиерът Валери Симеонов бе доста по-краен в оценките си, като нарече Кирил "второразрядно ченге от КГБ и цигарен митрополит".

Както всяко чудо, така и скандалът вече започна да утихва, но в разгара му екипът на Dnes.bg попита своите читатели: До какво ще доведе скандалът с руския патриарх Кирил? 

В традиционната ни анкета участие взеха точно 2430 наши читатели.

23% от анкетираните смятат, че скандалът ще доведе до влошаване на отношенията между България и Русия в близко бъдеще.

На точно обратното мнение са 12% от отговорилите, според които случилото се ще ни накара да се замислим, а заедно с това да подобрим отношенията си с руснаците.

За 11% от хората случилото се ще доведе единствено до вътрешни скандали и препирни, които да засегнат както президентската институция, така и правителството.

5% пък виждат в случилото се сигнал за бъдещо посещение на Владимир Путин у нас, на което да се изяснят отношенията между двете държави.

Всеки трети пък (32% от анкетираните) смята, че нищо особено не се е случило, защото патриарх Кирил просто е изказал лично мнение.

Други 17% пък апелират в бъдеще сериозно да се ревизират посещенията на църковни глави у нас, след като преди време подобен скандал забърка и Вселенският патриарх Вартоломей.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари